Budowa domu
-
- Forum Audi A8
Temat szeroki jak ocean. Pewnie ze można na dom 100 metrowy wydać 200 a można i 600 a nawet milion. Kryjesz dach papa albo dachówka dachówka z dołu cen albo z góry. Ściany z pustaka cegły czy czegoś innego. Okna można mieć maleńkie w starej technologii albo duże w nowej i tak możesz wydać na nie 15 albo 30. Panele na podloge można kupić po 10 pln za m2 albo po 150. Można mieć piec do CO za 2 za 7 za 15 albo pompę ciepła za 70 czy za 100. Wiec każdy powinien mierzyć siły na zamiary aby nie zrujnować się i nadal nie mieć gdzie mieszkać. Urządzenie działki to także wiele możliwości. Każdemu życzę powodzenia we własnych budowach. Ja mam to za sobą i cieszę się z tego powodu.
to dużo??? .... ja za 900m2 dalem 5x więcej tyle, że już ogrodzoną, z mapkami do celów projektowych i wszystkimi dokumentami potrzebnymi do załatwiania projektu czy też spraw urzędowych ...
i to dałem w miarę dobre pieniądze jak na tą okolicę, gdzie sąsiad 2 ulice dalej sprzedaje 600m2 za ponad 130k.
i to dałem w miarę dobre pieniądze jak na tą okolicę, gdzie sąsiad 2 ulice dalej sprzedaje 600m2 za ponad 130k.
to nie jest zwykły napęd...to
pytasz się czy na powierzchni 800m2 da się coś zbudować, czy źle rozumiem?Michal_ST pisze:Da się coś wogóle zbudować na takiej powierzchni??
zależy jakie działka ma jeszcze wymiary. Raz znalazłem działkę 1000m2 (10m/100m) ale nawet na takiej działce da radę dom postawić jeśli projektant wie co i jak...
wiesz...jak byś chciał tam zbudować, wieloklatkowy, wysoko kondygnacyjny budynek mieszkalny, lub 10 domków w zabudowie szeregowej to pewnie miał byś problem, ale na jeden dom jednorodzinny jak wspominałeś do 100m2 to starczy aż nad to
teściowa ma dom ponad 160m2 na działce 800m2 i jeszcze garaż osobno i z 10 8semek się zmieści na palcu
teściowa ma dom ponad 160m2 na działce 800m2 i jeszcze garaż osobno i z 10 8semek się zmieści na palcu
A możecie się coś wypowiedzieć o domu w systemie kanadyjskim??
Mam nie daleko taki dom i sobie właściciel chwali przedewszystkim za prędkość budowy.
preston81, jak narazie i tak nie muszę się palić moi rodzice mają tą działkę w dzierżawie na 5 lat.
Jedynym minusem mojej gminy w której mieszkam jest fakt podniesienia stawki podatku od nieruchomości o 130%.
Mam nie daleko taki dom i sobie właściciel chwali przedewszystkim za prędkość budowy.
preston81, jak narazie i tak nie muszę się palić moi rodzice mają tą działkę w dzierżawie na 5 lat.
Jedynym minusem mojej gminy w której mieszkam jest fakt podniesienia stawki podatku od nieruchomości o 130%.
ja sie zastanawialem nad kanadyjczykiem , odpuscilem koszt nawet wyzszy od budowy tradycyjnej ,i sporo je****a sie pozniej z takim domem jesli chodzi o konserwacje bo naprawiac zapewne bedzie ktos inny , ale jeszcze sporym minusem jest to ze w razie W ciezko to sprzedać
bądź sobą, wariatów też lubią
Ja bym tam w domu z zapałek nie mieszkał..z prostego powodu....bardzo mało jest informacji odnosnie trwalosci takiego domu, gdyz sa one relatywnie "nowymi" domami w tym kraju. Moze po 10-15 latach juz mozna by cos powiedziec (ale tyle to ich cbyba nie ma w Pl ) ale czy wyczerpujaco
Co innego domy z bala, znane od dziesiątek lub wiecej lat. Ale jak Maciek napisal, te "kanadyjki" w ogolnym rozrachunku wyjda tak samo lub nawet drozej jak dom murowany... Tyle ze rozni sie czas budy.
Co innego domy z bala, znane od dziesiątek lub wiecej lat. Ale jak Maciek napisal, te "kanadyjki" w ogolnym rozrachunku wyjda tak samo lub nawet drozej jak dom murowany... Tyle ze rozni sie czas budy.