Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

Kontakt do Administracji A8Team.PL

[D3 05 3.0TDI ] Wymiana akumulatora

krzysztof 1959
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D3 05 3.0TDI ] Wymiana akumulatora

Post autor: krzysztof 1959 » 29 paź 2013, 18:40

Siemka,
mam pytanko, sprzedawca od którego nabyłem auteczko, na moją wyraźną prośbę wymienił aku, po poczytaniu forum już się domyślam, że TYLKO wymienił aku. Myślę, że nie wprowadził danych do systemu.
pyania:
mimo nowego aku rozrusznik "zwalnia" przy rozruchu, przestała się domykać klapa bagażnika, wyłączył się odtwarzacz CD, czy to jest (lub może być) spowodowane brakiem wprowadzenia danych do kompa samochodu?
Czy to musi być jakiś określony rodzaj aku bo inny nie zostanie przez system zaakceptowany?
to chyba tyle...na razie... :-P
bardzo proszę o jakieś podpowiedzi
narka
Ostatnio zmieniony 29 paź 2013, 23:59 przez krzysztof 1959, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
krzychu22.p1i
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: krzychu22.p1i » 29 paź 2013, 18:59

Jest takie coś jak adaptacja sterownika zarządzania energią. Potrzebujesz do tego VCDS albo VASa.

krzysztof 1959
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: krzysztof 1959 » 29 paź 2013, 19:13

krzychu22.p1i pisze:Jest takie coś jak adaptacja sterownika zarządzania energią. Potrzebujesz do tego VCDS albo VASa.
Wybacz, ale co to jest VCDS I VASa?
wiem, wiem, to śmieszne, ale nie mam pojęcia o czym piszesz :mrgreen:

Awatar użytkownika
jacek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: jacek » 29 paź 2013, 19:51

Po wymianie akumulatora należy przeprowadzić adaptacje / programowanie sterownika zarządzania energią . Możesz to zrobić w ASO lub samemu interfejsem diagnostycznym VCDS lub VAS jeżeli takowy posiadasz.

krzysztof 1959
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: krzysztof 1959 » 29 paź 2013, 20:36

Siemka ponownie,
czyli szukamy fachowca...
ale najważniejsze, że wiem już znacznie więcej niż na początku, a to już coś. :mrgreen:
dzięki

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Re: wymiana akumulatora

Post autor: FOSS » 29 paź 2013, 23:55

krzysztof 1959 pisze:... mimo nowego aku rozrusznik "zwalnia" przy rozruchu, przestała się domykać klapa bagażnika, wyłączył się odtwarzacz CD, czy to jest (lub może być) spowodowane brakiem wprowadzenia danych do kompa samochodu?
Objawy j.w. mogą być spowodowane brakiem adaptacji nowego akumulatora - sterownik pamięta że aku był słaby i tak właśnie wciąż go traktuje.
Kiedy sterownik zarządzania energią uznaje iż aku jest słaby to system wyłącza część urządzeń w aucie.... m.in. właśnie elektryczną klapę czy też system audio i inne.

W przypadku braku domykania pokrywy bagażnika warto sprawdzić czy aby na pewno jest sprawna ponieważ chwilowy spadek napięcia może ustawić mechanizm w takiej pozycji z której samoczynnie nie będzie chciał później ruszyć.
Jak diagnozować i na co zwrócić uwagę było już szczegółowo na forum.....
o tu masz dwa tematy w temacie zamykania/dociągania:
http://www.a8team.pl/d3-06-nie-domyka-k ... vt8136.htm
http://www.a8team.pl/d3-all-otwieranie- ... t10380.htm
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

krzysztof 1959
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Re: wymiana akumulatora

Post autor: krzysztof 1959 » 30 paź 2013, 14:08

FOSS pisze:
krzysztof 1959 pisze:... mimo nowego aku rozrusznik "zwalnia" przy rozruchu, przestała się domykać klapa bagażnika, wyłączył się odtwarzacz CD, czy to jest (lub może być) spowodowane brakiem wprowadzenia danych do kompa samochodu?
Objawy j.w. mogą być spowodowane brakiem adaptacji nowego akumulatora - sterownik pamięta że aku był słaby i tak właśnie wciąż go traktuje.
Kiedy sterownik zarządzania energią uznaje iż aku jest słaby to system wyłącza część urządzeń w aucie.... m.in. właśnie elektryczną klapę czy też system audio i inne.

W przypadku braku domykania pokrywy bagażnika warto sprawdzić czy aby na pewno jest sprawna ponieważ chwilowy spadek napięcia może ustawić mechanizm w takiej pozycji z której samoczynnie nie będzie chciał później ruszyć.
Jak diagnozować i na co zwrócić uwagę było już szczegółowo na forum.....
o tu masz dwa tematy w temacie zamykania/dociągania:
http://www.a8team.pl/d3-06-nie-domyka-k ... vt8136.htm
http://www.a8team.pl/d3-all-otwieranie- ... t10380.htm
Wielkie dzięki Foss, to w moim odczuciu bezcenne informacje
pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl