części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

A8 D5 ładne...nie ma co gadać

Linkownia, ciekawostki, pogawędki nie tylko związane z Audi A8 i nie tylko związane z motoryzacją.
Awatar użytkownika
PABLO200
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: PABLO200 » 20 gru 2019, 09:23

20minut 80%..... czyste powietrze..... Tylko laduje prądem z elektrowni węglowej

Unseen
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Unseen » 20 gru 2019, 13:31

Tak, tylko trzeba miec pod reka te punkty ladowania i te 20 minut co iles set mil. A jak sa wszystkie zajete, to trzeba czekac. Tankowanie jest znacznie prostsze i szybsze.

Awatar użytkownika
drago_o
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: drago_o » 20 gru 2019, 13:35

Ładowarki są pod każdym Auchan'em :P Tylko płatne ;) Z tym węglem i czystością to różnie jest. U nas elektrownie technologicznie odstają więc elektryk wychodzi nieekologicznie ale w Niemczech statystycznie z 1 tony węgla jest więcej prądu i wychodzą ekologicznie w stosunku do tradycyjnych. Tylko, że jakkolwiek teraz nie będziemy dyskutować to jest to przyszłość i tendencje będą takie, że prąd będzie ekologiczny ze źródeł odnawialnych lub atomu :)
Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG

Marcin2013
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Marcin2013 » 20 gru 2019, 21:00

Ja osobiście nie rozumiem tej nagonki na elektryki, oglądałem kiedyś program na Discovery i policzono że komunikacja miejska na całym świecie to zaledwie 2% zanieczyszczenia atmosfery, z drugiej strony zutylizować taką zużytą baterię to dopiero bomba ekologiczna, moim zdaniem te elektryki to tylko jakaś chora moda i prześciganie się producentów aut , dlaczego nikt nie mówi o samolotach które spalają w ciągu 1h ponad TONĘ paliwa i w ciągu doby lata ich setki jak nie tysiące ?? a może by tak zakazać wyścigów F1 jazda w około i kolejne tysiące litrów <jezyk2>

Awatar użytkownika
dice111
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1996
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Imię: AHC by MTM

Post autor: dice111 » 20 gru 2019, 22:31

Marcin2013 pisze:Ja osobiście nie rozumiem tej nagonki na elektryki,
Obejrzyj w pewnym sensie można porównać do dvd a bluray, chociaż nadal sporo osób myśli, że samochody elektryczne to wymysł 21 wieku.
Black Cars Matters

Miś
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Miś » 22 gru 2019, 01:30

Ekologia to HASLO do krojenia kasy z zwyklych ludzi...masz placic jak zachodnie korporacje nakazuja i bez dyskusji!!!co do ekologi w przyszlym roku mamy u nas w kraju cwiczenia wojskowe nato i taki czolg leopard w ciezkim terenie spala okolo 800litrow oleju napedowego na sto km,a samolot wojskowy zalodowany 120tonami ladunku pali srednio 350l na setke takze wiadomo co nad glowami jest rozpylane ekologia? <chura> ...nikt nie mowi ile energi wydzielaja fabryki przy produkcji owej broni i maszyn do wojennych dzialan... bo nie moga takie jest lobby globalistow... naukowcy milcza...a co z statkami ktore plywalaja na mazmucie i pala srednio dwa moze trzy tysiace litrow paliwa na godzine...takie auta osobowe to jest akurat pikus i maja glownie wplywac na psychike zwyklego konsumenta ktory ma sie czuc winny takiej sytuacji i placic za cos czego nie ma...Co do D5 Audi to mam nadzieje ze dzwiek silnika leci z glosnikow tak jak w S7 z nowym z plastikowymi tlumnikami,plastikowe auta dla plastikowych konsumentow... motoryzacja zakonczyla sie dawno temu ale to tylko moje zdanie...

Awatar użytkownika
Lechu
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Lechu » 26 gru 2019, 00:26

drago_o pisze: Niemczech statystycznie z 1 tony węgla jest więcej prądu i wychodzą ekologicznie w stosunku do tradycyjnych.
Jaka tu ekologia, jak oni tego prądu potrzebują o wiele więcej, więc i tak w powietrze idzie tyle samo bądź więcej. Elektryk nie jest wcvale ekologiczny. Samo jego wyprodukowanie daje dyle zanieczyszczenia co parę starych diesli w centrum berlina w korku, a jeszcze żadnego kilometra nie zrobił. PO drugie nie wytrzyma 20 lat, trzeba kupić nowy bądź zmienić baterię, i znowu syf, plus utylizacja, która jest chyba mniejsza niż 50% takiego akumulatora. Jeszcze więcej gnoju śmieci będzie przez to . Pomyślcie, że każdy z nas ma elektryka i produkujemy te śmieci na taką skalę. A producenci każą i pod ekologią kryją się $ więc idzie to w świat. Zwróćmy uwagę, że jest nagonka na spalanie paliw kopalnianych, ale nikt kurwa nie bierze pod uwagę, lpg, które jest odpadem i na tą chwilę najczystszym paliwem i spełni normy EU, których jeszcze nie ma. Ogólnie to zaczyna być śmieszne jak ludzie są nabijani w butelkę, okazuje się że cała akcja downsizing-u nie jest eko, w co ludzie tak wierzą i to kupują, ale najgorsze jest to, że tym zakopano jeszcze bardziej w ziemie motoryzację.

Awatar użytkownika
drago_o
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: drago_o » 26 gru 2019, 09:53

No właśnie nie zrozumiałeś tego co napisałem. Na zachodzie ten bilans wychodzi dodatnie bo z 1 tony wytwarzają więcej energii niż u nas. Co oznacza że ich produkcja energii wytwarza mniej zanieczyszczeń. Nie ma znaczenia czy potrzebują jej więcej czy nie. Przy każdym 1kW jest mniej zanieczyszczeń. U nas za sprawą starych technologii z 1 tony węgla jest na tyle mało energii, że jazda elektrykiem nie jest ekologiczna. U nich jest.
Moje D3:

Awatar użytkownika
drago_o
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: drago_o » 26 gru 2019, 09:54

Nikt nie bierze pod uwagę LPG bo ono nigdy nie będzie przyszłością, tak jak elektryk. Patrząc logicznie na sytuacje jedynym co na dzisiaj może przebić elektrykę to powietrze lub woda(chociaż i to jest dyskusyjne).
Moje D3:

Awatar użytkownika
Lechu
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Lechu » 26 gru 2019, 13:18

To raczej ty nie rozumiesz o co chodzi. Chodzi o ilość zanieczyszczeń wpuszczanych do powietrza.
A z tą technologią bym nie przesadzał. Technologię elektrofiltrów za grube miliony i systemy odsiarczania spalin, też za grube miliony, oraz utylizacja pyłów, już dawno zawitały na elektrowniach. Kominy na wiochach więcej trują .

Awatar użytkownika
Beretti
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Beretti » 26 gru 2019, 14:42

drago_o pisze:Nikt nie bierze pod uwagę LPG bo ono nigdy nie będzie przyszłością, tak jak elektryk. Patrząc logicznie na sytuacje jedynym co na dzisiaj może przebić elektrykę to powietrze lub woda(chociaż i to jest dyskusyjne).
Przyszłością jest tylko i wyłącznie wodór . W gospodarstwach domowych to będzie jedyne źródło energii , ale niestety korporację paliwowe skutecznie to blokują . Samochody elektryczne to rozwiązanie tymczasowe . Pozdrawiam

Unseen
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Unseen » 18 lut 2020, 12:19

Bylam dzisiaj na stronie Audi UK skonfigurowac A8 S-Line, bo wygladalo na to, ze jest promocja leasingowa (ktora okazala sie bledem).

To co WLTP i Audi UK zrobilo ze specyfikacja A8, to wola o pomste do nieba. Lista opcja ogolona do minimum, nawet nie ma co dobrac do standardu, bo zwyczajnie jest niewiele opcji. W tej chwili Skoda Superb L&K ma lepsza standardowa specyfikacje niz A8. Jedyne, czego brakuje Superbowi, to skorzanej deski i air suspension. A cena Superba to prawie polowa A8.

Rozgladam sie za nastepca mojego A8, ale nie widze za bardzo pomyslu co innego moge wybrac.

greg26
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: greg26 » 27 lut 2020, 20:54

Unseen pisze:skonfigurowac A8 S-Line
Według mojej wiedzy nigdy nie istniał taki produkt jak A8 S-Line.Coś się w 2020 roku zmieniło?

Unseen
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Unseen » 28 lut 2020, 11:11

W UK taki istnieje, sa takie modele:
-golas czyli po prostu 50TDI albo 55 TFSI
-S-Line
-Black Edition
-Vorsprung
Ten ostatni kosztuje 30tys wiecje niz podstawa, moznaby kupic drugi samochod za to.

Znalazlam jak nabyc niektore opcje, ale trzeba wziac model Long, bo w nim sa ekstra pakiety z tymi opcjami. Problemem jest taki, ze moje A8 juz wystaje wszedzie gdzie parkuje i czasami mam problem, zeby zlamac sie. Wiec ekstra 16cm dlugosci nie pomoze mi w zyciu. W garazu tez bym musiala glebiej wjezdzac i calowac zderzakiem rower albo kosiarke.

Awatar użytkownika
PABLO200
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: PABLO200 » 05 mar 2020, 23:49

Audi A8 50 czyli V6 286 ps jest nawet bardzo oszczędny 5-6 L
Trudno w to uwierzyć ale to przy delikatnej nodze osiągalne.
Co do dynamiki 5.9 do 100 nie jest tragiczne ale przesiadka z V8 to cios
Czyli tańsze utrzymanie kosztem osiągów z drugiej strony w Polsce wszędzie radary....

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl