części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D3 08 4.2TDI ] Kontrolka DPF - Kontrolka świec - Kontrolk

blastx
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D3 08 4.2TDI ] Kontrolka DPF - Kontrolka świec - Kontrolk

Post autor: blastx » 15 lut 2017, 12:16

Witam.

Jakiś czas temu przy mocniejszym wdepnięciu pedału przyspieszenia zaświecała mi się kontrolka świec (taka pomarańczowa sprężynka) i migała sobie, wówczas silnik był jak trup. Chyba nie pracowały turbiny wtedy, bo mulił jak cholera. (Po wyłączeniu zapłonu i włączeniu silnika już nie było problemu ze świecami. Szedł jak burza.)Kilka dni później załączyła się kontrolka filtra cząstek stałych DPF i jednocześnie też kontrolka silnika.
Pojeździłem paręnaście kilometrów w trybie S i kontrolka DPF zniknęła. Zniknęła tez kontrolka silnika, a teraz przy nawet wciskaniu gazu do podłogi nie zaświeca się kontrolka świec i silnik ma moc jak zawsze.

Czy zapchany DPF mógł się przyczynić do pojawienia się tych dwóch pozostałych kontrolek ? Wygląda na to, że jak go przegoniłem w trybie S to może filtr się wypalił i już wszystko wróciło do normy? Większość jeżdżę po mieście, więc chyba mu się przydało takie przegonienie.

Co o tym myślicie?
Pozdrawiam.
--== A8 4EVER ==--

Awatar użytkownika
dice111
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1996
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Imię: AHC by MTM

Re: Kontrolka DPF - Kontrolka świec - Kontrolk

Post autor: dice111 » 15 lut 2017, 13:12

blastx pisze: Czy zapchany DPF mógł się przyczynić do pojawienia się tych dwóch pozostałych kontrolek ?
Tak.
Black Cars Matters

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Re: Kontrolka DPF - Kontrolka świec - Kontrolk

Post autor: FOSS » 15 lut 2017, 15:46

blastx pisze:Czy zapchany DPF mógł się przyczynić do pojawienia się tych dwóch pozostałych kontrolek ?
Zdecydowanie tak, tym bardziej że...
blastx pisze:Większość jeżdżę po mieście...
... co niestety nie daje możliwości dla sterownika silnika aby przeprowadzić procedurę wypalania filtrów DPF. Taki urok diesla :/
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

maciu
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: A8 D3
Rocznik: 2006
Silnik: V8 4.2 TDI
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Imię: maciu

Post autor: maciu » 15 lut 2017, 16:26

psj nigdy dieslowi nie służył ;)
Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020

vsvteam
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: vsvteam » 15 lut 2017, 22:05

Ok Panowie a jak w 4.2tdi poznać iż rozpoczął się proces wypalania?? W superb-ie mam tak że auto podczas wypalania ma podwyższone obroty i załączają się wentylatory, wzrasta też spalanie na postoju. W audi A8 nigdy takich objawów nie zaobserwowałem.

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 15 lut 2017, 22:27

vsvteam pisze:Ok Panowie a jak w 4.2tdi poznać iż rozpoczął się proces wypalania?? W superb-ie mam tak że auto podczas wypalania ma podwyższone obroty i załączają się wentylatory, wzrasta też spalanie na postoju. W audi A8 nigdy takich objawów nie zaobserwowałem.
W AUDI nie dzieje się to na postoju.
inspekcje przed zakupem

-

szeryfisch
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: szeryfisch » 16 lut 2017, 00:00

dlatego wskazane jest zapierdalanie na autostradzie. Taki urok A8 <chura>
Masz problem z autem? Zapraszam:
Magnice ul.Kwiatowa 1
10km od Wrocławia

blastx
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: blastx » 16 lut 2017, 13:20

Trochę się uspokoiłem po Waszych odpowiedziach, ale mimo wszystko nie zaszkodzi sprawdzić komputerem czy coś mu tam jeszcze nie dolega?

A czy ktoś z Was wie jakie są objawy przepalonych świec żarowych? Jednej , dwóch lub kilku ?

Czy A8 to jakoś sygnalizuje? Np. tą kontrolką sprężynki?
--== A8 4EVER ==--

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 16 lut 2017, 13:44

blastx pisze:A czy ktoś z Was wie jakie są objawy przepalonych świec żarowych? Jednej , dwóch lub kilku ?
Np. problemy z paleniem na zimno.
blastx pisze:Czy A8 to jakoś sygnalizuje? Np. tą kontrolką sprężynki?
Jak będzie to miało istotny wpływ na pracę silnika to tak ale samo to że są niepsrawne to na zegarach nie pokazuje a tylko zapisuje błędy w sterownikach silnika.
inspekcje przed zakupem

-

blastx
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: blastx » 16 lut 2017, 22:53

No Panowieeee.......... syf, żenada i jeszcze raz syf.
Dziś w mojej miejscowości (Zakopane) stałem na światełkach i przede mną na pasie do jazdy na wprost stało jakieś tam Mondeo (ja za nim), a obok na pasie do skrętu w lewo ustawił się ładny nowy Jeep Grand Cherokee SRT. Jak zapaliło się zielone, to ten cwaniaczek zamiast pojechać w lewo to wystartował jak strzała i pojechał prosto, więc kawałek dalej wyprzedziłem to Mondeo i na następnych światłach ustawiałem się obok owego Jeep'a. Chciałem mu pokazać, że wcale nie ma takiej super maszyny i że moje Audi go objedzie, lub przynajmniej równo pojedziemy.
Spod świateł ruszyłem dużo sprawniej niż on i już się śmiałem, kiedy nagle zobaczyłem, że on mnie ku**a dogania i wyprzedza (a widać było, że nie było mu łatwo dotrzymać mi tempa). Myślę sobie, no kurrrrr... przecież powinienem już dawno być dużo dalej z przodu.... patrze na FIS, a tam...... zasrana kontrolka "sprężynka" i silnik trup, a on w tym czasie przejechał obok mnie...(ledwo wyhamował na końcu przy zwężeniu dwóch pasów w jeden). Ogarnęło mnie wówczas dzikie wku***ienie. Objechałbym dziada bez mrugnięcia okiem, gdyby nie to, że właśnie ta kontrolka się włącza i silnik muli. Drań pewnie się cieszył i dalej myślał jakiego to ma szybkiego i zajedwabistego Jeepa.

Nie ma rady....trzeba jechać na kompa i to zdiagnozować i naprawić, bo więcej hańby nie zniosę :)

Pozdro:)

Pozdrawiam.
--== A8 4EVER ==--

MichałABG
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: MichałABG » 17 lut 2017, 09:39

Będziesz miał spalone świece, u mnie było to samo. Nagle silnik stał się martwy, kontrolka w kształcie wężyka się zaświeciła i po robocie. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu wszystko było git, okazało się że 2 świece spalone, przy okazji dopalenie dpf bo był zatkany w wartości coś około 27%, po takich czynnościach już ponad rok bez problemu. Koszt świec nie duży, z tego co pamiętam około 40-50zł za sztukę.

blastx
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: blastx » 17 lut 2017, 18:17

Michał dzięki za info.
--== A8 4EVER ==--

MichałABG
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: MichałABG » 17 lut 2017, 20:12

Co do Twojej przygody z Grand Cherokee to Cie pociesze, ja miałem podobnie na prostym odcinku drogi, tylko że mnie wziął z zaskoczenia lewym pasem Golf 3 bodajże 1.9tdi, a moja D3 w wersji ABT nie chciała wyjechać na więcej niż 50km/h bo akurat się błąd zaświecił od świec <bezradny>

blastx
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: blastx » 19 lut 2017, 12:49

To własnie najgorsze....wiesz ze masz maszynę, a muli z powodu jakiegos błędu i nic nie poradzisz....
--== A8 4EVER ==--

Awatar użytkownika
krzychu22.p1i
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: krzychu22.p1i » 19 lut 2017, 13:27

Czas dorosnąć Panowie :D
[center]
Forum Audi A7.
Forum Audi A6.

[/center]

ODPOWIEDZ