części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

[D2 ALL ] Rozładowywanie akumulatora

daniello
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: daniello » 21 gru 2013, 01:25

Pikanie jest z kabiny: http://speedy.sh/hqCZP/Glos001-mp3cut.net.mp3
Jedyne co jest dołożone do auta to LPG ale ono nie bierze prądu bo sprawdzałem. Wywaliłem antenę z błotnika i wstawiłem do CB ale jest nie podpięta bo radia nie ma.

Ara$
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Ara$ » 22 gru 2013, 12:44

daniello pisze:Po wyjęciu bezpiecznika z tyłu (nad akumulatorem) chyba nr. 4 (...) nawigacja nie może złapać zasięgu.
no i wczoraj u mnie sie okazało to samo. Wychodzi na to że rozpiske tych bezpiecznikow mozna sobie w d... wsadzic.
Ostatnio zmieniony 06 sty 2014, 18:41 przez Ara$, łącznie zmieniany 1 raz.

daniello
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: daniello » 22 gru 2013, 14:35

Ara$ a czy masz w autku telematik-a?
Próbuję wyjąć moduł telefonu ale nie idzie się do niego dostać, wywaliłem cały tunel środkowy a kabel od telefonu na którym jest naklejka chowa się pod tapicerkę i wg naklejki ma 3040mm długości <niewiem>

Obrazek

maciu
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: A8 D3
Rocznik: 2006
Silnik: V8 4.2 TDI
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Imię: maciu

Post autor: maciu » 22 gru 2013, 15:10

Ara$ pisze:
daniello pisze:Po wyjęciu bezpiecznika z tyłu (nad akumulatorem) chyba nr. 4 spadło do 0.03A ale jak go tam nie ma to nawigacja nie może złapać zasięgu.
no i wczoraj u mnie sie okazało to samo. Wychodzi na to że rozpiske tych bezpiecznikow mozna sobie w d... wsadzic.
dlaczego?

z tamtejszego bezpiecznika jest zasilana navi wiec jak sie go wyjmie to jak ma działać
Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020

Ara$
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Ara$ » 22 gru 2013, 17:51

daniello pisze:Ara$ a czy masz w autku telematik-a?
mam a dlaczego pytasz?

[ Dodano: 2013-12-22, 17:58 ]
z tamtejszego bezpiecznika jest zasilana navi wiec jak sie go wyjmie to jak ma działać
jak zauważysz, wcześniej zamieściłem opis tych bezpieczników z bagażnika i wg niego zasilany jest tylko tel - więc jak sie go wyjmie to jak ma nie działać, a przynajmniej nie powinno nie działać. Więc przynajmniej ten opis który ja mam jest nic nie wart.

one more time http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... c9908.html

daniello
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: daniello » 22 gru 2013, 21:51

maciu pisze:z tamtejszego bezpiecznika jest zasilana navi wiec jak się go wyjmie to jak ma działać
Po wyjęciu tego bezpiecznika navi działa, działa radio, CD, TV, a nawet nawigacja się odpala, można grzebać w menu tylko nie łapie żadnej satelity.

Ara$ pytam bo to może telematik wariuje u nas i może warto poszukać od niego modułu jak jest coś takiego. A co do bezpieczników to przydał by się schemat a nie opis ale niestety nikt nie chce się tym schematem podzielić ;(

Ara$
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Ara$ » 23 gru 2013, 09:44

daniello pisze:Po wyjęciu tego bezpiecznika navi działa, działa radio, CD, TV, a nawet nawigacja się odpala, można grzebać w menu tylko nie łapie żadnej satelity.
dokładnie jest jak mówisz
daniello pisze:A co do bezpieczników to przydał by się schemat a nie opis ale niestety nikt nie chce się tym schematem podzielić
tu coś masz http://www.a8team.pl/d2-prefl-kompletny ... ht=schemat

maciu
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: A8 D3
Rocznik: 2006
Silnik: V8 4.2 TDI
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Imię: maciu

Post autor: maciu » 23 gru 2013, 11:28

Ara$ pisze:jak zauważysz, wcześniej zamieściłem opis tych bezpieczników z bagażnika i wg niego zasilany jest tylko tel - więc jak sie go wyjmie to jak ma nie działać, a przynajmniej nie powinno nie działać. Więc przynajmniej ten opis który ja mam jest nic nie wart.
z tym się zgodzę, myślałem ze mówisz o opisie z elsy lub z auta

daniello pisze:
maciu pisze:z tamtejszego bezpiecznika jest zasilana navi wiec jak się go wyjmie to jak ma działać
Po wyjęciu tego bezpiecznika navi działa, działa radio, CD, TV, a nawet nawigacja się odpala, można grzebać w menu tylko nie łapie żadnej satelity.

Ara$ pytam bo to może telematik wariuje u nas i może warto poszukać od niego modułu jak jest coś takiego. A co do bezpieczników to przydał by się schemat a nie opis ale niestety nikt nie chce się tym schematem podzielić ;(
navi - moduł w bagażniku, jednostka centralna w desce oczywiście ma swoje bezpieczniki

Dla aut 00 i wzwyż telefon i telematik to na schematach jeden moduł, bezpieczniki:
5A w bagażniku (nr 9) i drugi z przodu to draństwo ma połączenie chyba ze wszystkimi
podzespołami w aucie oprócz siedzeń ;)
Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020

Ara$
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Ara$ » 06 sty 2014, 19:23

K... jeszcze miesiąc zabawy z tymi bezpiecznikami i sprzedaje ten samochód. Już drugi raz w ciagu 2 miesięcy musiałem korzystać z Assistance. Wczoraj po niecałych 2 dobach stania juz silnika nie uruchomiłem a dzisiaj juz nawet rano drzwi z pilota nie otworzyłem. Dzisiaj siedziałem wewnątrz prawie 2 godziny. U mnie częśc sterowników uspiła sie dopiero po godzinie.

Pobór po godzinie jest rzędu 0,10-0,12A (nie jest stały tylko sa wahania)
Listwa bezpiecznikowa żółta
Bezpiecznik 4/10A - spadek o 0,01 - 0,02A ale wahania nadal
Klimatyzacja/sauggebläse, odbiornik radiowy ogrzewania postojowego, kierownica wielofunkcyjna, kombigerat, solardach, czujnik parkowania.
(Klimaanlage/sauggebläse, Funkempfanger Standheizung, Multifunktionslenkrad, Kombigerat, Solardach, Einparkhilfe)

Bezpiecznik 10/20A - spadek 0,05A-0,06A. Po jego wyjęciu pobór rzędu 0,04-0,05 (skoki między tymi dwiema wartościami)
Ogrzewanie postojowe

Czy te wahania na między 0,04 a 0,05 mogą już być czy pobór powinien być jednak stały. Gdzie szukać w tym Webasto przyczyny, miał ktoś coś takiego już?

Rycho124
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Rycho124 » 06 sty 2014, 20:25

Opisany tu problem jest mi o tyle znany, że ja parę lat temu szukałem takiej przyczyny rozładowania akumulatora w swoim mercu E 211. Na to konto wymieniłem akumulator i odwiedziłem chyba z 10 elektryków w W-wie. Okazało się, że wcześniej auto jeździło we flocie i zabezpieczone było przed "uprowadzeniem". Zatem w schowanym miejscu podłączona była skrzyneczka do emitowania sygnału do stacji monitoringu, tak aby sygnał był wysyłany przy włączonym i wyłączonym zapłonie.
RA

Ara$
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Ara$ » 07 sty 2014, 09:04

Zastanawiam sie czy to nie jest wina tego sterownika Webasto 4D0909509.

uszek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: uszek » 07 sty 2014, 11:00

Wystarczy zdjac zderzak z przodu i zdjac wtyczke zasilajaca z webasto (2pinowa)

Ara$
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Ara$ » 07 sty 2014, 15:06

uszek pisze:Wystarczy zdjac zderzak z przodu i zdjac wtyczke zasilajaca z webasto (2pinowa)
tylko co mi to da

emdzej
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: emdzej » 07 sty 2014, 15:34

Ten sterownik jest w bagażniku przy antenie. Ja bym proponował go odłączyć i ew. kupić inny są w cenie ok. 100 zł. Może ten Twój uległ zawilgoceniu i dlatego wzrósł pobór prądu?

daniello
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: daniello » 07 sty 2014, 15:44

Kolego Ara$ wcześniej pisałem o tym bezpieczniku w bagażniku to masz tak samo jak ja że bez niego nie kradnie prądu czy u Ciebie to co innego kradnie prąd?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl