części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Rozruch i praca w zimie zimnego silnika

Linkownia, ciekawostki, pogawędki nie tylko związane z Audi A8 i nie tylko związane z motoryzacją.
Awatar użytkownika
Gabriel
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Gabriel » 05 mar 2014, 08:43

A ja odpalam, czekam kilak sekund (zapinam pasy, przygotowuję się do jazdy) i jadę. Bez szaleństw, delikatnie z gazem, ale jadę.

ernesto

Post autor: ernesto » 05 mar 2014, 09:30

W moim przypadku. Idę odpalam auto, wyjeżdżam z garażu, idę go zamknąć, po czym otwieram bramę, wyjeżdżam z podwórka, zamykam i ruszam. Do tego czasu autko spokojnie łapie 20 stopni. Przy temperaturze zewnętrznej blisko zero. Do głównej drogi mam około 1km więc jadę też bez szaleństw w szczególności że droga jest nie za ciekawa z powodu remontu kanalizacji. Na głównej drodze koleiny przez następny kilometr ponieważ drogi lepiej robić ze smoły a potem już nowa obwodnica ( kawał pięknej prostej droga oddzielona ekranami a za nimi szczere pola ), motorownia ma około 80 na piecu i można troszkę przycisnąć ale spokojnie bo ograniczenie do 50

Gość

Post autor: Gość » 05 mar 2014, 10:43

W instrukcji pisza te pierdoly bo eklogia i zeby silniki padaly szybciej. Silnik zawsze szczegolnie zimny musi zlapac "oddech" i to nie podlega dyskusji.

Awatar użytkownika
labas
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: labas » 05 mar 2014, 11:24

Mój młody sąsiad fajnie startuje, wsiada do auta z LPG, odpala, gaz do podłogi żeby nie uronić kropli benzyny i rusza.
Ostatnio zmieniony 05 mar 2014, 11:32 przez labas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Marecki
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Marecki » 05 mar 2014, 11:30

Wsiadam,odpalam,wysiadam odpalam peta,kończe peta wsiadam i jadę. ;)

Awatar użytkownika
VanDyke
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: VanDyke » 05 mar 2014, 12:45

Apophis pisze:W instrukcji pisza te pierdoly bo eklogia i zeby silniki padaly szybciej. Silnik zawsze szczegolnie zimny musi zlapac "oddech" i to nie podlega dyskusji.
To taki sam "urban legend" jak przekonanie, że nie wolno zmieniać oleju z półsyntetyka na syntetyk bo się silnik rozszczelni hehe :D
Kontakt: nick + @wp.pl

Gość

Post autor: Gość » 05 mar 2014, 12:58

VanDyke, Oj i sie mylisz bo o ile zmiana tych olejow nie ma wiekszego logicznego uzasadnienia to oddech dla silnika jest logicznie wskazany. To jest tak oczywiste jak budowa cepa. Niestosowanie sie do tego zmniejsza trwalosc silnika co jest dla producentow zarobkiem.

Awatar użytkownika
danielos8
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danielos8 » 05 mar 2014, 20:50

to ja chyba najdłużej :D odpalam po czym oglądne auto, wsiądee muzykę włacze jakąś i tak mija z 5 minut jak nie lepiej :D i dopiero ruszam :D <hehe>

eblaze
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: eblaze » 17 mar 2014, 17:23

Mnie uczono od małego, że jak "deptasz" na zimnym silniku to po pewnym czasie jest:

puk, puk

kto tam?

panewka...

Małe obroty = mniejsze tarcie?

Awatar użytkownika
karol208
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: karol208 » 17 mar 2014, 23:37

Ja każde auto odpalam i po kilku sek. ruszam oczywiście delikatnie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl