Detter pisze:Panowie, mam pytanko: Czy polecane blaszki montowane na zacisk (z aso za nie całe 100zł),
wpływają na piszczenie? Czy tylko na stuki zacisku? Gdzieś na forum się doczytałem że komuś wyciszyły one piszczenie, ale to była chyba tylko jedna opinia...
Zaciski mi nie stukają, ale piszczy strasznie... A już szczególnie przy ostatnich wyższych temperaturach... Aż wstyd hamować...
Mam nowe tarcze Boscha + miałem nowe klocki Textara - piszczało strasznie...
Wrzuciłem teraz klocki TRW (też oczywiście nowe) - piszczą tak samo...
Wysmarowałem klocki pastą do wyciszania hamulców (nie ATE - bo nie było) -
pasta zrobiła się taka gumowata - pomogło... na 1 kilometr...
Naprawdę jestem już zdesperowany - bo potrafię zagłuszyć starego ikarusa...
I teraz biorę 2 opcje pod uwagę: blaszki z ASO - tylko nie wiem czy to coś da na piszczenie...
Lub jeszcze jedna opcją jaką mi polecił mechanik: "nie ma szans żeby nawiercane tarcze piszczały" - to jego opinia...
Dlatego się zastanawiam czy nie zapodać nowych tarcz zimmermana nawiercanych...
Czy lata ktoś na takich tarczach? jak się one spisują? przyzwoicie hamują?
No i najważniejsze: czy komukolwiek kto takie posiada - potrafią piszczeć?
Mogą mieć wpływ a nie muszą, jeśli blaszki są wyrobione moga nie trzymać klocka i nie piszczy samo hamowanie a po prostu drżenie klocka w jarzmie.
Duży wpływ na to też ma sam montaż klocków, należy wszystko porządnie wyczyścić i przesmarować miejsce suwania się klocka po jarzmie.
Zimmermann ma tarcze wiercone nie nawiercane, to taka drobna uwaga ;-)
Ale źle zamontowane czy też źle dotarte tarcze/klocki każde mogą piszczeć, również modyfikowane (nacinane, nawiercane czy też wiercone)
Zimmermann to najwyższa półka jeśli chodzi o tarcze czy klocki w normalnej rozsądnej cenie, w porównaniu do Bosch'a różnica będzie kolosalna tym bardziej w przypadku Zimmermann Sport.
Podeślij numer nadwozia to zobaczę jak wygląda cena tych blaszek bo okolice stu złotych wydają mi się ostro przesadzone.
Pozdrawiam