części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 94 4.2PB/LPG ] Czy to maglownica?

CYRULIK
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D2 94 4.2PB/LPG ] Czy to maglownica?

Post autor: CYRULIK » 11 cze 2012, 12:09

Moi drodze zwracam się o pomoc, bo już mam totalny mętlik w głowie. Kiedy ruszam kierownicą strasznie skrzypi im dłużej i częściej jeżdzę tym wtedy się to nasila. Po nieco dłuższym postoju ok 2 dni skrzypienia nie ma na początku jazdy, pojawia się dopiero pózniej (jakby istotne były warunki atmosferyczne wilgotność powietrza). Koło kierownicy pozbawione jest jakiegokolwiek luzu - najmniejszy ruch kierownicą powoduje reakcję kół (cholernie niebezpieczne już przy jezdzie od 70km/h, bo lekki ruch lewo-prawo powoduje od razu kołysanie auta), kierownica nie odbija ani po skręcie w lewo bądz prawo.
Z drugiej jednak strony koła skręcają się leciutko czyli wspomaganie działa jak należy. Rozmawiając telefoniczna z zakładem zajmującym się regeneracją maglownic stwierdzili, że jeśli nie ma wycieków to nie może to być wina maglownicy, bo auto jednakowo łatwo skręca zarówno w lewo jak i prawo co wyklucza również pogiętą listwę. W takim razie co to może być moi drodzy?
Ostatnio zmieniony 12 lip 2012, 10:20 przez CYRULIK, łącznie zmieniany 1 raz.
CYRULIK

maciu
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: maciu » 11 cze 2012, 12:49

a na pewno nie skrzypi kolumna w kabinie?
Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020

Awatar użytkownika
Rafko
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Rafko » 11 cze 2012, 13:15

kolego ja miałem podobnie i skrzypienie przy skręcaniu bylo u mnie spodowowane źle skręconym wahaczem górnym tylnim. Prawdopodobnie był skręcony w pozycji opuszczonej maksymalnie w dół a nie tak jak z kołem stoi. Po wymianie spokój i cisza. Luzów też nie było czuć:)

CYRULIK
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: CYRULIK » 12 lip 2012, 02:12

Więc problem leżał w przekładni kierowniczej, po regeneracji nastała cisza, zero skrzypienia. Dziękuję wszystkim powyżej za zainteresowanie się tematem :-)
CYRULIK

Awatar użytkownika
-V-I-R-U-S-
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Magiel

Post autor: -V-I-R-U-S- » 27 lip 2013, 18:01

Cześć

Odgrzewam starego kotleta...

Od kilku tygodni mam podobny problem ( podobny, tzn. nie taki sam ) i nie wiem czy to wina magla, a mianowicie objaw jest podobny ( trzeszczenie/zgrzytanie przy kręceniu kierownicą ) ale u mnie kierownica odbija.

Opiszę dokładnie moje spostrzeżenia :
- gdy odpalam auto rano lub po dłuższym postoju nie zauważam żadnych objawów, kierownica chodzi lekko,

- problem pojawia się po przejechaniu kilku kilometrów ( po nagrzaniu płynów ),

- podczas powolnej jazdy ( do 10 km/h ) przy kręceniu kierownicą ( lewo, prawo ) do pół obrotu słychać trzaski/zgrzyt ( jakby zacierająca się guma ), po przekroczeniu połowy obrotu objawy ustają i powracają w początkowej fazie odkręcania kierownicy, jest to również wyczuwalne na kole kierownicy,

- dzisiaj ustawiłem się na górce, wyłączyłem silnik, wrzuciłem na luz i podczas staczania objawy były wciąż wyczuwalne. Zauważyłem również, że nawet gdy kierownicę trzymam prosto problem nie ustępuje,

- podniosłem przednią oś do góry, zdjąłem koła i objawów brak.

Powiedzcie co to może być i gdzie mam tego szukać bo samochód mam jeszcze w górze.

Dodam tylko, że wykluczyłem już winę płynu do wspomagania ponieważ wczoraj wymieniłem go na nowy ( zielony mineralny )

Nagrałem filmik z objawami :

Z góry dziękuję za pomoc i sugestie.

Pozdrawiam
Kudłaty
Kudłaty

krystek78
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: krystek78 » 27 lip 2013, 18:25

Ledwo co slycha na na graniu chyba maglownica się kończy ale ja bym to olał bo niepotrzebne Koszta.

Awatar użytkownika
tutenhamon
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: tutenhamon » 27 lip 2013, 22:44

Takie trzaski mogą też dochodzić z zapieczonej , uszkodzonej ,pracującej już na sucho końcówki drążka,lub sfożnia .Na początek sprawdz te elementy układu.

Awatar użytkownika
-V-I-R-U-S-
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: -V-I-R-U-S- » 28 lip 2013, 09:53

tutenhamon pisze:Takie trzaski mogą też dochodzić z zapieczonej , uszkodzonej ,pracującej już na sucho końcówki drążka,lub sfożnia .Na początek sprawdz te elementy układu.
... tak, tylko gdy koła są w powietrzu nic nie słychać, kręcę w lewo i prawo (powoli, szybko) i i brak jakichkolwiek objawów.
Kudłaty

west
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: west » 28 lip 2013, 10:06

Wiec to może być końcówka drążka bo jak dźwigniesz nie jest obciążona , czy dobrze rozumuje??

Awatar użytkownika
-V-I-R-U-S-
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: -V-I-R-U-S- » 28 lip 2013, 10:49

west pisze:Wiec to może być końcówka drążka bo jak dźwigniesz nie jest obciążona , czy dobrze rozumuje??
Tylko jak wytłumaczyć fakt, że przez pierwsze kilka kilometrów objawy nie występują, później nasilają się aż do punktu kulminacyjnego słyszalnego na filmie???
Kudłaty

west
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: west » 28 lip 2013, 11:00

Hmm ciężko powiedzieć , czy próbowałeś po przejechaniu tych paru km odrazu dźwignąć furę i wtedy kręcić ??
Dźwięk jest jak by gumy o siebie tarły , dobrze by było jakiegoś kupla wpakować pod furę i niech słucha

Gość

Post autor: Gość » 28 lip 2013, 11:40

Może to być końcówka ktora hałasuje po rozgrzaniu sie jesli ma sucho. No ale to gdybanie-trza we dwóch osłuchac na kanale.

Awatar użytkownika
-V-I-R-U-S-
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: -V-I-R-U-S- » 28 lip 2013, 11:47

west pisze:czy próbowałeś po przejechaniu tych paru km odrazu dźwignąć furę i wtedy kręcić ??
tak, po przejechaniu kilku km podniosłem i słuchałem pod autem podczas kręcenia kółkiem
Kudłaty

west
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: west » 28 lip 2013, 12:04

Apophis pisze:Może to być końcówka ktora hałasuje po rozgrzaniu
Też bym obstawiał ten kierunek myślenia :-P

Awatar użytkownika
-V-I-R-U-S-
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: -V-I-R-U-S- » 28 lip 2013, 15:28

Przejechałem rano parę kilometrów, po rozgrzaniu auta pojawiły się objawy, podniosłem jedno koło góry i objawy były nadal, podniosłem oba do góry - objawów brak, opuściłem jedno koło -objawów brak,opuściłem auto -objawów brak
Kudłaty

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl