[D2 FL ALL ] Lusterka zewnetrzne fotochrom - trwałość
-
- Super Klubowicz
-
- Super Klubowicz
ernesto pisze:Jak masz lusterko chodzi o szkło to wokół niego będziesz miał taką obwódkę plastikową.Marcin2013 pisze:Jak rozpoznać czy mam fotochromy ??
Widać ładnie to na zdjęciu wyżej które dodał krzychu22.p1i
Wersje bez foto nie posiadają tej czarnej obwódki wokół lustra.
To jest fotochrom
Obrazek
Obrazek
A to jest bez
Obrazek
chyba sie nie zgodzę.. fotochromy sa zarówno z ramka jak i bez.... (ja mam bez i teraz szukam takich samych ale z niespalonymi matami grzewczymi:-))
druga sprawa ramki.. z tego co mi ktos mało zaufany zasugerował to że wersje z ramkami są z modeli na rynek amerykański (nie odniosę się do tego gdyż nie wiem)
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
To masz zwykłe golasy tylko z grzaną matą..Endrju_b pisze:chyba sie nie zgodzę.. fotochromy sa zarówno z ramka jak i bez.... (ja mam bez i teraz szukam takich samych ale z niespalonymi matami grzewczymi
Te z ramkami to jest fotochrom aktywny (ma dodatkowe 2 piny sterujące) a te bez to kiszka błękitna (lubi dookoła obłazić) i koniec. Jak z elektrycznym fotochromie ramka (obwódka) pęknie to się rozszczelni i wciska się tam pęcherz powietrza powodując fale dunaju do 1/2 wysokości zwierciadła. Płyn co jest pomiędzy szkłem a zwierciadłem jest lekko brązowy, po zaschnięciu trudnozmywalny.. Na upartego jak się wyleje to można wyczyścić i założyć do auta ale wtedy się przekonasz, że oślepia to jak lusterko kosmetyczne.
(+) pierwszych jest wygląd i komfort użytkowania, (-) jest cena jak i dostępność, są drogie a im starsze tym bardziej są narażone na zniszczenie ramki i rozwarstwienie.
(+) tych drugich jest cena i dostępność.