Dżizas, czytaj ze zrozumieniem.... ile razy można to pisać to samo :shock:BARTEKKOLO pisze:Takiego przycisku nie mam, ale to ze klapa sie nie zamyka automatycznie to wiem, chodzi o jej otiweranie, powtarzam kolega w A6 ma identyczny mechniazm jak u mnie zadnego dodatkowego kabla do silownika czy zawiasu (mowei tylko o rzeczach ktore widac, co siedzi w blotniku nie wiem) i u niego klapa po nacisnieciu przycisku na pilocie unosi sie do gory a u mnie tylko sie otwiera(zwalnia zamek).
Jeżeli masz ten przycisk co na foto powyżej i nikt w tym aucie nic nie przerabiał to powinieneś mieć klapę elektryczną - jeżeli przycisku brak to klapa jest manualna.
Jeżeli klapa jest elektryczna tzn. że się elektrycznie otwiera i elektrycznie zamyka... wszystko powinno dziać się automatycznie po naciśnięciu odpowiedniego przycisku.
Jeżeli fabrycznie masz klapę manualną to po naciśnięciu przycisku na pilocie zostaje zwolniony tylko zamek ale klapa leży na dole. W A8 D3 klapa nie odskakuje jak szalona do góry (tak jak w A6 C6) tylko pozostaje na dole i jest to poprawne jej działanie - jak jest manualna to musisz ją manualnie otwierać i manualnie zamykać :!:
Elektryczne domykanie nie jest częścią składową elektrycznej klapy - jest to oddzielny element wyposażenia i jego obecność nie wskazuje na to czy klapa jest manualna czy elektryczna.
Przy elektrycznej klapie nie ma żadnych przewodów idących do siłowników - jak sama nazwa wskazuje klapa jest elektryczna a nie hydrauliczna więc napędem do jej otwierania/zamykania jest silnik elektryczny. Bez demontażu elementów bagażnika (osłona akumulatora) raczej nie rozpoznasz czy klapa jest elektryczna czy manualna.