[S8 D2 00 ] Drgania na postoju
Marcinie, masz rację, 6 cylindrowce o których wspominasz, chodzą najlepiej, ale ja napisałem, że V8 też są dość stabilne - stąd jak zauważyłeś w swoim 3.3 V8 nie czujesz drgań. Ja z kolei w ciągniku starszego mam wałek wyważający i tylko dwa gary w rzędzie - a trzęsie jak cholera. A idealne silniki - może wankla z obrotowym tłokiem albo elektryczne.MarcinD2 pisze:mylisz sie niestety ale pomimo iz w moim 3.3 nie czuje wogole drgan to najlepiej wywazonymi silnikami sa rzedowe 6 cylindrowce oraz 6 w układzie boxer - poczytajcie. W silnikach typu V czesto stosuje sie wałki wyrównoważające a sama konstrukcja powstała ze wzgledu na zaoszczedzenie miejsca pod maska i skrócenia maski.
Choć kocham moja V8 w biturbodieslu:)
Pozdrawiam
Bądź dobry jak chleb.
-
- Super Klubowicz
lekkie drgania silnika
Witam ponownie , tak jak wcześniej pisałem że zajmę się kolektorami ssącymi . Wymieniłem uszczelki pod kolektorami kilka wężyków od podciśnień oraz uszczelki na przepustnicy i co , dalej to samo wkurzające drgania silnika i nie równa praca. ( świece nowe , na vagu nic nie pokazuje , wypadanie zapłonów ok , ) co tu dalej robić , tyle jest osób mających ten problem i tak na prawdę nikt nie doszedł co powoduje tą nie równą pracę .Jakieś pomysły ??
- tutenhamon
- Super Klubowicz
Re: lekkie drgania silnika
Na Vagu pokazuje albo i nie ja bym sprawdził mimo to wszystkie świece cewki i moduły .miałem awarie modułu nie palił mi ne 2-gim cylindrze i wcale nie było żadnych drgań nie równej pracy silnika , palił na dotyk i laik nie rozpoznał by że coś z nim nie tak .chicken20091986 pisze:Witam ponownie , tak jak wcześniej pisałem że zajmę się kolektorami ssącymi . Wymieniłem uszczelki pod kolektorami kilka wężyków od podciśnień oraz uszczelki na przepustnicy i co , dalej to samo wkurzające drgania silnika i nie równa praca. ( świece nowe , na vagu nic nie pokazuje , wypadanie zapłonów ok , ) co tu dalej robić , tyle jest osób mających ten problem i tak na prawdę nikt nie doszedł co powoduje tą nie równą pracę .Jakieś pomysły ??
-
- Super Klubowicz
-
- Forum Audi A8
ja tez borykalem sie z drganiami silnika na postoju
wymienilem (wszystko na nowe)
swiece
cewki
wezyki podcisnienia
2sondy lambda
uszczelki pod pokrywami zaworow
uszczelke przepustnicy (w ASO sprzedaja juz taka metalowa)
zawor na odpowietrzeniu bloku
gruszki podcisnienia
nie wiem dokladnie ktora z czesci byla przyczyna bo zmienilem wszystko na raz
i teraz jest praktycznie idealnie
choc i tak czasem coz zarzuci silnikiem
wymienilem (wszystko na nowe)
swiece
cewki
wezyki podcisnienia
2sondy lambda
uszczelki pod pokrywami zaworow
uszczelke przepustnicy (w ASO sprzedaja juz taka metalowa)
zawor na odpowietrzeniu bloku
gruszki podcisnienia
nie wiem dokladnie ktora z czesci byla przyczyna bo zmienilem wszystko na raz
i teraz jest praktycznie idealnie
choc i tak czasem coz zarzuci silnikiem
Marcin
-
- Super Klubowicz