części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D3 ALL ] Szarpie skrzynia z 2 na 3 update softu

Pczester
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Pczester » 16 cze 2017, 21:40

Podepne się do tematu, wymieniłem olej u siebie na ZF 8 i jest okey wszystko ale zastanawiam się czy może wgrać u mnie nowszy soft, ewentualnie jak sprawdzić jaki mam i czy są nowsze? Podejrzewam że w warmińsko-mazurskim nie znajdę nikogo i serwis zostaje. Więc chciałbym wiedzieć o czym gadać z nimi, aby nie robili mnie w ..... .

Awatar użytkownika
dice111
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1996
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Imię: AHC by MTM

Post autor: dice111 » 16 cze 2017, 21:41

Jak ASB szarpie to przecież nie przez soft, a przez usterkę mechaniczną (czy zużycie). Co ma do tego soft ? Syfa pudrem chcecie leczyć ?
Black Cars Matters

mario3231
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: mario3231 » 16 cze 2017, 21:43

Dice111 . Koledzy na forum się wypowiadali ze wgrywali nowe softy do swoich skrzyń i problem szarpania ustawał więc umówiłem się w serwisie na diagnozę i ewentualne wgranie softu a
W wyżej wymienionym serwisie za nim jeszcze wzięli samochód na diagnozę powiedzieli mi dosłownie że nie wgrywa się softu do tej skrzyni można zrobić tylko adaptację . Więc jak to jest naprawdę .

Awatar użytkownika
drago_o
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: drago_o » 16 cze 2017, 21:56

Dice soft może mieć bardzo duży wpływ na pracę skrzyni, szczególnie takiej która już dużo przeszła.
Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG

Awatar użytkownika
dice111
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1996
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Imię: AHC by MTM

Post autor: dice111 » 17 cze 2017, 03:53

A niby jaki ? Jak duzo przeszla i jest zuzyta to jak jej soft pomoze ? Prace wydluzy ? Jak dla mnie placebo, jesli w samej specyfikacji nie jest podane co dokladnie zmienia i w jaki sposob. Nie widze wiec potrzeby zmiany softu w ASB, ktora dziala dobrze.
Black Cars Matters

Awatar użytkownika
drago_o
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: drago_o » 17 cze 2017, 08:56

Czas życia skrzyni producenci określają zazwyczaj na tyle ile km jest w gwarancji. Czyli pewnie 200-300tys. Jak wiemy jeżdżą one znacznie wiecej. Soft i to już wiem z doświadczenia potrafi wyeliminować różne dziwne dźwięki i szarpniecie, oczywiście nie gdy skrzynia jest w stanie agonalnym, chodzi o moment w którym wszystkie elementy noszą już ślady mocnego zużycia i zaczyna lekko szfankowac. Soft pomaga dostosować sterowanie skrzyni do cięższych warunków.
Moje D3:

mario3231
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: mario3231 » 17 cze 2017, 09:32

Panowie a skąd wy bierzecie te softy skoro serwis twierdzi ze nie ma softu do skrzyni GQF.

Awatar użytkownika
drago_o
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: drago_o » 17 cze 2017, 09:36

Z bazy online VAG'a ;)
Moje D3:

mario3231
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: mario3231 » 17 cze 2017, 12:48

Kolego Drago a możesz mi powiedzieć jeśli posiadam soft
416416R0707
1267017169
hardware 09E 927 156A
czy jest do mojej skrzyni nowszy soft

Awatar użytkownika
drago_o
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: drago_o » 17 cze 2017, 12:52

W taki sposób nie jestem w stanie. U mnie pokazało po podłączeniu jaki miałem i wskazało najnowszy dostępny. Ale numery nie odpowiadały tym co podałeś.
Moje D3:

michalwruszak
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: michalwruszak » 17 cze 2017, 13:17

Dajcie spokój z tym softem - mogliście go sobie wgrywać jak skrzynia miała mały przebieg , to wtedy mogłaby poprawić się kultura jej pracy , ale przy przebiegu 300-350tys - nic to nie zmieni .
Rozkodowywanie numerów VIN grupy VAG i inne

FB: https://www.facebook.com/michalwruszak
mail: michalwruszak@gmail.com
tel: 508121044

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 18 cze 2017, 11:38

mario3231 pisze:W wyżej wymienionym serwisie za nim jeszcze wzięli samochód na diagnozę powiedzieli mi dosłownie że nie wgrywa się softu do tej skrzyni można zrobić tylko adaptację . Więc jak to jest naprawdę .
Jeżeli powiedziano ci to przed wstawieniem auta na serwis to albo...
- doradca serwisowy dysponuje wyjątkowo rozległą wiedzą i wie, że tego softu nie ma, albo...
- doradca serwisowy niedawno miał identyczny wręcz temat i pamięta, że tego softu nie ma, albo...
- doradca serwisowy właściwie nie wie co mówi :)

Robiłem update softu w swojej skrzyni ze 2 lata temu. Wtedy nie miałem jeszcze ODISa więc robiłem to w ASO.
Noi z tego co pamiętam, w ASO, dostępność konkretnej wersji softu do konkretnej skrzyni sprawdzał mi dopiero elektryk, w procedurze on-line po podpięciu auta pod VASa. Wcześniej nie był w stanie mi powiedzieć czy jakiś nowszy soft jest czy go nie ma.
dice111 pisze:A niby jaki ? Jak duzo przeszla i jest zuzyta to jak jej soft pomoze ? Prace wydluzy ? Jak dla mnie placebo, jesli w samej specyfikacji nie jest podane co dokladnie zmienia i w jaki sposob. Nie widze wiec potrzeby zmiany softu w ASB, ktora dziala dobrze.
michalwruszak pisze:Dajcie spokój z tym softem - mogliście go sobie wgrywać jak skrzynia miała mały przebieg , to wtedy mogłaby poprawić się kultura jej pracy , ale przy przebiegu 300-350tys - nic to nie zmieni .
Niby tak ale jednak nie.
Teoretycznie soft sam w sobie może nic nie zmieni ale... to jest przecież skrzynia adaptacyjna czyli uczy się parametrów swojej pracy.
W pierwszych rocznikach D3, gdzie nie ma możliwości zerowania nastawów, wgranie nowego softu może pomóc.
Dlaczego?... Ponieważ spowoduje to wyzerowanie nastawów i umożliwia przeprowadzenie adaptacji na sterowniku wręcz dziewiczym.

Teoretycznie każda wymiana oleju powinna być pełna, dynamiczna i zakończona również adaptacją aby nauczyć skrzynię nowych parametrów pracy.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

Awatar użytkownika
pebo
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pebo » 18 cze 2017, 12:48

FOSS pisze:(...)Niby tak ale jednak nie.
Teoretycznie soft sam w sobie może nic nie zmieni ale... to jest przecież skrzynia adaptacyjna czyli uczy się parametrów swojej pracy.
W pierwszych rocznikach D3, gdzie nie ma możliwości zerowania nastawów, wgranie nowego softu może pomóc.
Dlaczego?... Ponieważ spowoduje to wyzerowanie nastawów i umożliwia przeprowadzenie adaptacji na sterowniku wręcz dziewiczym.(...)
No właśnie. Być może nie zawsze nowe sterowniki mają widoczne zmiany, ale nowy soft może mieć poprawione algorytmy adaptacji (douczania) i takim skrzyniom to pomaga. Inna sprawa, to czy przy przebiegu 300 kkm i więcej nie rozważyć mycia mechatronika? Jest tam cała masa kanalików i z czasem potrafi się tam zebrać brud i osad, a w tych skrzyniach oprócz ciśnienia oleju ważny jest też jego przepływ. Myjka ultradźwiękowa powinna sprawę załatwić. Jeśli się mylę, to proszę o sprostowanie.
Bądź dobry jak chleb.

Pczester
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Pczester » 18 cze 2017, 13:20

Czy w aucie z 2006r (modelowo 2007) ze skrzynia JAY, można skasować tylko adaptacje skrzyni po wymianie oleju, czy trzeba przeprowadzić po tym koniecznie Nastawy Podstawowe?

[ Dodano: 2017-06-18, 13:20 ]
Mam vcds do dyspozycji i je dość dobrze. A jeśli to za mało to o co konkretnie prosić serwis o jaką usługę?

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 18 cze 2017, 17:10

Pczester pisze:Czy w aucie z 2006r (modelowo 2007) ze skrzynia JAY, można skasować tylko adaptacje skrzyni po wymianie oleju, czy trzeba przeprowadzić po tym koniecznie Nastawy Podstawowe?
Moim zdaniem, po wyzerowanie wartości wyuczonych prawidłowe przeprowadzenie procesu adaptacji jest wręcz koniecznością.
Bez procedury adaptacji kasowanie wartości wyuczonych może czasem przynieść więcej szkody niż pożytku.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl