części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

[D2 96 4.2PB/LPG ] "Wyłączające sie zegary"

robsonik4
Super Klubowicz
Super Klubowicz

[D2 96 4.2PB/LPG ] "Wyłączające sie zegary"

Post autor: robsonik4 » 16 lip 2010, 17:26

Witam

mam od 3 tygodni swoją A8/D2/4.2 i problem z zegarami a dokładniej w różnych momentach po prosty się wyłączają - gaśnie podświetlenie, wskazówki(prędkościomierz,obrotomierz,paliwo,temperatura) idą w dół na "0", nastepnie po 5 sek - 2 min znowu wszystko wraca do normy, nie ma znaczenia czy jadę czy stoję.
Widać jakby wyświetlacz próbował sie włączyć ( miganie, pulsowanie - efekt próbkowania przetwornicy dla znających się na elektronice), podświetlenie radia jest cały czas tylko w momencie zaniku zegarów miga w rytm pulsowania). Po włączeniu zegarów wyświetlacz zachowuje sie jakby samochód dopiero został odpalony - robi test, wskaźnik temperatury powoli przesuwa się we wskazanie 90C. Po wyłączeniu sie zagarów słychać 1 sygnał dźwiękowy, po włączeniu także. Zauważyłem także, że jeżeli przekręcę kluczyk w stacyjce na off to podświetlanie miga, zauważyłem także, że jeżeli pchnę kluczyk w stacyjce w kierunku deski rozdzielczej zapala sie podświetlenie wskaźników - występuje to tylko po zaniku podświetlenie w innym przypadku pchnięcie kluczyka nic nie daje.
Komputer nie pokazuje żadnych błędów za wyjątkiem braku sygnału z 1 sondy oraz problem z przepustnicą 17916.

Czy może Ktoś z Was miał taki lub podobny przypadek i znalazł przyczynę ?
Ostatnio zmieniony 28 mar 2013, 20:54 przez robsonik4, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
labul82
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: labul82 » 20 lip 2010, 11:41

ja az takiego problemu nie mam ale proponuję znaleźć kumatego elektryka zeby zobaczył co sie dzieje. Bo szkoda samochodu. U mnie czasami podświetlenie szwankuje ze mruga. I najprawdopodobniej jest to wina sciemniacza zegarów.
:)

Awatar użytkownika
Mikigd
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Mikigd » 23 lip 2010, 11:50

Ja miałem trochę podobne objawy. i Okazało się że dokładane lampa /xenony/przetwornica robiła gdzies zwarcie - traciła prąd a komputer okazywał się tak czuły że stawały mi wszystkie zegary po kilku minutach wszytsko wracało do normy.
Obrazek Obrazek

robsonik4
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: robsonik4 » 11 lip 2015, 10:58

Wymieniłem zegary bo była uszkodzona elektronika - na płytce elektroniki są 2 tranzystory na radiatorach i jeden z nich był uszkodzony mechanicznie ( puściło połączenie w obudowie). Kompletne zegary kupiłem za 50 zł więc odpuściłem wymianę tranzystora.

Temat do zamknięcie
Najlepsze fora internetowe samochodowe w Polsce:
Forum Audi A6
Forum Audi A8
Forum Audi A7

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl