Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

jaki aparat fotograficzny wybrać

Linkownia, ciekawostki, pogawędki nie tylko związane z Audi A8 i nie tylko związane z motoryzacją.
Awatar użytkownika
Preston81
Super Klubowicz
Super Klubowicz

jaki aparat fotograficzny wybrać

Post autor: Preston81 » 07 sty 2018, 22:13

jak w temacie , chciałbym kupic aparat gdyz moje kompaktowe aparaty sa lekko mówiąc średnie , w telefonie to wiadomo nie aparat , zarabiac na fotkach nie będę bo jestem pionkiem jak ostatnio słyszałem, ale chętnie utrwalił bym fajne chwile na w miare dobrym sprzęcie, cudów sie nie spodziewam ale w oko wpadł mi taki model

https://www.komputronik.pl/product/3925 ... zarny.html

oraz

https://www.komputronik.pl/product/2269 ... zarny.html

chodzi mi tez o zachowanie dobrego stosunku cena / jakość , nie znam się absolutnie na sprzecie fotograficznym, może wam powie coś więcej opis tego aparatu , wydać bym chciał max 1500 zł nie interesuje mnie lustrzanka nie lubie zabawy ustawieniami itd :)

dzięki za pomoc pozdrawiam
bądź sobą, wariatów też lubią

Awatar użytkownika
joy_pl
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: joy_pl » 14 sty 2018, 14:14

Hej
Tych konkretnych aparatów nie znam, ale Panasonic ma obiektywy leica a oni jeszcze przed wojna aparaty robili...
Sony z kolei ma dobre matryce, jednak tu mniejszą gęstość pikseli ma panasonic więc to on powinien mieć mniejsze szumy... z tych dwóch ja bym wybrał raczej DC-FZ82.

Ale

Ja bym radził jednak lustrzankę ;) obecnie funkcjonalnie i w obsłudze nie różnią się od kompaktów, mam na myśli te tańsze lustra. Za to żaden kompakt (w rozsądnej cenie) nie będzie miał większej matrycy niż nawet najtańsza lustrzanka. A jeśli zależy Ci na jakości to lustro będzie lepszym wyborem.

Awatar użytkownika
Preston81
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Preston81 » 14 sty 2018, 15:11

a mozesz mi tu polecic jakis konkretny model ? w sumie skladnialem sie do panasonica zoom robi potworne wrazenie

Awatar użytkownika
joy_pl
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: joy_pl » 14 sty 2018, 15:49

Przykładowo Nikon D3300, D3400 lub D5300... D5500 z obiektywem 18-105, Fakt nowy przekroczył by budżet, ale ludzie często sprzedają prawie nieużywane aparaty...

Chociaż i najtańsze modele Canon czy Nikon będą spoko ale zwykle są z obiektywami 18-55, a to może być czasem mało, ale na początek mogłoby być... Bo zawsze później można sobie dokupić inny obiektyw.

Awatar użytkownika
Preston81
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Preston81 » 14 sty 2018, 15:53

ale przekracza to moj budzet :) czy ktorys z nich daje mi mozliwosc nagrywania w rozdzielczosci 4k ? lub zoom optyczny 60x?

Awatar użytkownika
joy_pl
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: joy_pl » 14 sty 2018, 15:53

Nie patrz na zoom, wykorzystasz go może z 2..3 razy w ciągu 10 lat... No chyba że chcesz robić zdjęcia ptaszkom z przyczajki w lesie...

Awatar użytkownika
Preston81
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Preston81 » 14 sty 2018, 15:56

kurcze zalezy mi na zoomie , moon'a mozna obczaic tym fajnie :) no i zaden ze mnie ekspert fotografii , ma to byc taki sprzet ze dam zonie kliknie kilka razy i powie ze zrobila ladne foto tak jak i ja :)

Awatar użytkownika
joy_pl
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: joy_pl » 14 sty 2018, 16:02

Szkoda kasy na coś co wykorzystasz góra 3 razy w ciągu 10..15 lat lepiej przełożyć to na jakość. większa matryca w lustrzance to mniejsza gęstość pikseli na matrycy, a co za tym idzie mniejsze szumy... czyli można robić lepsze zdjęcia w gorszym oświetleniu, czyli aparat jest bardziej użyteczny...
Filmy 4k, hmm... a masz w ogóle TV lub monitor 4k???

Chris
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Chris » 14 sty 2018, 19:47

Pytanie, ile będzie robił zdjęć w tym "gorszym" oświetleniu.
Od 12 lat robię zdjęcia lustrzankami (Canon 5DMKII), też zarobkowo i teraz odchodzę od lustrzanek.

Ciężkie to i nieporęczne.

Obecnie lepiej iść w bezlusterkowce. Ja akurat kupiłem Fuji XT-10. Fakt, że po przejściu z lustrzanki nie mogę się z nim dogadać na poziomie prostoty obsługi, ale jakość zdjęć jest rewelacyjna.

Awatar użytkownika
joy_pl
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: joy_pl » 14 sty 2018, 20:30

Na pewno częściej niż, wykorzystywanie "dużego zoom'a", choćby jakieś imprezy rodzinne czy gril...

No a bez lusterkowiec to jeszcze droższa impreza...

Fakt lustrzanka jest duża nie poręczna, ale male i poręczne aparaty to już każdy ma w kieszeni a w temacie nie chodzi o poręczność tylko jakość...

Unseen
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Unseen » 14 sty 2018, 21:22

Moim zdaniem jest wiele fajnych i dobrych aparatow ponizej lustrzanki, ktore oferuja dobra jakosc zdjec. Ja bym nie polecala lustrzanki na okazyjne zdjecia, szczegolnie jak to ma byc aparat dla zony.

Znajoma ma tego Panasonica z pierwszego posta i robi nim duzo zdjec. Ona co prawda ma czas, wiec bawi sie w fotografowanie zwierzat i uzywa tego duzego zooma. Ja dokupilam sobie do floty FZ1000 i uzywam go zamiennie z lustrzanka, jak nie chce mi sie dzwigac sprzetu i robie zdjecia w ciagu dnia. Nie trzeba nosic i zmieniac obiektywow.

Jako posiadacz gigantycznego monitora 4K doceniam jakosc filmow w tej rozdzielczosci.

Awatar użytkownika
krzychu22.p1i
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: krzychu22.p1i » 14 sty 2018, 21:34

Chris, a jak oceniasz x-t20 jeśli miałeś do czynienia, lepszy od obecnego? Też coś szjkam kawałek czasu i widziałem te modele fuji. Fajnie, że powstał taki temat :)

maciu
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: A8 D3
Rocznik: 2006
Silnik: V8 4.2 TDI
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Imię: maciu

Post autor: maciu » 14 sty 2018, 22:00

a ja wzialem samsunga/pentaxa, kluczem tu byl niezmieniony bagnet od lat co daje mozliwosci
poprobowania sie z ciekawymi obiektywami sprzed lat które teraz można kupić za grosze

np rybie oczko lub coś ze światłem 1.2-1.4 a to fajne zabawy są....

ale fakt uzywam go juz rzadko - raczej tylko na urlopie, telefony przez te wszystkie lata nadgoniły
bo jak wiadomo najlepszy aparat to ten ktory zawsze masz przy sobie ;)
Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020

Chris
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Chris » 15 sty 2018, 06:04

krzychu22.p1i pisze:Chris, a jak oceniasz x-t20 jeśli miałeś do czynienia, lepszy od obecnego? Też coś szjkam kawałek czasu i widziałem te modele fuji. Fajnie, że powstał taki temat :)
X-T20 jest po prostu nowszy... Ma oczywiście nieco więcej pixeli, usprawniony autofocus (chociaż ja z tym w X-T10 nie mam większych problemów) i kręci filmy w 4K, ale poza tym jest dosyć zbliżony do poprzednika.
Pytanie, czy te funkcje są Tobie potrzebne, bo jakość obrazka w tych aparatach jest mocno zbliżona.

Chris
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Chris » 15 sty 2018, 06:08

joy_pl pisze:Fakt lustrzanka jest duża nie poręczna, ale male i poręczne aparaty to już każdy ma w kieszeni a w temacie nie chodzi o poręczność tylko jakość...
No a jakość w bezlusterkowcu może się okazać lepsza niż ta z lustrzanek entry level będąc jednocześnie pozbawionymi największych wad lustrzanki, czyli gabarytów i obecności lustra, które wprowadza dodatkowe ograniczenia (szybkość migawki, drgania, hałas...).

Tak naprawdę, powoli nadchodzi zmierzch lustrzanek... Przynajmniej w użytkowaniu domowym, bo nawet fotografowie ślubni coraz częściej przechodzą na bezlusterkowce.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe Motostacja.pl części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl