Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

Kontakt do Administracji A8Team.PL

[A8 D2] Navigacja i zestaw głośnomówiący

Awatar użytkownika
djdemon_pl
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[A8 D2] Navigacja i zestaw głośnomówiący

Post autor: djdemon_pl » 08 mar 2010, 11:45

Witam!

Przychodzę dziś z zapytaniem dotyczącym zarówno nawigacji jak i zestawu głośnomówiącego do Audi A8
Tak się składa, że moja poprzednia A8 została sprzedana a ja upolowałem piękny okaz po FL z przebiegiem 85 tyś. Auto jest jak z fabryki – ale tym pochwalę się niebawem, tym czasem mam prośbę:

Obrazek

Jak widzicie w aucie nie ma zamontowanej fabrycznej nawigacji.

Moje pierwsze pytanie dotyczy właśnie tej sprawy:

Czy trudno jest zamontować do auta po FL nawigację (czy potrzeba jest dużo ingerencji w to co fabrycznie włożone?) i co byście polecili w tym zakresie – jaki model navi, czy są takie odtwarzające MP3 ?. (Dodam, że w aucie jest system Bose)
Ramka jest niestety koloru nietypowego i przyznam, że nie znalazłem (oglądając aukcje allego) do tej pory ramki na navi w takim kolorze.

Najbardziej jednak – (bardziej od nawigacji) zależy mi na tym, abym mógł odtwarzać płyty CD, najlepiej Mp3 – wkładając je bezpośrednio w aucie a nie idąc do zmieniarki.
Zastanawiałem się także nad emulatorem zm ieniarki dołączonym do tego zestawu.
Czy ktoś z Was to użytkuje i czy jest zadowolony.

Pytanie drugie:

Jak widać w aucie jest zamontowany zestaw głośnomówiący do nie wiem jakiego telefonu. Chciałbym móc jednak korzystać ze swojej noki n95 i tu znów mam dylemat – czy zmieniać mocowanie, które nie jest wcale tanie, czy może jest możliwość podpięcia do zestawu fabrycznego radia moduł bluetooth? Mój kolega w audi a4 ma coś takiego przy fabrycznym radiu.

Jestem fanem oryginalnych i fabrycznych rozwiązań – które jak najmniej ingerują w to co jest zaprojektowane jak powinno być – i stąd moje dylematy.

Czekam koledzy na wasze sugestie i przemyślenia w tej kwestii.
"Wierny Ideałom"
Było: A8 4.2 '95, A8 4.2 D2 FL '99,
Jest: A8 4.2 D3 FL '05

Awatar użytkownika
SJake
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: SJake » 13 mar 2010, 01:37

Fabrycznie = telefon w podłokietniku pasażera.
Do tego Chourusa da się chyba podpiąć zmieniarkę.

MP3 - eeee...

Nie kombinuj.

Navi Plus można sobie wcisnąc bez problemu.
Sama Navi to szajs, ale wyświetlacz, TV :lol:
A8 4,2 quattro
A8 4,2 quattro
V8 4,2 quattro
V8 4,2 quattro
S6 4,2 quattro
A6 2,8 quattro
A2 1,6 FSI
A6 TDI AEL

POLISHANGEL

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 13 mar 2010, 11:11

djdemon_pl pisze:Przychodzę dziś z zapytaniem dotyczącym zarówno nawigacji jak i zestawu głośnomówiącego do Audi A8...
(...)
Jestem fanem oryginalnych i fabrycznych rozwiązań – które jak najmniej ingerują w to co jest zaprojektowane jak powinno być – i stąd moje dylematy.
:idea: Jeżeli jesteś fanem oryginalnych i fabrycznych rozwiązań to masz kłopot gdyż...
:arrow: Navi
- do swojego auta możesz spokojnie zaadaptować oryginalną Navi Plus
- niestety dostępność aktualnych map Polski jest raczej słaba - chyba że udasz się do ASO i tam zakupisz najnowszą ori płytę
:arrow: mp3
- na fabrycznym zestawie nagłośnienia możesz o tym zapomnieć niezależnie czy masz Radio Concert czy Navi Plus i do tego jakąś zmieniarkę... mp3 w D2 na ori sprzęcie nie występuje
:arrow: telefon
- chcąc pozostać tylko na ori sprzęcie możesz zapomnieć o komunikacji bluetooth
- chcąc korzystać z zamontowanego już zestawy i telefonu Nokia N95 potrzebujesz dokupić ori uchwyt pod ten telefon - koszt w ASO to zdajesię coś koło 1kpln (mam taki sam telefon i kiedyś sprawdzałem ceny uchwytów - listę ori uchwytów z numerami oraz przyblizonymi cenami w ASO znajdziesz tutaj )
Tyle w temacie rozwiązań ori AUDI.

:idea: Jeżeli odpuścisz sobie całkowicie ori sprzęt to jednym prostym ruchem i kosztem około 2,5kpl możesz rozwiązać pozytywnie wszystkie swoje dylematy:
:arrow: Navi + mp3 + telefon bluetooth
- kupujesz radio 2din z dużym dotykowym wyświetlaczem, z dyskiem twardym na który wgrywasz nawigację AutoMapa i tym sposobem masz już wszystko gdyż radio takie bez problemu robi za zestaw głośnomówiący (komunikuje się bez problemu z większością telefonów oczywiście po bluetooth'ie), odtwarza płyty mp3 oraz DVD

:idea: Można oczywiście wybrać połowiczne rozwiązanie (pół sprzętu ori, pół nie):
:arrow: Navi
- montujesz ori Navi Plus i korzystasz z map polski jakie uda Ci się nabyć
:arrow: mp3
- wypinasz ori zmieniarkę CD i w jej miejsce wpisasz emulator zmieniarki (dostępny na Alledrogo - parę słów na ten temat było już np. tutaj) do którego podłączasz pendrive'a z nagraną muzyką mp3 - przez NaviPlus rozpoznawane jest to jako zwykła zmieniarka CD więc bez problemów używasz tego z poziomu NaviPlus mając jednocześnie do dyspozycji 6x99 utworów mp3
:arrow: telefon
- do fabrycznego NaviPlus podpinasz dołożony niefabryczny zestaw głośnomówiący działający z twoją Nokią po bluetooth'ie
:arrow: DVD
- do fabrycznego NaviPlus podłączasz pod wejście AV dołożony niefabryczny samochodowy odtwarzacz DVD i masz także filmy DVD
- zdejmujesz blokadę z NaviPlus i możesz wszystko oglądać podczas jazdy (nt. zdjęcia blokady z TV masz tutaj)

Rozwiązań jest dużo ale niestety te ori fabryczne w D2 nie spełniają dzisiejszych standardów :-?
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

Awatar użytkownika
djdemon_pl
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: djdemon_pl » 13 mar 2010, 12:58

SJake bardzo dziękuje za odpowiedź w sprawie.

Foss widzę, że masz ogromną wiedzę w tym zakresie i naprawdę dużo mi rozjaśniłeś.
Pozwolisz jednak, że zapytam jeszcze o proponowany odtwarzacz 2din. Czy jest szansa, że będzie on pasował wymiarem w ramkę pod navi, tak, że nie będzie nic wystawało ani brakowało po bokach albo z góry ? I czy ładnie to wyglądać będzie w naszych audi?
Chodzi o to, że ramka w Navi PLUS nie jest prostokątna i jak z tym sobie poradzić ?

Czy nie będzie konfliktu z nagłośnieniem Bose ?

Przepraszam, że tak dociekam ale skoro już "ćwiczyłeś temat" to ja mogę dzieki Twojej wiedzy uniknąć potem dalszych problemów.
"Wierny Ideałom"

Awatar użytkownika
SJake
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: SJake » 13 mar 2010, 23:12

Można jeszcze zaadaptować RNS-E 4.0

Obrazek

Wnet masz wszystko czego oczekujesz.
Ponoć pasuje od A6 C5 z koncowki serii 2004 rok.
Jaką masz dokładną date produkcji auta?
A8 4,2 quattro
A8 4,2 quattro
V8 4,2 quattro
V8 4,2 quattro
S6 4,2 quattro
A6 2,8 quattro
A2 1,6 FSI
A6 TDI AEL

POLISHANGEL

Awatar użytkownika
djdemon_pl
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: djdemon_pl » 14 mar 2010, 05:30

SJake - 1999 po lifcie i dokładnie w takim kolorze wykończenia jak na zdjęciu.
Swoją drogą mega ciężko upolować ramkę do Navi w takim kolorze.

Czy znasz może osobę, która montowała w swojej A8 D2 taki zestaw, lub wiesz może kto się na tym dobrze zna ?

Czy coś takiego by pasowało ?
http://www.allegro.pl/item948410134_naw ... di_a4.html
"Wierny Ideałom"

Awatar użytkownika
dice111
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1996
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Imię: AHC by MTM

Post autor: dice111 » 14 mar 2010, 12:30

Black Cars Matters

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 14 mar 2010, 22:26

SJake pisze:Można jeszcze zaadaptować RNS-E 4.0
(jpg)
Wnet masz wszystko czego oczekujesz.
Ponoć pasuje od A6 C5 z koncowki serii 2004 rok.
Ano właśnie, masz rację SJake, zdajesię że to także można zaadoptować chociaż nie kojarzę aby była tam komunikacja telefonu po bluetooth... może :roll:

Ja z braku czasu odpuściłem sobie wszelkie zmiany ale może jeszcze to tego tematu wrócę ;-)
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

Awatar użytkownika
GREGOR KBH
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: GREGOR KBH » 15 maja 2014, 12:06

Hej .

Panowie podajcie jakies namiary , do kogos kto w wojewodztwie dolnoslaskim tanio i poprawnie wgral by mape do A8 z z 31.08.2004 z jezykiem polskim .

Z gory dziekuje i pozdrawiam ..........
Audi i inny z koncernu Vaga Seat Toledo 2003 , 2.3 benzyna , 170 koni , 245km/h na max , Kia Shuma 2003 , 1,6 102 koni ........ prucz tego 2 auta roznych marek na zmiane co 3 miechy , test na dystansie max 6000 km . Ciekawie co ??? ;)

MarcinZ2

Post autor: MarcinZ2 » 17 maja 2014, 12:03

Witam ponownie . Mam w mojej a8 navi plus i telefon bez aparatu i chciał bym podłączyć sie do fabrycznego zestawu głośnomówiącego czy jest jakieś urządzenie które może mi to umożliwić?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl