Witam, chciałbym vagiem sprawdzić pracę sond lambda pod rożnym obciążeniem, czy mógłby mnie ktoś nakierować , które to blogi i jak zrobić taki Log.
Posiadam Vag-com 409-1
![]() |
![]() |
[D2 ALL ] Praca sond lambda
Podaj mejla mam wszystkie bloki i wartości, tylko tu niemoge bo za mało miejsca
A tak na szybko to
korekty paliwowe blok 10 (długie) blok 11(krótkie i napiecie na sondach)
W 10 dwie pierwsze pozycje to korekty na biegu jałowym a 3 i 4 to pod obciążeniem.
Dopuszczalne wartości
1 i 2 to od -14% do +9%
3 i 4 -10% do +10%
Blok 11 korekry krótkie -12% do +12% sondy oscylacja 0,17V do 0,9V
I jeszcze jedno korekty wyznaczają ogólną sprawnośc silnika a nie tylko sond. Duże znaczenie ma również przepływomierz i cisnienie paliwa, czujnik temp. itp. Najlepiej jeśli korekty są bliskie 0 i są identyczne w obu bankach.
Zobacz jakie masz wartości w długich a sondy powinny cały czas szybko oscylować.
A tak na szybko to
korekty paliwowe blok 10 (długie) blok 11(krótkie i napiecie na sondach)
W 10 dwie pierwsze pozycje to korekty na biegu jałowym a 3 i 4 to pod obciążeniem.
Dopuszczalne wartości
1 i 2 to od -14% do +9%
3 i 4 -10% do +10%
Blok 11 korekry krótkie -12% do +12% sondy oscylacja 0,17V do 0,9V
I jeszcze jedno korekty wyznaczają ogólną sprawnośc silnika a nie tylko sond. Duże znaczenie ma również przepływomierz i cisnienie paliwa, czujnik temp. itp. Najlepiej jeśli korekty są bliskie 0 i są identyczne w obu bankach.
Zobacz jakie masz wartości w długich a sondy powinny cały czas szybko oscylować.
To mój mail pigulka5@o2.pl
A resztę sprawdzę w najbliższej możliwej chwili.
Dzięki za pomoc, na pewno się odezwę.
A resztę sprawdzę w najbliższej możliwej chwili.
Dzięki za pomoc, na pewno się odezwę.
- dariuszmuzyka
- Forum Audi A8
chłopaki dało by radę i mi wysłać? mam problem z porannym odpalaniem wymieniłem pompę, regulator i czujnik temp i dalej jest źle a mówili że może być jeszcze sonda i chciałbym sprawdzić.
[ Dodano: 2011-11-12, 08:04 ]
dariuszlukaszmuzyka@o2.pl
[ Dodano: 2011-11-12, 08:04 ]
dariuszlukaszmuzyka@o2.pl