![]() |
![]() |
[S8 D2 00 LPG ] Dziwne cykanie (silnika?)
[S8 D2 00 LPG ] Dziwne cykanie (silnika?)
Od jakiegoś czasu dziwnie mi cyka. Czy na PB Czy na LPG, odgłos jakby z dołu silnika (pod maską nie słychać ale może być zagłuszany).
Częstotliwość cykania zmienia się wraz z obrotami.
Nagrałem krótkie filmy jak to słychać, może ktoś podrzucic co to może być/miał ktoś podobnie?
Silnik AQH, wymieniony rozrząd razem z pompa i innymi pierdołami (2 tys km temu, cykanie pojawiło sie zdecydowanie później) dzisiaj wymieniony olej na Motula 5w30 (cykało już przed wymianą), cyka zarówno na wolnych obrotach i na P/N jak i podczas jazdy (na tyle słyszalnie że odbija sie od innych samochodów i przy otwartej szybie słychać w środku)
Spadku mocy nie zaobserwowałem.
Linki do filmideł:
Częstotliwość cykania zmienia się wraz z obrotami.
Nagrałem krótkie filmy jak to słychać, może ktoś podrzucic co to może być/miał ktoś podobnie?
Silnik AQH, wymieniony rozrząd razem z pompa i innymi pierdołami (2 tys km temu, cykanie pojawiło sie zdecydowanie później) dzisiaj wymieniony olej na Motula 5w30 (cykało już przed wymianą), cyka zarówno na wolnych obrotach i na P/N jak i podczas jazdy (na tyle słyszalnie że odbija sie od innych samochodów i przy otwartej szybie słychać w środku)
Spadku mocy nie zaobserwowałem.
Linki do filmideł:
, również tak miałem we wcześniejszej a8, cykało do momentu jak uszkodził się gwint do świecy ,wyrwało świece i połamało cewkę :-(martin_rs4 pisze: coś podobnego maiłem u siebie w A4, cykało jak cholera...doszło do tego że wymieniłem popychacze,szklanki itd...i dalej cykało :evil: okazało sie, tak jak toom_ek napisałe, że nie miałem dokręconej jednej świecy. :mrgreen: po dokręceniu jak ręką odjął ...
toom_ek
-
- Forum Audi A8
pare dni temu kupiłem audi a8 4.2 qattro.kiedys miałem przez dwa lata a8 3.7 oska.ale do zeczy,jak stoje przodem do silnika z lewej strony slychac delikatne pukania tak jakby jakas rolka była obluzowana byłem u mechanika żeby tego posluchal i powiedział mi ze jego zdaniem wyeliminowal by zawory i jakias powazniejsza wade silnika.wydaje mu się ze slychac spod lewej pokrywy rozrządu lub może od alternatora,czy ktoś miał taka przypadlosc i tak mam zamówione części i za tydzień rozrząd będzie robiony kompletny ale martwię się troche i mam nadzieje ze to jakas rolka.pozdrawiam
[ Dodano: 2013-07-22, 23:33 ]
przepraszam nie poszukałem dokładnie a był już temat o grzechotaniu silnika z lewej strony,u niektórych przyczyna były rolki a u innego kolegi pompa wody,zobaczymy co będzie u mnie.mam nadzieje ze tez ktoras z rolek tylko .pozdrawiam
[ Dodano: 2013-07-23, 08:36 ]
grzechocze dopiero jak przekroczy 80 stopnii mam wrazenie ze czym cieplejszy tym bardziej slychac
[ Dodano: 2013-07-22, 23:33 ]
przepraszam nie poszukałem dokładnie a był już temat o grzechotaniu silnika z lewej strony,u niektórych przyczyna były rolki a u innego kolegi pompa wody,zobaczymy co będzie u mnie.mam nadzieje ze tez ktoras z rolek tylko .pozdrawiam
[ Dodano: 2013-07-23, 08:36 ]
grzechocze dopiero jak przekroczy 80 stopnii mam wrazenie ze czym cieplejszy tym bardziej slychac
-
- Forum Audi A8
dzięki, części do rozrządu na dniach kupuje i w przyszłym tygodniu mechanik będzie dzialal,czekam w kolejce
[ Dodano: 2013-08-05, 16:21 ]
rozrząd,pompa wody,oleje,filrty wszystko powymieniane,wymieniony został tez napinacz paska klinowego,taki maly teleskop przy alternatorze,glowny winowajca chalasu w silniku,jak wcześniej pisałem niemiec wpadl do rowu uszkodzil zderzak,chlodnice klimy i miedzy innymi lekko uszkodzil ten napinacz.mechanik powiedział mi ze pompa wody w moim a8 jest z 1994 roku a auto jest z 1995,mam wiec nadzieje ze ten przebieg 218.tys km jest prawdziwy i kolega mnie nie klamal i nie klamia tez rachunki z serwisu niemieckiego gdzie był przebieg wpisywany.pozdrawiam wszystkich fanow audi a8
[ Dodano: 2013-08-05, 16:21 ]
rozrząd,pompa wody,oleje,filrty wszystko powymieniane,wymieniony został tez napinacz paska klinowego,taki maly teleskop przy alternatorze,glowny winowajca chalasu w silniku,jak wcześniej pisałem niemiec wpadl do rowu uszkodzil zderzak,chlodnice klimy i miedzy innymi lekko uszkodzil ten napinacz.mechanik powiedział mi ze pompa wody w moim a8 jest z 1994 roku a auto jest z 1995,mam wiec nadzieje ze ten przebieg 218.tys km jest prawdziwy i kolega mnie nie klamal i nie klamia tez rachunki z serwisu niemieckiego gdzie był przebieg wpisywany.pozdrawiam wszystkich fanow audi a8
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz