![]() |
![]() |
[D3 ALL ] Czujniki ciśnienia w oponach - problem.
Szperałem trochę ostatnio i się podzielę.
Najtańsza opcja to czujniki - zamienniki dostępne na aukcjach amazona w US, komplet kosztuje (4szt) jakieś 150$ może z przesyłką nawet (jak się ma tam kuzyna). Są też i na ebayu za zach naszą granicą komplety za ok 350-400 EUR.
Pytam po co? Byłem w ASO skody w Wałbrzychu akurat (czasem coś tam kupię i jest ogólnie o wiele lepiej niż w p......nym vw) i oryginały można ściągnąć za ok 390,00 / szt + jeśli trzeba wentyl ok 90,00 / szt.
Przymerzam się do takiego rozwiązania, chociaż nadal biję się z myślami, czy jakbym chciał wszystko ogarnąć, czyli 4xlato + 4xzima + 1xzapas, to jest sens? Ale to pytanie natury metafizycznej ;p
pozdrawiam
Najtańsza opcja to czujniki - zamienniki dostępne na aukcjach amazona w US, komplet kosztuje (4szt) jakieś 150$ może z przesyłką nawet (jak się ma tam kuzyna). Są też i na ebayu za zach naszą granicą komplety za ok 350-400 EUR.
Pytam po co? Byłem w ASO skody w Wałbrzychu akurat (czasem coś tam kupię i jest ogólnie o wiele lepiej niż w p......nym vw) i oryginały można ściągnąć za ok 390,00 / szt + jeśli trzeba wentyl ok 90,00 / szt.
Przymerzam się do takiego rozwiązania, chociaż nadal biję się z myślami, czy jakbym chciał wszystko ogarnąć, czyli 4xlato + 4xzima + 1xzapas, to jest sens? Ale to pytanie natury metafizycznej ;p
pozdrawiam
Ja zbieram powoli graty,ale zastanawiam się czy mój FIS ma w ogóle kontrolkę ciśnienia opon?kor pisze:Szperałem trochę ostatnio i się podzielę.
pozdrawiam
Jak to sprawdzić??
Ja podjąłem decyzję że ten gadzet chcę mieć u siebie i tyle

Nie wiem jak u Ciebie, u mnie po zapaleniu auta wywala TPMS w prawym górnym rogu między zegarami i piszczy, ale ciekawe, że jak ostatnio dałem w mmi adaptację czujników czy coś.. to TPMS nie piszczy, ale ciśnienia nie pokazuje i temp. Dziwne.. tylko mam zimówki i nawet nie wiem co w środku siedzi, czy w ogóle są 

Można zastosować Uni Sensor 433mhz firmy CUB , są to czujniki które można programować i zastępują 95% oryginałów .
http://cub-tpms.pl/uni-sensor/
http://cub-tpms.pl/uni-sensor/
-
- Forum Audi A8
- Moje auto: 100 C4
- Rocznik: 1992
- Silnik: Inne
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Imię: Łukasz
Wyglądają spoko. Same wentyle znalazłem kiedyś takie.
W takiej cenie kupiłem komplet, niecały rok już chodzą, nie ma problemu. Nie uruchamiane wcześniej podobno, produkcja była z 2012, więc dwuletnie. Niestety, nie mogę znaleźć kontaktu do tego sprzedawcy.
W takiej cenie kupiłem komplet, niecały rok już chodzą, nie ma problemu. Nie uruchamiane wcześniej podobno, produkcja była z 2012, więc dwuletnie. Niestety, nie mogę znaleźć kontaktu do tego sprzedawcy.
Ja 2 lata temu trafiłem komplet 5 szt., nówki sztuki za 1250pln.
Na początku miałem problem z ich uaktywnieniem i już myślałem, że bubla mi ktoś wcisnął ale jednak ruszyły i po dziś dzień działają
Na początku miałem problem z ich uaktywnieniem i już myślałem, że bubla mi ktoś wcisnął ale jednak ruszyły i po dziś dzień działają

* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
-
Odświeżam - zastosowałem czujniki CUB (cub-tpms.pl). POLECAM. Póki co przynajmniej pracują super. Prosto z pudełka na felgi, brak konieczności ustawiania/kodowania/adaptowania czy jak tam zwał. Cena za szt. po rabacie - 290,00 (w kpl wentyl z anodowanym zaworem, mają nie korodować). Mają wytrzymać 2x dłużej od oryginałów, czyli ok 5-7 lat.
Póki co wymieniłem tylko 4, zapasu nie robiłem, po prostu system go nie wskazuje (danych). Przesyłka free, zapłaciłem za całą imprezę 1150,00.
Latem się zastanowię czy chcę na zapas i zimówki..
Póki co wymieniłem tylko 4, zapasu nie robiłem, po prostu system go nie wskazuje (danych). Przesyłka free, zapłaciłem za całą imprezę 1150,00.
Na stronce tej firmy jest trochę informacji, ale napisz, proszę, czy te czujniki po zamontowaniu widzi system w Audi? Czy widzisz ciśnienia i temperaturę w MMI?kor pisze:Odświeżam - zastosowałem czujniki CUB (cub-tpms.pl). POLECAM. Póki co przynajmniej pracują super. Prosto z pudełka na felgi, brak konieczności ustawiania/kodowania/adaptowania czy jak tam zwał. Cena za szt. po rabacie - 290,00 (w kpl wentyl z anodowanym zaworem, mają nie korodować). Mają wytrzymać 2x dłużej od oryginałów, czyli ok 5-7 lat.
Bądź dobry jak chleb.
Generalnie wszystko ok ale kodowanie by się przydało bo ma ono na celu wprowadzenie do sterownika informacji jakie ciśnienie w oponach jest prawidłowe a z tego wynika wprost to, że sterownik będzie wiedział przy jakim ciśnieniu komunikować na FIS ubytek powietrza w kołachkor pisze:Odświeżam - zastosowałem czujniki CUB (cub-tpms.pl). POLECAM. Póki co przynajmniej pracują super. Prosto z pudełka na felgi, brak konieczności ustawiania/kodowania/adaptowania czy jak tam zwał.

* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-