Mam wykupione ubezpieczenie Autoszyby w Warcie, przy okazji też OC i NWW.
W maju pękła mi szyba w aucie i wymienili mi ją w zakresie ubezpieczenia na zamiennik firmy Nordglass. Niestety jest to zamiennik zamiennika itd, że aż się zdziwiłem że coś takiego jest na rynku. Dziś przy tych wichurach z drzewa spadła mi gałązka i wybiła w tej "super" szybie dziure prawie do srodka. Najlepsze jest to że gałązka miała średnicę kciuka i długość koło 20 cm. Zgłosiłem to do ubezpieczyciela, dostanę nową szybe.Pytanie zasadnicze i bardzo ważne czy jest możliwość żądania wymiany szyby na zamiennik lepszej jakości, typu Saint-Gobain czy Pilkington? Wiem że nie mam szans na orginał, pisze to jasno w OWU. Czy mogę żądać dopłaty z mojej strony na wstawienie lepszej jakości zamiennika?
Tak samo wiem, że teraz muszę dopłacić 30% faktycznie poniesionych kosztów, czyli rozumiem że szyby i wymiany jej.Wymiana szyby dokonywana jest przy użyciu szyb fabrycznie nowych, które nie są szybami
oryginalnymi danej marki pojazdu, posiadających atesty, certyfikaty i homologacje regulowane
przepisami prawa, o tych samych parametrach technicznych, co szyba podlegająca wymianie.