[D4 ALL ] Keyless go - zabezpieczenie auta przed kradzieza
Masz pewność za nasze auta są narażone na kradzież na tzw walizkę ?PatronkS pisze:Witam , moze nie do konca na temat keyless ale nie chce zasmiecac forum nowym tematem , jako ze od ostatniego postu minely juz 2 lata , to moze zmogl sie uz ktos z jakims systemem zabwzpieczajacym przed kradzieza ? Pozdrawiam
Z tego słyszałem to chyba nie każdy bezkluczykowy dostęp do auta jest podatny na taka kradzież ale może się myle
Nie każde.walus30 pisze:Masz pewność za nasze auta są narażone na kradzież na tzw walizkę ?
Z tego słyszałem to chyba nie każdy bezkluczykowy dostęp do auta jest podatny na taka kradzież ale może się myle
Z tego co kojarzę nowe Volvo system kessy ma bardzo podobny do Audi ale dorobili to po swojemu i tam kradzież na walizkę nie działa.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
ale nowe jak bardzo nowe?FOSS pisze:Nie każde.walus30 pisze:Masz pewność za nasze auta są narażone na kradzież na tzw walizkę ?
Z tego co kojarzę nowe Volvo system kessy ma bardzo podobny do Audi ale dorobili to po swojemu i tam kradzież na walizkę nie działa.
znajomemu w połowie 2017 skubnęli nówke XC90 właśnie na walizeczki
pracownicy importera byli conieco zażenowani faktem jak szybko akcja poszła
a nagrało się pięknie na kilku kamerach...
Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020
wyPAD 2020
walus30 pisze:Masz pewność za nasze auta są narażone na kradzież na tzw walizkę ?PatronkS pisze:Witam , moze nie do konca na temat keyless ale nie chce zasmiecac forum nowym tematem , jako ze od ostatniego postu minely juz 2 lata , to moze zmogl sie uz ktos z jakims systemem zabwzpieczajacym przed kradzieza ? Pozdrawiam
Cóż, ciezko stwierdzić ale wydaje mi sie ze to co czlowiek wymyslij to i czlowiek oszuka , co prawda czytalem i slyszalem ze udalo sie zlamac wiele modeli np rs4 , rs6 , rs7 , tts jak i normalne wersje , ale o a8 jeszcze nic ale chyba lepiej smuchac na zimne
Od dmuchania chyba lepsze ACPatronkS pisze:walus30 pisze:Masz pewność za nasze auta są narażone na kradzież na tzw walizkę ?PatronkS pisze:Witam , moze nie do konca na temat keyless ale nie chce zasmiecac forum nowym tematem , jako ze od ostatniego postu minely juz 2 lata , to moze zmogl sie uz ktos z jakims systemem zabwzpieczajacym przed kradzieza ? Pozdrawiam
Cóż, ciezko stwierdzić ale wydaje mi sie ze to co czlowiek wymyslij to i czlowiek oszuka , co prawda czytalem i slyszalem ze udalo sie zlamac wiele modeli np rs4 , rs6 , rs7 , tts jak i normalne wersje , ale o a8 jeszcze nic ale chyba lepiej smuchac na zimne
masz rację, tylko z drugiej strony po co kupować system i za niego dodatkowo płacić ( w niektórych autach keyless nie jest free) a następnie kupować breloczki, pudełka i inne pastylki, które ten system wyłączająa puki co mamy wysyp różnego rodzaju klatek faradaya i to jest jedyny sposób na zabezpieczenie (nie licząc systemów wyłączania / odcinania zasilania na kluczyku)
Walizka to tylko wzmacniacz sygnalu. Nie ma tu lamania kodu, wiec teoretycznie dziala na kazde auto.
Jedyny mozliwy sposob zablokowania sposobu na walizke jest ustawianie w aucie czasu odpowiedzi. O co chodzi, auto wysyla zapytanie do kluczyka, kluczyk odpowiada. Cala operacja trwa kilka mili sekund. Producenci podobno implementuja zegar, ktory sprawdza czas odopowiedzi, wiec jezeli kluczyk jest dalej niz np. 5m czas wyslania zapytania przez auto, przez walizke do kluczyka i odpowiedz przez walizke do kluczyka trwa dluzej niz kilka mili sekund to nie otworzy auta.
Jedyny mozliwy sposob zablokowania sposobu na walizke jest ustawianie w aucie czasu odpowiedzi. O co chodzi, auto wysyla zapytanie do kluczyka, kluczyk odpowiada. Cala operacja trwa kilka mili sekund. Producenci podobno implementuja zegar, ktory sprawdza czas odopowiedzi, wiec jezeli kluczyk jest dalej niz np. 5m czas wyslania zapytania przez auto, przez walizke do kluczyka i odpowiedz przez walizke do kluczyka trwa dluzej niz kilka mili sekund to nie otworzy auta.