Witam serdecznie zastanawia mnie sprawa kodowania programowego w vag-com, a dokładnie to do czego ono jest i jakie wartości tam powinny być? czy jest to określone do poszczególnych wersji silnikowych? można cos tam znieniać celem poprawy? Chciałbym tez dowiedzieć sie czy kodowanie mojego auta jest poprawne, a jest takie:
silnik
04353
skrzynia
00000
abs
0265109400
instuments
17183
centralny
10184
klima
00064
immobilizer
00000
[D2 ALL] Kodowanie programowe
- dariuszmuzyka
- Forum Audi A8
W nowszej wersji VAG-COM'a czyli w VCDS są opisy kodowań, która cyfra co oznacza konkretnego. Kodowanie zawiera informację na temat wyposażenia. Przykładowo kodowanie zegarów zawiera informacje o wyświetlanym języku, jakiego typu jest silnik. Na podstawie tego co podałeś raczej nikt nie zweryfikuje poprawności bo trzeba badać to oragnoleptycznie na danym egzemplarzu i sprzętem, który podpowie co i jak Kodowania mogą być różne dla różnych wersji sterowników.
Kodowania i opisy można znaleźć np tutaj > ross-tech wiki, ale nie ma za dużo do naszych autek.
P.S. złe kodowanie często wyrzuca błędy.
Kodowania i opisy można znaleźć np tutaj > ross-tech wiki, ale nie ma za dużo do naszych autek.
P.S. złe kodowanie często wyrzuca błędy.
tu znajdziesz wiecej http://de.openobd.org/audi/a8_4d.htm . masz zle kodowanie licznika powinno byc na poczatku 16 bo 17(16+01) jest dla silnikow 6 cylindrowych ,moze sie myle ale chyba moze powodowac zle wskazanie licznika paliwa
audiclubislands.org
Tak http://www.audi-portal.com/en/mr-fix.pl pisze:witam. nie chcę zakładać nowego tematu, więc zapytam tutaj: używacie jeszcze jakichś stron poza ross-tech'em oraz openobd?
BTW łatwo sprawdzisz odpowiednie kodowania i skorygujesz swoje aktualne z tą stroną. Kodowania wyciągnięte są z serwisowego VAS`a
- dariuszmuzyka
- Forum Audi A8
- dariuszmuzyka
- Forum Audi A8