Cześć wszystkim.
Mam taki problem. Przy ruszaniu słychać stuki jakby na środku tylnej kanapy . Objawy jakby podpora walu , lecz znajomy mechanik stwierdził ze to może być brak oleju w torsenie , dziś dolał Motula 75w90 jakieś 0,4 litra i na moje odczucie jest delikatnie lepiej .
Mówi ze straszna maź i ciemny olej z niego leciał i ze może to być torsen rozsypany.
Mówi ze można spróbować ze 2razy wlać i spuścić ten motul i na koniec zalać oryginal ale nie daje więcej niż 40% szansy .
Potrzebuje pomocy bo mechaników w moim mieście już nie mogę słuchać , każdy ma inna tezę. Miał ktoś już kiedyś taki problem?
Z góry dziękuje za ewentualna pomoc.
Pamiętaj o tagach, następnym razem podczas zakładania tematu.
[D3 03 4.2MPI/LPG ] Stuki przy ruszaniu
[D3 03 4.2MPI/LPG ] Stuki przy ruszaniu
Ostatnio zmieniony 25 mar 2015, 20:03 przez tommy47, łącznie zmieniany 1 raz.
CARPE DIEM
Aby sprawdzić czy torsen jest rozsypany wystarczy auto na podnośnik i kołem kręcić lewo prawo, najlepiej na odpietym wale aby ni było dodatkowych naprężeń. Jeśli przy kontrowaniu kołem (kręcisz w jedną i od razu w przeciwną stronę) będzie wyczuwalny luz i nagle po chwili dopiero opór (wtedy też powinno coś stuknąc) na to sprawa jasna.
Poza tym zanim się zabierzesz za wymiane dyfra, to posprawdzaj najpierw w jakim stanie jest przgub wału od strony dyfra, czy półośki luzu na przgubach nie mają, czy podpora tylnego dyfra cała jest....
Poza tym zanim się zabierzesz za wymiane dyfra, to posprawdzaj najpierw w jakim stanie jest przgub wału od strony dyfra, czy półośki luzu na przgubach nie mają, czy podpora tylnego dyfra cała jest....
to nie jest zwykły napęd...to