[D2 97 4.2PB/LPG ] TIP- Jaki olej do skrzyni?
To jest właśnie olej jakim powinieneś zalać. Mobil to dawniejsze ESSO olej jakim były zalewane nasze skrzynki. Zdaje mi się, że SERGIO Ma taki do opchnięcia. On niedawno u siebie zmieniał.[/b]tomi26 pisze:tak sobie czytam już od kilku dni o tych olejach do skrzyni i powiem szczerze,że już zgłupiałem :-| Jedno pytanie mam,czy tym olejem http://www.multi-shop.pl/index.php?prod ... rod_id=320 mogę zalać swoją skrzynkę czy może padnie?
4HP24.Może już ktoś zalewał właśnie tym olejem?
Dążenie do doskonałości.
Co do oleju to ja mam do kupienia 20L taniej i byłoby mi to na rękę bo wymieniłbym też olej w drugiej a8 ze skrzynią 5HP24 DTD i wiem,że do tamtej na 100% jest ten olej,ale jest sporo postów,tabelek itd.że skrzynię 4HP24 powinienem zalewać dexronem III minerałem, i tu wolałbym mieć pewność.daro72 pisze:To jest właśnie olej jakim powinieneś zalać. Mobil to dawniejsze ESSO olej jakim były zalewane nasze skrzynki. Zdaje mi się, że SERGIO Ma taki do opchnięcia. On niedawno u siebie zmieniał.[/b]tomi26 pisze:tak sobie czytam już od kilku dni o tych olejach do skrzyni i powiem szczerze,że już zgłupiałem :-| Jedno pytanie mam,czy tym olejem http://www.multi-shop.pl/index.php?prod ... rod_id=320 mogę zalać swoją skrzynkę czy może padnie?
4HP24.Może już ktoś zalewał właśnie tym olejem?
Tak na marginesie to dziwna sprawa,tu minerał,a tu syntetyk to skrzynia i to skrzynia(4 biegi i 5 biegów) :wpale:
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
-
- Forum Audi A8
giwera44 pisze:chłopaki napiszcie ile oleju wchodzi do skrzyni i jaki jest koszt całej operacji wraz z potrzebnymi filtrami. dziieki z gory i pozdrawiam
[ Dodano: 2009-10-25, 12:23 ]
witam serdecznie,ile wchodzi litrów oleju do skrzyni,co jeszcze sie wymienia i jaki jest koszt calej tej opreacji, pozdrawiam
ja wczoraj do swojego tiptronica zakupiłem 6 litrów oleju + filtr + uszczelke pod miske za 309zł na maksymalnych zniżkach po znajomości. wymiana 150zł wiec mnie to wyniesie 460zł. drożej mi wyjdzie wymienić olej w silniku + wszystkie filtry;p
[ Dodano: 2013-11-16, 22:25 ]
na wymianie sie okazało że weszło 7.5 litra.
Radość z jazdy zaczyna się tam, gdzie kończy się ekonomia
Również posiadam skrzynie ZF 5HP24A i powiem szczerze, że nie mam pojęcia jakim olejem ją zalać. Opinii jest bardzo dużo. Czytałem wcześniejsze posty, rozmawiałem z Przedstawicielami od olejów i zdania są różne. Jaki olej waszym zdaniem bedzie najlepszy?
- Mobil ATF LT 71141,
- CASTROL TRANSMAX DEX III MULTIVEHICLE,
- RAVENOL 5/4 HP FLUID, ( tego mi polecił gościu ze sklepu i powiedział, że tylko ten jest dobry)
PS. Przy wymianie oleju w skrzyni wymienia się jakiś filtr?
- Mobil ATF LT 71141,
- CASTROL TRANSMAX DEX III MULTIVEHICLE,
- RAVENOL 5/4 HP FLUID, ( tego mi polecił gościu ze sklepu i powiedział, że tylko ten jest dobry)
PS. Przy wymianie oleju w skrzyni wymienia się jakiś filtr?
ja lałem Mobil ATF LT 71141 i zreo problemu.Stunt18 pisze:Jaki olej waszym zdaniem bedzie najlepszy?
oczywiście przy wymianie oleju filtr należy też dać nowy dwa posty wyżej swiezak1111, mniej więcej opisał co wymieniał
Ostatnio zmieniony 25 lis 2014, 12:36 przez CINEK, łącznie zmieniany 1 raz.
to nie jest zwykły napęd...to
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
Skrzynia 9,8l
Przedni dyferenciał 1,3l
Torsen 0,9l
Most 1,5l
Pozostałe 3 elementy wymagają oleju SAE 75w90 (syntetyk). Czyli do wyboru do koloru, może być mobil, valvoline albo tańsze itd.. Ori nr to G052145 S2 (S2 odpowiada buteleczce 1l). Spokojnie w katalogach firm olejowych znajdziesz to co Ciebie interesuje.
Przedni dyferenciał 1,3l
Torsen 0,9l
Most 1,5l
Pozostałe 3 elementy wymagają oleju SAE 75w90 (syntetyk). Czyli do wyboru do koloru, może być mobil, valvoline albo tańsze itd.. Ori nr to G052145 S2 (S2 odpowiada buteleczce 1l). Spokojnie w katalogach firm olejowych znajdziesz to co Ciebie interesuje.
krzychu22.p1i pisze:Skrzynia 9,8l
Przedni dyferenciał 1,3l
Torsen 0,9l
Most 1,5l
Dzięki bardzo
-
- Super Klubowicz