![]() |
![]() |
[D2 01 4.2PB ] Piszczenie hamulców
Przecież pisałem w poprzednim poście, że ori tarcze i klocki BOSCH piszczą, trzeba było kupić coś innegolukas28 pisze:jednak piszcza az wstyd hamować tarcze oryg. i klocki bosch
czy ktoś próbował w jakiś sposób to zminimalizować jakaś pasta miedziana słyszałem lub coś w tym stylu
normalnie jak pociąg z daleka slychac :-x

A smarowanie nic nie da kolego, przecież nie posmarujesz strony ściernej...
Ja u siebie jeszcze nic z hamulcami nie robiłem. tzn nic nie wymieniałem itp, ale zrobiłem wczoraj ich przegląd. Zdjąłem wszystkie koła, sprawdziłem czy wszystkie tłoczki dobrze chodzą, jaki stan tarcz i klocków i przesmarowałem prowadnice i tłoczki. I tak u mnie tarcze wyglądają na ORI, tzn oznaczenia Audi i numery, klocki TRW i prawie jak dwa lata tym autem jeżdżę to nigdy mi hamulce nawet nie pisnęły.Judo pisze:Panowie u mnie piszczały cholernie, miałem klocki trw istna masakra i jeszcze oryginalne tarcze
U mnie przód i tył ate ,o ile przody nie piszczą to tył niestety coś tam popiskuje , ponad polowa klocków jeszcze jest ale chyba lata nie przelatają . Teraz zrobiło się gorąco i niestety piszczą coraz mocniej , przody nie piszczą ale to nie są heble do tego auta . przód z tego co pamiętam to 323mm tyl 286 mm? .
Tył 280 mm z tego co kojżę...ale z tyłu raczej nie piszczą , chyba że coś nie tak ...rozwarstwia się klocek , zapieczony tłoczek..prowadnice ..dzwigienka od hamulca ręcznego,linka-nie odbija do ograniczników , bicie tarczy, zendra odpada z rantu tarczy , korozja przylgni-klocek przez to nie bieże po całości...kojot1 pisze:U mnie przód i tył ate ,o ile przody nie piszczą to tył niestety coś tam popiskuje , ponad polowa klocków jeszcze jest ale chyba lata nie przelatają . Teraz zrobiło się gorąco i niestety piszczą coraz mocniej , przody nie piszczą ale to nie są heble do tego auta . przód z tego co pamiętam to 323mm tyl 286 mm? .
Warto sprawdzić ;-)
ja testowałem takie zestawy w mojej A8:
1) zestaw I org tarcze klocki trw = piszczą
2) zestaw II tarcze trw klocki trw = piszczą
3) zestaw III tarcze trw klocki mintex= piszczą
klocki zawsze piszczą w końcowej fazie hamowania tuż przed zatrzymaniem auta lub gdy wolno jadę i lekko hamuję. Jeżeli depnę mocno hamulcami wtedy nie piszczą ale przecież nie będę cały czas tak hamował
1) zestaw I org tarcze klocki trw = piszczą
2) zestaw II tarcze trw klocki trw = piszczą
3) zestaw III tarcze trw klocki mintex= piszczą
klocki zawsze piszczą w końcowej fazie hamowania tuż przed zatrzymaniem auta lub gdy wolno jadę i lekko hamuję. Jeżeli depnę mocno hamulcami wtedy nie piszczą ale przecież nie będę cały czas tak hamował
-
- Forum Audi A8
- tutenhamon
- Super Klubowicz
-
- Forum Audi A8
- tutenhamon
- Super Klubowicz
Piszesz że nie produkują tarcz a to co ? http://moto.allegro.pl/bosch-tarcze-prz ... 08638.html i dlaczego są na rynku oznaczone logo '' Bosch'' ?Lewian pisze:To wszystko zależy od tego na jaką partię trafisz, Bosch nie produkuje tarcz ani klocków więc ciężko jednoznacznie określić czy jest dobry czy nie.
I jeszcze tu ; http://moto.allegro.pl/bosch-klocki-tyl ... 02773.html