części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 97 4.2PB/LPG ] Tempomat nie działa

Wszystko dotyczące układu hamulcowego.
Awatar użytkownika
karol208
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: A8 D2
Rocznik: 1994
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna+LPG
Imię: Karol

Post autor: karol208 » 29 maja 2013, 08:37

wolek pisze:sprawdz wszystkie parametry w sterowniku,
006 Cruise control system (CCS)
Nie mam sterownika ccs moge podejrzeć tylko w sterowniku silnika jak i skrzyni działanie czujnika stopu i działa.

Tempomat na daną chwilę nie działa :(

Awatar użytkownika
wolek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: wolek » 29 maja 2013, 22:53

to się odnosi do sterownika silnika. osobny sterownik do tempomatu występuje w modelu D3 i przy ACC aktywnym tempomacie.
Piękno w parze z technologią.
Elektronika Audi lampy przednie full led dołożenie.

Awatar użytkownika
karol208
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: karol208 » 01 cze 2013, 23:31

Tempomat zaczyna mi działać gdy poziom wody w podszybiu wzrasta. Czyli w deszczowe dni oraz po myciu. gdzie szukać ?? może coś nie łączy

[ Dodano: 2013-09-15, 15:54 ]
Dzisiaj tempomat zaczął działać.

W VAGU-u nie znalazłem opcji podglądu działania manetki.
w sterowniku silnika w bloku 06 zamiast podglądu na tempomat widnieją parametry z przepływki .

Główna naprawa polegała na ,,przelutowaniu" (zimne luty) roztopieniu cyny na kondensatorach zaznaczonych na rysunku.

Zdjęcia usera misiek_lbn

Obrazek
Obrazek

Ja poprawiłem wszystkie luty na płytce i po złożeniu tempomat działa jak ta lala.
Oby na wieki.

[ Dodano: 2013-09-22, 14:35 ]
Na dzień dzisiejszy tempomat nadal działa. Minęło 3 tygodnie.

Czy ktoś w wersji przed FL połączył się z tempomatem za pomocą vag?

Awatar użytkownika
Kuki30
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Kuki30 » 04 paź 2013, 17:10

Witam. Kilka dni temu poprawiłem luty na sterowniku tempomatu i wszystko działa :D za każdym włączeniem. Wielkie dzięki karol208

Awatar użytkownika
karol208
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: karol208 » 04 paź 2013, 21:02

Kuki30 pisze:Witam. Kilka dni temu poprawiłem luty na sterowniku tempomatu i wszystko działa :D za każdym włączeniem. Wielkie dzięki karol208
Widzisz czyli to taka przypadłość każdego sterownika tej serii. Mój też nadal działa ale tylko do 250km/h
Czyli masz teraz na zbyciu jeden sterownik do tempomatu.

Awatar użytkownika
Kuki30
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Kuki30 » 05 paź 2013, 22:15

Zapewne tak - "na szczęście" tylko to bywa problemem. Tak mam teraz zbędny jeden sterownik tempomatu ale też muszę mu odświeżyć luty i sprawdzić bo nie za każdym razem działał tempomat na tym sterowniku.

adrian949

Post autor: adrian949 » 06 paź 2013, 08:49

U mnie nie działa jeszcze tempomat :-/ wydaje mi się że przestał działać po zmianie na manuala, ma ktoś jakiś pomysł?

Awatar użytkownika
Gabriel
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Gabriel » 06 paź 2013, 09:00

adrian949 pisze:U mnie nie działa jeszcze tempomat :-/ wydaje mi się że przestał działać po zmianie na manuala, ma ktoś jakiś pomysł?
Po zmianie na manual, trzeba zapodać mostek w jednym miejscu. Bo instalacja tempomatu tego wymaga, zgodnie ze schematem. Musisz na Schemacie sobie to zobaczyć, ładnie jest to pokazane.

adrian949

Post autor: adrian949 » 06 paź 2013, 09:13

Gabriel pisze:
adrian949 pisze:U mnie nie działa jeszcze tempomat :-/ wydaje mi się że przestał działać po zmianie na manuala, ma ktoś jakiś pomysł?
Po zmianie na manual, trzeba zapodać mostek w jednym miejscu. Bo instalacja tempomatu tego wymaga, zgodnie ze schematem. Musisz na Schemacie sobie to zobaczyć, ładnie jest to pokazane.
A masz kolego schemat, lub wiesz w którym miejscu trzeba zrobić mostek?

Awatar użytkownika
karol208
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: karol208 » 13 paź 2013, 10:31

Gabriel pisze: Po zmianie na manual, trzeba zapodać mostek w jednym miejscu. Bo instalacja tempomatu tego wymaga, zgodnie ze schematem. Musisz na Schemacie sobie to zobaczyć, ładnie jest to pokazane.
Czy chodzi o mostek zastępujący czujnik na sprzęgle?

adrian949

Post autor: adrian949 » 13 paź 2013, 10:51

karol208 pisze:
Gabriel pisze: Po zmianie na manual, trzeba zapodać mostek w jednym miejscu. Bo instalacja tempomatu tego wymaga, zgodnie ze schematem. Musisz na Schemacie sobie to zobaczyć, ładnie jest to pokazane.
Czy chodzi o mostek zastępujący czujnik na sprzęgle?
Nie. Żeby działał tempomat po zmianie na manuala trzeba zrobić mostek z bezpiecznika F6 listwa zółta do wtyczki tempomatu pin piąty (czarno biały przewód) Pozdro

Awatar użytkownika
Gabriel
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Gabriel » 13 paź 2013, 16:54

adrian949 pisze:Nie. Żeby działał tempomat po zmianie na manuala trzeba zrobić mostek z bezpiecznika F6 listwa zółta do wtyczki tempomatu pin piąty (czarno biały przewód) Pozdro
Można skrócić ten mostek, bo po drodze są jeszcze 2 wtyczki jakieś, ale nie wiem co to za jedne,ani gdzie ich szukać. Ale przypuszczam ze jedna z nich to ta okrągła co idzie na sterownik skrzyni, ale pewny nie jestem.
karol208 pisze:Czy chodzi o mostek zastępujący czujnik na sprzęgle?
Nie chodzi o ten mostek, ale wracając do niego, to dobrze wyrzucić ten mostek i wstawić odpowiednie urządzenie pod sprzęgło (takie jak pod hamulcem), aby po wciśnięciu sprzęgła tempomat się rozłączył, a nie dodawał gazu w nieskończoność.

adrian949

Post autor: adrian949 » 13 paź 2013, 18:45

Gabriel pisze:
adrian949 pisze:Nie. Żeby działał tempomat po zmianie na manuala trzeba zrobić mostek z bezpiecznika F6 listwa zółta do wtyczki tempomatu pin piąty (czarno biały przewód) Pozdro
Można skrócić ten mostek, bo po drodze są jeszcze 2 wtyczki jakieś, ale nie wiem co to za jedne,ani gdzie ich szukać. Ale przypuszczam ze jedna z nich to ta okrągła co idzie na sterownik skrzyni, ale pewny nie jestem.
karol208 pisze:Czy chodzi o mostek zastępujący czujnik na sprzęgle?
Nie chodzi o ten mostek, ale wracając do niego, to dobrze wyrzucić ten mostek i wstawić odpowiednie urządzenie pod sprzęgło (takie jak pod hamulcem), aby po wciśnięciu sprzęgła tempomat się rozłączył, a nie dodawał gazu w nieskończoność.
Ja puściłem przewodzik od bezpiecznika do kiery dużo roboty nie było. Mi brakuje tego czujnika na sprzęgle i muszę go sobie skołować. Jeżeli nie będę rozbierał swojej A8

Gość

Post autor: Gość » 13 paź 2013, 18:49

adrian949 pisze:Jeżeli nie będę rozbierał swojej A8
Rozbierał w jakim celu? A czujnik z tej co masz na czesci wziety z pedała hamulca nie da sie zaadoptowac?

adrian949

Post autor: adrian949 » 13 paź 2013, 18:54

Apophis pisze:
adrian949 pisze:Jeżeli nie będę rozbierał swojej A8
Rozbierał w jakim celu? A czujnik z tej co masz na czesci wziety z pedała hamulca nie da sie zaadoptowac?
Części wystawiłem koledze i to jest jego ta czarna, zastanawiam się czy jej sobie nie zostawić. Chce za nią 9 tys plus przerejestrowanie, skrzynia jest walnięta reszta jest okej, szkoda ją rozbierać. Albo ją kupię i będę miał dwie sam już nie wiem co robić. :-(

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl