![]() |
![]() |
![]() |
[D2 00 4.2PB/LPG ] Mocne dymienie z rury
[D2 00 4.2PB/LPG ] Mocne dymienie z rury
Panowie Wam też tak wali dymem-parą z wydechu? Zrobiło się zimno i u mnie to normalnie lokomotywa :-) Czy to, aby na pewno normalna rzecz?(mechanik twierdzi, że normalka). Inne samochody na ulicy też dymią, ale nie aż tak. Jak jest u Was?pozdro
Ostatnio zmieniony 26 lis 2013, 21:10 przez beyer28, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
u mnie to samo jak ciepło to nic nie dymi a teraz leci para po odpaleniu i jak przejade 30km też leci trochę mniej ale to chyba normalne ,wczesniej miałem 2.3 coupe i też para leciała .płynu mi nie ubywa więc się nie martwię .mam jeszcze ducato 2.8jtd i tam nie ma takiego zjawiska nawet w zimie może kilka minut po odpaleniu
Fakt, ostatnio po przejechaniu jakichś 100km to dymienie całkowicie ustąpiło. A na codzień, jak robię 10km do pracy, to daje cały czas. Wychodzi na to, że powstająca w wydechu woda (też się leje z rury), podczas spalania gromadzi się i nie nadąża odparować, na tak krótkich odcinkach. Ciekawe co będzie przy potężnych mrozach. Żeby od tego nadmiaru wody, wydechu mi nie rozsadziło :-) Płynu chłodniczego oczywiście nie ubywa
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
Normalny objaw, latem czy wiosna jest ciepło i woda odparowuje szybciej. natomiast w chłodne czy mrożne dni ma już z tym problem. Dlatego można zauważyć wodę wylatującą z wydechu. Po większym dystansie układ wydechowy rozgrzeje się na tyle że para jest mniejsza ponieważ wygotuje całą wodę. Wydechowi nie powinno się nic stać. To są prawa fizyki i jest to normalny objaw.
Co do większej ilości to zobrazuj sobie że ty nie posiadasz zwykłego czterorzędowca tylko V8. Para z wydechu x2 niż u innych
![Obrazek]()
Co do większej ilości to zobrazuj sobie że ty nie posiadasz zwykłego czterorzędowca tylko V8. Para z wydechu x2 niż u innych
- karol208
- Super Klubowicz
- Moje auto: A8 D2
- Rocznik: 1994
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Imię: Karol
Podwójna ciągła dobre miejsce na fotkęernesto pisze:Obrazek[/URL]
U mnie też daje rano jak z parowozu, na LPG mocniej bo więcej pary wodnej w spalinach.