![]() |
![]() |
[D2 94 4.2PB ] Pompa wody - wymiana w niecałe 10minut sil
- pioter
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1998
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Imię: Piotr
[D2 94 4.2PB ] Pompa wody - wymiana w niecałe 10minut sil
:-D
Ostatnio zmieniony 29 gru 2014, 13:45 przez pioter, łącznie zmieniany 2 razy.
ex : A8 D2 95r 4.2
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI
- tutenhamon
- Super Klubowicz
Witam, mam pytanko...można wymienić pompę wody bez zrzucania rozrządu?
Ostatnio zaobserwowałem u siebie piszczenie (pewnie łożysko) po odpaleniu na zimnym jeszcze silniku, po rozgrzaniu odgłosy znikają całkowicie. Zdjąłem osłonę od rozrządu tą z prawej strony stojąc przodem do silnika i wydaje mi się że łożysko na pompie się kończy...rozrząd wymieniany rok temu.... <niewiem>
Ostatnio zaobserwowałem u siebie piszczenie (pewnie łożysko) po odpaleniu na zimnym jeszcze silniku, po rozgrzaniu odgłosy znikają całkowicie. Zdjąłem osłonę od rozrządu tą z prawej strony stojąc przodem do silnika i wydaje mi się że łożysko na pompie się kończy...rozrząd wymieniany rok temu.... <niewiem>
Byłem zobaczyć do auta i szukać przyczyny pisków. Odpaliłem... na zimnym silniku piszczy jak nie wiem a jak się rozgrzeje cisza...poruszałem rolką od pompy ale luzów żadnych nie ma i ładnie się obraca (na zimno), ale uwagę przykuła mi rolka ta plastikowa na pasku wielorowkowym...polałem ją trochę WD ale silnik się zagrzał i piski ustały....muszę kupić stetoskop warsztatowy bo inaczej będę szukał i gdybał...
Wrzucam filmik....

Wrzucam filmik....

120tyś to przy pierwszej wymianie a kazda kolejna to 90strach dojechac na tych dzisiejszych super czesciach. Ja robie zazwyczaj kontrole po 50tys lub 5 latach i jesli jest ok to kolejna kontrola za kolejny rok. 60tyś to juz trza sie szykowac na wymiane. Ostatnio miałem ok 50przejechane i wiekszośc rolek był złom już.danishow pisze:To niewiele, pasek zmienia się przecież co 120000 a nie 50000km!!