Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

Kontakt do Administracji A8Team.PL

Własny biznes - diagnostyka komputerowa

Linkownia, ciekawostki, pogawędki nie tylko związane z Audi A8 i nie tylko związane z motoryzacją.
Rapik
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Własny biznes - diagnostyka komputerowa

Post autor: Rapik » 14 lut 2014, 17:14

Hej, zakładałem już jakiś czas temu taki temat ale chyba zniknął bo nie mogę go odnaleźć.
Z związku z tym że otwieram na dniach 'mini działalność' - samochodowa diagnostyka komputerowa, mam do Was kilka pytań i prośbę o podzielenie się swoimi spostrzeżeniami :)
Zaplecze - warsztat już mam - wyposażony w potrzebne narzędzia, etc.
Główny 'dylemat' - jakie interfejsy zakupić. Czy typowo uniwersalne, które tak na prawdę nic konkretnego oprócz sczytywania błędów nie potrafią, czy uderzyć w kilka poszczególnych do danych marek ?
Chyba poszedłbym w kierunku oryginalnego VCDS'a do VAG'ów, tak żeby i kodowanie sterowników można było robić i sporo innych 'sztuczek'..
Co z resztą marek i innymi rzeczami - jak kasowanie crash-data z Airbagów, korekty licznika - tutaj z tego co wyczytałem sporo osób poleca Digimaster III, niestety opinie są podzielone.
Z góry dziękuję za wszelki odzew :)

Awatar użytkownika
jacek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: jacek » 14 lut 2014, 17:30

Potrzebujesz jeden dobrej klasy interfejs uniwersalny np. Bosch KTS lub Autoboss i minimum dwie serwisówki np. VAS lub VCDS (grupa vag) i TECH 2 (grupa GM) w zależności na jakie auta się ukierunkujesz , a na naszym rynku chyba te dwie grupy są najliczniejsze więc klientów ci nie zabraknie .
Przydało by się jeszcze mieć jakiś dostęp do ori softu np. przy wymianie sterowników i innych komponentów .
Wszystko zależy jakie doświadczenie posiadasz i jak bardzo chcesz się zagłębiać w diagnostykę .

Rapik
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Rapik » 16 lut 2014, 15:25

A więc tak - jako że biorę dofinansowanie z UE - na start na urządzenia mogę przeznaczyć około 10 tysięcy.
KTS'a już posiadam, na pewno wezmę wspomnianego VCDSa (1800zł) , TECH2 (4000zł), no właśnie i co dalej ?
Nie chciałbym wydać tych pieniędzy na rzeczy z których nie będę potem korzystał. Na pewno przydadzą mi się jeszcze następujące 'gadżety' :
- Próbnik, tester ciśnienia sprężania
- Zestaw CO2 do badania szczelności układu chłodzenia (ew. uszkodzenie UPG)
- Tester akumulatora
- Lampa LED
- Zestaw narzędzi (klucze, wkrętaki) - na to chciałbym przeznaczyć do 1000 z - pytanie tylko na co się zdecydować? Chciałbym coś w walizkach, ale na allegro tego tyle że nie wiadomo na co się zdecydować.
Co jeszcze? Będzie to mój pierwszy własny biznes dlatego brakuje pomysłów - i za wszelkie dodatkowe będę wdzięczny :)

Awatar użytkownika
jacek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: jacek » 16 lut 2014, 15:37

Jak pisałem wcześniej zależy od doświadczenia jakie posiadasz z mechaniki samochodowej , elektroniki itd.
Na pewno będziesz potrzebował dostępu do literatury technicznej i oprogramowania sterowników czyli masz "kumpla" w ASO lub sam musisz zdobyć soft .
I teraz pytanie czy ma być to diagnostyka komputerowa - kasujesz klienta tylko za diagnozę (czyste rączki) czy warsztat samochodowy - pełna diagnoza ,znalezienie usterki i jej naprawa (robisz wszystko) .

Poza tym wcześniej pisałeś : "Zaplecze - warsztat już mam - wyposażony w potrzebne narzędzia, etc. " więc po co pytasz o narzędzia , wkrętaki itp.
Ostatnio zmieniony 16 lut 2014, 15:53 przez jacek, łącznie zmieniany 2 razy.

Rapik
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Rapik » 16 lut 2014, 15:51

Jacku - zgadza się, komplet narzędzi w warsztacie jest, zależy mi jeszcze na narzędziach ' w walizkach ' tak aby móc je zabrać ze sobą do klienta (przewiduję dojazd do klienta).
Niestety żadnego znajomego w ASO nie mam, a wiem że taki kontakt byłby bardzo przydatny :)
Serwisówki z ASO są często nieopisane, a niestety ciężko dostępne w internecie.
Na początku raczej będę się starał wykonywać tylko diagnozę, ew. 'małe' naprawy, w których będę pewien swoich możliwości, z grubszymi usterkami będę kierował do zaprzyjaźnionego warsztatu gdzie będę łapał praktykę.
Jako mechanik nie pracowałem.

Awatar użytkownika
krzychu22.p1i
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: krzychu22.p1i » 16 lut 2014, 15:52

Na serwisówki jest sposób.. Ale niestety niezgodny z licencją.

stan
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: stan » 17 lut 2014, 09:01

Rapik pisze:Na początku raczej będę się starał wykonywać tylko diagnozę, ew. 'małe' naprawy
Myślę, że pomysł całkiem dobry tylko czy nie spóźniony. Mam znajomego, który kilka lat wstecz robił coś takiego (odczyt błędów i kasowanie choinek). Wiadomości szybko się rozchodzą i wkrótce miał co najmniej kilka tel. dziennie. Ale to było na terenach wiejskich, gdzie do w miarę przyzwoitego mechanika trzeba było pofatygować się.

Korton
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Re: Własny biznes - diagnostyka komputerowa

Post autor: Korton » 17 lut 2014, 09:35

Rapik pisze:korekty licznika - tutaj z tego co wyczytałem sporo osób poleca Digimaster III, niestety opinie są podzielone.
Ehh....moze z nowymi przepisami ten proceder sie troche ukróci.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl