Kilka dni temu kupiłem powiedzmy „po rodzinie” Audi A8 D3 3.0 TDi BNG 211KM z Tiptronic-iem JAY (domniemam że to ZF 6HP19).
Miałem kilka mniejszych Vagów, ale ten był wymarzonym… w sumie to już jest

Mam kilka pytań do znawców tematu jeśli chodzi o tą podstawową eksploatacje.
Silnik – Olej 8,2L 5W30 (wybrałem EUROL syntence)
filtr oleju,
filtr paliwa (są dwa rodzaje, nie wiem który siedzi u mnie)
filtr powietrza (kształt mini beczki piwa) denkermann lub SCT german,
Skrzynia biegów – tu nie wiem ile jest tych litrów 7 czy 10?, i teraz wymieniać wszystko czy tylko część? I jaką metodą to zrobić statyczną czy dynamiczną? Skomplikowane są
to procedury? (nigdy nie miałem automatu).
filtr skrzyni biegów – jest jeden rodzaj czy kilka? Jest to po prostu filtr czy jakiś zestaw?
Słyszałem że jest też filtr układu kierowniczego… faktycznie? Trudna jest wymiana?
Jest jeden mały problem ...auto w trasie trzyma temperaturę 70-80*C (przy zewnętrznej -2 ... 5*C) zaś w korku lub na toczeniu się temperatura spada nawet w okolice 55-65*C… jakieś sugestie? (wiem tyle że są dwa termostaty)
Proszę o wyrozumiałość, nigdy nie miałem auta wysokiej klasy, a A8 było moim największym marzeniem (żadne lambo czy i inne 500-700 konne szatany) spełniłem je, bo marzenia trzeba spełniać… po to one są.
Zawsze bałem się skomplikowanych aut, i nie wychodziłem poza rocznik 2001. i sam ogarniałem. To A8 jest z 2005. Ogólnie niech ktoś mi opowie czy trudne jest ogarnięcie w diagnostyce tego auta? Czy wszystko trzeba adaptować – kodować po wyjęciu włożeniu lub wymianie?
Liczę na Wasze wsparcie, a sam mam nadzieje się tym samym odwdzięczyć.
Pozdrawiam.
P.S. czy silnik 3.0 TDI w A8 jest na tym samym osprzęcie co silnik siedzący w A6 C6? chodzi mi o posiłkowanie się informacjami z książki "naprawiam sam".