Jakiś czas temu kupiłem auto ale nie było czasu żeby cos napisać tym bardziej że nie zrobiłem jeszcze nawet jakiegoś zdjęcia.
Samochód w wersji LONG, 2002 rok, kolor czarny, czarne wnętrze. Co do wyposażenia to poza standardem mniej lub więcej pojętym:
• WEBASTO z możliwością zdalnego sterowania z pilota i programowaniem na FISie
• fotele przód z pamięcią
• z tyłu w pakiecie dodatkowego oświetlenia lampki sufitowe z lusterkami typ MAKE-UP
• fotele W12 pełna elektryka przód i tył
• skrzynia Tiptronic taka jak miałem w eSce
• pogdrzewane fotele przód, tył, lusterka, bębenki zamków, dysze spryskiwaczy i kierownica.
• kierownica multifunkcyjna z manetkami do zmiany biegów
• solardach
• roleta tył elektryczna, boczne mechaniczne
• bixenony
I teraz ciekawostka i zapewne będzie komentowana – kupiony z Niemiec z instalacja gazową i przebiegiem 155000km z. Czy prawdziwy, kto to wie tym bardziej że wnętrze tych aut wygląda tak samo przy 150 jak i 300 tysiącach. Pytanie jaki Niemiec zakłada instalacje żeby zrobić taki przebieg – nie wiem. Generalnie zrobiłem raczej wszystko co się da żeby sprawdzić jak i stan techniczny tak i historie serwisową. Wizyta w ASO, nie było się do czego przyczepić. Książka prowadzona do grudnia 2011 – ok 140000km, wszystkie wpisy potwierdzone w systemie w ASO. Listopad 2011 zmiana oleju w ASB w ZF Service – faktura, styczeń 2010 wymiana rozrządu w ASO przy ok. 110000km, grudzień 2010 założone LPG przy 122533km. Teoretycznie na wszystko co robione było poza ASO mam faktury z datami i przebiegami.
Auto kupione z pewnymi modami:
• hamulce przód 8-tłoczkowe RS6 365x34
• hamulce tył RS4 312x22
• kierownice powietrza
• przewody w metalowym oplocie
• zawieszenie gwintowane H&R
• tłumik końcowy FOX
• dystanse H&R 20/25mm
• LPG Landi Renzo na 2 reduktorach
Zrobione:
• olej silnikowy MOTUL 8100 x-cess 5w-40 - 100% synthetic
• klima odgrzybianie i uzupełnianie
• amortyzatory wymienione na komfort (gwint dla mnie za twardy)
• wymiana butli gazowej – była nieszczęsna i omawiana na forum już IRENE ale cholernie pojemna 85l
Do zrobienia
• rozrząd i olej skrzynia
• nie działa syrenka alarmu
• poci się pompa wspomagania
• wyciek przy wale (mniej więcej na wysokości katalizatorów, dokładnie nie powiem co bo sie nie znam ale o tym w innym dziale wrzuce zdjęcie z zapytaniem)
• zatrzaski w lampkach sufitowych z tyłu – nie zamykają się lusterka
• tłumik końcowy chyba wymiana (fajnie brzmi ale na dłuższą trasę nie do jazdy z dzieckiem)
• kratka zderzaka (jakiś ch.. już zajebał na parkingu)
• drążki kierownicze plus końcówki
• shadowline (wszystkie błyskotki chyba pójdą do pomalowania na czarno)
• felgi prawdopodobnie RS6 19” Black
• jakiś cień na szyby
• jakiś detailing
Hamulce – jedna wielka bajka. W eSce miałem Brembo chyba 6 tłoczkowe i do tych RS się nie umywają. Nie sądziłem że może być takie hamowanie i że taką mase można tak wyhamować. Samochód po prostu staje dęba i musiałem kilka dni oswajac się z hamulcami.
Za jakiś czas wrzuce jakieś fotki. Póki co mam jedną .