Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

Kontakt do Administracji A8Team.PL

[D2 FL ALL ] Zmiana anteny na Sirio Triflex

Kondraczek
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D2 FL ALL ] Zmiana anteny na Sirio Triflex

Post autor: Kondraczek » 30 lip 2015, 19:16

Cześć, potrzebuje zamontować antenę CB bo bez tego jeździ mi się jak bez ręki. W zasadzie zdecydowałem się na antenę Sirio Triflex ze względu na to, że wygląda jak oryginał i nie rzuca się w oczy. Z tym że po odchyleniu boczka bagażnika zobaczyłem że na dole anteny jest jakieś ustrojstwo z dwoma wtyczkami, o takie:
Obrazek

Kabelek z żółtą wtyczką leci sobie kawałek dalej do tej puszeczki:
Obrazek

A kabelek z różową wtyczką leci sobie jeszcze gdzieś tam dalej, nie udało mi się zbadac tego bez ściągania boczka.
Pytanie brzmi, czy ta antena jest w polifcie tylko od telefonu, czy od czegoś jeszcze? Jak wypnę te dwie wtyczki z anteny i ja wywalę to nie zrobi się żadna szopka?

Awatar użytkownika
123mielony
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: A8 D3
Rocznik: 2005
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna
Imię: Krzysztof

Post autor: 123mielony » 30 lip 2015, 20:13

Kolego w Twoim aucie antena od FM-u powinna być w szybie a antena na błotniku od samego GSM-u więc nie powinno być niespodzianek.
Tak dla pewności to możesz włączyć radio i wypiąć kabel od anteny i zobaczysz jak zgubi sygnał to znaczy że jet to antena FM.

jarogmur
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Re: Zmiana anteny na Sirio Triflex

Post autor: jarogmur » 02 sie 2015, 19:37

Kondraczek pisze:Cześć, potrzebuje zamontować antenę CB bo bez tego jeździ mi się jak bez ręki. W zasadzie zdecydowałem się na antenę Sirio Triflex ze względu na to, że wygląda jak oryginał i nie rzuca się w oczy. Z tym że po odchyleniu boczka bagażnika zobaczyłem że na dole anteny jest jakieś ustrojstwo z dwoma wtyczkami, o takie:
[url=http://images68.fotosik.pl/1079/6834819c50e6a358med.jpg]Obrazek[/URL]

Kabelek z żółtą wtyczką leci sobie kawałek dalej do tej puszeczki:
[url=http://images68.fotosik.pl/1079/5374078a7a868038med.jpg]Obrazek[/URL]

A kabelek z różową wtyczką leci sobie jeszcze gdzieś tam dalej, nie udało mi się zbadac tego bez ściągania boczka.
Pytanie brzmi, czy ta antena jest w polifcie tylko od telefonu, czy od czegoś jeszcze? Jak wypnę te dwie wtyczki z anteny i ja wywalę to nie zrobi się żadna szopka?
jeżeli wcześniej jeździłeś z CB i miałeś normalną antenę to według mnie nie instaluj Triflex,a
Też miałem rozterki gdzie zamontować i jaką antenę. Czy wiercić dziurę, czy w miejsce oryginalnej anteny Triflex'a.
Triflex ma bardzo słaby zysk i nie działa tak jakby wiele osób sobie życzyło.
Cytuję wiele osób: "... jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego"
Ja zamontowałem Omegę 27 na uchwycie bagażnikowym.
Dla mnie efekt wizualny jest pozytywny, odbiór bardzo dobry i śmiem porównać do mojej poprzedniej ML145.
Pozdrawiam Jaro

Kondraczek
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Kondraczek » 03 sie 2015, 17:05

Właśnie trochę poczytałem i w sumie opinie jak zwykle bardzo różne. Chciał bym żeby taka antena też nie szpeciła okrutnie. Obadałem jeszcze coś takiego: http://allegro.pl/nagoya-rb-700-okablow ... 27758.html. Co prawda cena jak za uchwyt i kabel spora, no ale w końcu nie zakładam tego tego do np. matiza. Do tego mam upatrzoną antenę helikalną Sirio T3 i powinno nie dość, że w miare nieźle działać to i dobrze wyglądać.

Awatar użytkownika
dice111
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1996
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Imię: AHC by MTM

Post autor: dice111 » 03 sie 2015, 17:28

Albo to ma wygladac albo..działać :D Ja polecam zaczep Sunker U4 + antena Sirio ML 145
Black Cars Matters

jarogmur
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: jarogmur » 03 sie 2015, 19:44

Kondraczek pisze:
Właśnie trochę poczytałem i w sumie opinie jak zwykle bardzo różne. Chciał bym żeby taka antena też nie szpeciła okrutnie. Obadałem jeszcze coś takiego: http://allegro.pl/nagoya-rb-700-okablow ... 27758.html. Co prawda cena jak za uchwyt i kabel spora, no ale w końcu nie zakładam tego tego do np. matiza. Do tego mam upatrzoną antenę helikalną Sirio T3 i powinno nie dość, że w miare nieźle działać to i dobrze wyglądać.
Fajne rozwiązanie, kabla starczy bez przedłużki ale cena wysoka. Za połowę mam Sirio 27 + uchwyt + strojenie
Pozdrawiam Jaro

bybus
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: bybus » 06 sie 2015, 13:26

Kondraczek pisze:
Ja dwa lata temu skusiłem się na owego triflexa, pojechałem z nią do Zakopanego i z powrotem. Od tamtej pory służy jako zaślepka po oryginalnej antenie.
Teraz jeżdżę z uchwytem na klapie bagażnika, kupiłem właśnie tą Nagoyę, jest naprawdę OK, no i ten cienki kabelek nie wygniata aż tak uszczelki. Antena z kolei to była przez dwa lata Missouri presidenta, działać działało ale bez rewelacji, dwa tygodnie temu kupiłem helikala Sirio Twin Log 3 95 cm i muszę powiedzieć że w końcu to jest to, szczerze polecam, a od trifleksa trzymaj się z daleka :)

Kondraczek
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Kondraczek » 11 sie 2015, 19:35

a od trifleksa trzymaj się z daleka
To i dobrze, że się na niego nie skusiłem. Kupiłem ten zestaw z linków które podawałem, czyli uchwyt nagoya z tym cienkim kablem i atene sirio t3. Narazie tylko założone, ale jeszcze nie zdążyłem wystroić więc ciężko coś powiedzieć. W sumie to się zastanawiam czy nie przykręcić tej anteny w błotnik na stałe zamiast tej od gsm'u.

jarogmur
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: jarogmur » 11 sie 2015, 20:33

Jak masz tylki gsm to nawet bym się nie zastanawiał. Ja mam fm i gsm i podwójne szyby więc u mnie uchwyt jest dobrym kompromisem
Pozdrawiam Jaro

Kondraczek
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Kondraczek » 01 wrz 2015, 19:09

Ostatecznie padło na zamontowanie anteny w miejscu tej od GSMu. Antena Sirio 27 działa wyśmienicie, nie rzuca się w oczy i wygląda pierwszorzędnie. Jak ktoś nie korzysta z telefony to nie widzę lepszego rozwiązania. Dzięki wszystkim za rady. Któregoś dnia wrzucę jeszcze fotę dla potomnych jak to się prezentuje.

EDIT:
Tak wygląda na brudnym samochodzie :]
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl