Zimowe zabawy na śniegu
Zimowe zabawy na śniegu
takie szybkie pytanie, ogólnie szukałem ale nic nie mogłem znaleźć. Czy ślizgając się po parkingu w jakiś mocny sposób nadwyrężam skrzynie lub jakiś inny element. Nie mówię tu o piłowaniu auta tylko delikatnym dodawaniu gazu bo tyle wystarczy aby wprowadzić samochód w kontrolowany poślizg i czy w trakcie jazdy na D można zaciągać ręczny. Pewnie część klubowiczów mnie zlinczuje za te pytania, ale ja lubię się pobawić na jakimś placu i potrenować wychodzenie z krytycznych sytuacji Lepiej mieć na D czy np na 3 albo 2 albo może na tipie która z tych opcji jest najlepsza dla skrzyni przy takich zabawach
Ostatnio zmieniony 17 gru 2013, 01:24 przez sokolasty, łącznie zmieniany 1 raz.
Generalnie chodzi o to aby skrzynia nie mieszała biegami jak oszalała do góry i zaraz w dół i tak ciągle i cały czas, bo się mocno zacznie grzać i może się "spalić".sokolasty pisze:Czy ślizgając się po parkingu w jakiś mocny sposób nadwyrężam skrzynie lub jakiś inny element.
Wrzucasz na 2 i śmigasz lub na zmianę ręczną i dajesz pałer na jednym biegu. Skrzynia nie szaleje po biegach.
Ręczny zaciągasz w momencie jak puścisz gaz i dodajesz gazu jak ręczny zwolnisz i pasuje.sokolasty pisze:czy w trakcie jazdy na D można zaciągać ręczny
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
sokolasty, Dokładnie tak jak kolega krzychu22.p1i, pisze , nie musisz używać ręcznego , wszystko robisz gazem .krzychu22.p1i pisze:Najlepiej zablokować na 2 albo 3 i kręcić do 2-3tys obr i będzie jak szalony kręcił. Oczywiście ESP OFF ;-)
Ja tak się ślizgałem 2 lata z strzelającymi przegubami :-P z przodu ( filmik na youtube.pl )
Nic się nie działo , przeguby wytrzymały :mrgreen: , tylko uwaga na latarnie na parkingu , bo czasami mogą na ciebie wpaść jak będziesz się ślizgał :mrgreen:
Nie ma to jak 4.2 Quattro
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.
Już kiedyś zadałem pytanie czy zaciągnięcie ręcznego zaszkodzi A8 D2, nie uzyskałem odpowiedzi ani tu ani na AKP , ale w pewnym gronie quattro uzyskałem i ...........
jak się nie da jak się da !!!, zaciągaj nic się nie stanie !!!, choć jak rozbujasz ponton to ręczny zbędny, do zabawy na placu wystarczyła by i blokada na 1 ale lepiej na 2! Tego trupa 4,2 PB możesz piłować (jest jak stara dziw... nie do zajechania) , tylko po co ?? wystarczą ci obroty do 4-5tys.
Im więcej się na placu nauczysz tym lepiej, choć na drodze jest już inaczej.
Reasumując auto jest dla ciebie a nie ty dla kawałka złomu, sprawdź jego możliwości , a nie pytaj czy skrzynia i silnik dadzą radę !!! :mrgreen:
PS: Nie mniej (żeby nie było na mnie) po prau quattro stwierdzam , że niestety A8 jest trudne w prowadzeniu , co kowielk szybszym , na ośnieżonej drodze, gdzie drzewa masz na wyciągnięcie ręki . Ale części coraz tańsze to , noga na gaz ...
jak się nie da jak się da !!!, zaciągaj nic się nie stanie !!!, choć jak rozbujasz ponton to ręczny zbędny, do zabawy na placu wystarczyła by i blokada na 1 ale lepiej na 2! Tego trupa 4,2 PB możesz piłować (jest jak stara dziw... nie do zajechania) , tylko po co ?? wystarczą ci obroty do 4-5tys.
Im więcej się na placu nauczysz tym lepiej, choć na drodze jest już inaczej.
Reasumując auto jest dla ciebie a nie ty dla kawałka złomu, sprawdź jego możliwości , a nie pytaj czy skrzynia i silnik dadzą radę !!! :mrgreen:
PS: Nie mniej (żeby nie było na mnie) po prau quattro stwierdzam , że niestety A8 jest trudne w prowadzeniu , co kowielk szybszym , na ośnieżonej drodze, gdzie drzewa masz na wyciągnięcie ręki . Ale części coraz tańsze to , noga na gaz ...
no i "ni mom" A8
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
audik pisze:Reasumując auto jest dla ciebie a nie ty dla kawałka złomu, sprawdź jego możliwości , a nie pytaj czy skrzynia i silnik dadzą radę !!! :mrgreen:
Zgadzam się z Tobą, ale jak ma sprawdzać możliwości auta to niech to robi z umiarkowaniem aby potem na forum nie zobaczyć tematu "Panowie, eee hmm po ostatnich szaleństwach na parkingu, auto nie wyjechało o własnych siłach", a w jego ostatnim poście "koszt naprawy skrzyni 3-5tys" :diabel: