![]() |
![]() |
![]() |
[S8 D2 01 ] Odkręcenie śruby centralnej wału
[S8 D2 01 ] Odkręcenie śruby centralnej wału
Witam , mam pytanie żeby odkrecic śrubę centralna wału i potem ją przykręcic konkretnym momentem ( wymiana uszczelniacza) to blokowac wał tą blokadą wkręcaną w blok silnika? i to wytrzyma niepognie się nic albo w bloku nic niepęknie ,nieprzestawi sie nic żeby potem założyc rozrząd?
...metoda na strzał z rozrusznika to też średnie rozwiązanie, kiedyś robiłem tak w innym aucie co prawda dokrecana była mniejszym momentem ale odkręcała się (ponoc wał można tez skrzywic tą metoda ale niewiem).
Przeglądałem ElsaWin z tamtąd wynika chyba że to właśnie tą blokadą blokuje się wał korbowy, w fabryce jakoś została przykręcona ta śruba teoretycznie powinno byc narzędzie do blokowania koła zamachowego.
Przeglądałem ElsaWin z tamtąd wynika chyba że to właśnie tą blokadą blokuje się wał korbowy, w fabryce jakoś została przykręcona ta śruba teoretycznie powinno byc narzędzie do blokowania koła zamachowego.
-
- Super Klubowicz
jest specjalny klucz do blokowania tego koła ale jest drogi ,kupujesz zestaw blokad rozrządu do vw t4 2.4 d za 120 zł delikatna przeróbka i idealnie pasuje .Drugi tani sposób to ta jak pisze Pepi kilka razy tak robiłem i nic się nie stało .większość mechaników tak robi których znam.
[ Dodano: 2013-09-08, 22:10 ]
tylko trzeba użyć do tego porządnego klucza
[ Dodano: 2013-09-08, 22:10 ]
tylko trzeba użyć do tego porządnego klucza
... dzieki za podpowiedzi, może zostawie to i niebede zmieniał nie cieknie, bo chciałem a propo wymiany rozrządu, a potem okaże się że cieknie po wymianie uszczelniacza.
A to z ElsaWIn znalazłem:
"31 - 200 Nm i obrócić dodatkowo o 1/2 obrotu (180°)
Wymienić
Nie oliwić dodatkowo
Do luzowania i dokręcania użyć śruby ustalającej -3242- <--(blokada wału)
Wkręcić śrubę ustalającą -3242- → Odnośnik "
A to z ElsaWIn znalazłem:
"31 - 200 Nm i obrócić dodatkowo o 1/2 obrotu (180°)
Wymienić
Nie oliwić dodatkowo
Do luzowania i dokręcania użyć śruby ustalającej -3242- <--(blokada wału)
Wkręcić śrubę ustalającą -3242- → Odnośnik "
... no nie cieknie ani z wałków ani z wału wszystko jest suche przy silniku aż niewiarygodne,i tak kupiłem te uszczelniacze na wałki corteco a na wał reinza.I tak sam nie wiem czy to ruszac czy tak naprawdę to dożywotnio mogą trzymac te uszczelniacze,a co do blokowania wału to i tak ta blokadę mam do blokowania wału bo będę robic to na zdjętych kołach rozrządu wiec i na blokadach.
... jednak sucho to było rok temu, wymieniłem wszystkie uszczelniacze od frontu (corteco i wał reinz wrazie co pamiętac żeby odwrócic pierscień nabiegowy żeby uszczelniacz pracował na nowej powierzchni).Blokowałem wał ta blokada co w blok się wkreca, nie drgnie nawet mikron, wał zblokowany jest fest także temat zamykam. ps. wyciągnięcie chłodnicy oleju hardcore respekt dla tych co to robili.
-
- Super Klubowicz