![]() |
![]() |
[D2 01 4.2PB ] Piszczenie hamulców
orginal tez piszczy ....AMSTAFF pisze:Przerabiałem ten temat już kilkakrotnie...
różne konfiguracje klocki,tarcze (tylko górna pułka) i piszczą wszystkie! :-(
....oprócz oryginału 1400zł w ASO więc... niech sobie piszczą ;-)
druga sprawa, że tak naprawdę to tylko TRW i JURYDA pasują bo mają te ciężarki.
pozdro.
Tarcze chyba oryginalne (przynajmniej takie przyjechały z Luxemburga), bezpośrednio po świętach założyłem klocki LPR,SAMKO (już widzę te uśmieszki
). Kupiłem tzw. budżetowe za 99 zł (tak naprawdę tarcze nadają się też do wymiany, wyraźnie wyczuwalne wżery ale nie telepią jeszcze podczas hamowania a nie chciałem inwestować w drogie nowe klocki na stare tarcze). Po dotarciu ok. 300 km, wczoraj miałem awaryjne hamowanie, może niezbyt długie ale przez ok. 50 m abs miał co robić na asfalcie na oponach Toyo Proxes. No dobrze teraz efekt końcowy, ani podczas docierania czy też po ostrym hamowaniu nie pisnęły ani razu, idealna cisza, nie ścierałem nawet kantów z klocka w miejscu wżerów na tarczach, po prostu założyłem i jestem b. zadowolony. Nie wiem czy to jest zasługa tarcz czy klocków ale na razie sprawdzają się idealnie.

Widzę, że dużo osób piszę o tym, że najlepiej sprawdzają się oryginalne klocki oraz tarczę więc myślę, że warto dodać iż Audi na montaż stosuje właśnie podzespoły Zimmermann'a.
Edit: w jakim momencie piszczą klocki, przy na początku hamowania (delikatne naciśnięcie na pedał) czy w całym zakresie hamowania?
Pozdrawiam
Edit: w jakim momencie piszczą klocki, przy na początku hamowania (delikatne naciśnięcie na pedał) czy w całym zakresie hamowania?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2012, 16:26 przez Lewian, łącznie zmieniany 1 raz.
Panowie u mnie piszczały cholernie, miałem klocki trw istna masakra i jeszcze oryginalne tarcze, czytając sporo postów wybrałem właśnie w firmie Lewian tarcze i kupiłem klocki ferrodo premier i ciszaaaa. Oczywiście dotarłem je elegancko, wręcz książkowo opisałem to w którymś z postów .
a tutaj to opisałem dokładnie : http://www.a8team.pl/topics58/379,150.htm
a tutaj to opisałem dokładnie : http://www.a8team.pl/topics58/379,150.htm