[D2 02 4.2PB/LPG ] Błąd 16805 i check silnika
-
- Forum Audi A8
[D2 02 4.2PB/LPG ] Błąd 16805 i check silnika
Witam po zakupie auta zapalił mi się check silnika po jakiś 20 minutach
i wywala błąd
16805 Podgrzany katalizator poniżej progu wydajności strona 1
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
dodam ,że auto delikatnie drga.
i wywala błąd
16805 Podgrzany katalizator poniżej progu wydajności strona 1
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
dodam ,że auto delikatnie drga.
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2014, 20:48 przez swiezak1111, łącznie zmieniany 1 raz.
Radość z jazdy zaczyna się tam, gdzie kończy się ekonomia
-
- Forum Audi A8
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
-
- Forum Audi A8
-
- Forum Audi A8
Witam, nie proponuję zakładać tzw "emulatorów" sond. Efekt finalny jest taki, że tylko i wyłącznie komputer ma przekłamaną informację, w niczym to nie poprawia stanu katalizatora. Owszem kontrolka zgaśnie, równie dobrze możesz zakleić taśmą lub wyjąć. Za jakiś czas, po prostu auto odmówi posłuszeństwa, a jak życie uczy stanie się to w najmniej oczekiwanym momencie . U mnie stało się to jak miałem do zrobienia około 600 km na trasie. Koszmar , samochód jechał do 80 km/h i to było wszystko - zapchany katalizator skutecznie zablokował wszystko , nawet biegi się nie chciały zmieniać.
Koszt wymiany na nowe katalizatory górne, to 850 zł ( za dwie sztuki , czyli jedna strona).
Jak dla mnie cena do przyjęcia.
Pozdrawiam Krzysiek
Koszt wymiany na nowe katalizatory górne, to 850 zł ( za dwie sztuki , czyli jedna strona).
Pozdrawiam Krzysiek
-
- Forum Audi A8
a właśnie, że nie padnie. Sam tak jeżdżę, tzn na LPG i na benzynie. Problem z wypalaniem się katalizatorów przy gazie został dość dawno rozwiązany. Stosuje się katalizatory nowej generacji, do ich produkcji stosuje się inne komponenty, dzięki czemu wręcz zaleca się je do instalacji LPG. Z LPG problem polegał na tym, że gaz jest suchszy i przez to ma wyższą temperaturę spalania. Katalizatory starego typu pracowały i wytrzymywały około 800-900 stopni. Nowe bez niczego wytrzymują 1350 stopni, przez co nie ulegają wypalaniu. Ja na swoich katalizatorach jeżdżę już trzeci rok i nic się nie dzieje.
-
- Forum Audi A8
To 1700 zł za 2 sztuki katalizatorów wstępnych z wymianą w A8 4.2?kkkrzysiu7 pisze:Witam, nie proponuję zakładać tzw "emulatorów" sond. Efekt finalny jest taki, że tylko i wyłącznie komputer ma przekłamaną informację, w niczym to nie poprawia stanu katalizatora. Owszem kontrolka zgaśnie, równie dobrze możesz zakleić taśmą lub wyjąć. Za jakiś czas, po prostu auto odmówi posłuszeństwa, a jak życie uczy stanie się to w najmniej oczekiwanym momencie . U mnie stało się to jak miałem do zrobienia około 600 km na trasie. Koszmar , samochód jechał do 80 km/h i to było wszystko - zapchany katalizator skutecznie zablokował wszystko , nawet biegi się nie chciały zmieniać.
Pozdrawiam Krzysiek
-
- Forum Audi A8
kwota 1700 zł jest za 4 sztuki czyli strona lewa i prawa. Jedna strona, to dwa katalizatory, są one niejako zespolone. Jeden przechodzi w drugi . Kiedyś nawet zamieściłem zdjęcie. Jak jesteś zainteresowany, to mogę je odszukać. Cena 850 zł dotyczy jeden strony. I tak jak piszesz komplet na obie strony wychodzi 1700 zł. Cena obejmuje katalizatory z wstawieniem .
We własnym zakresie należy je zdemontować z samochodu i po wstawieniu nowych zamontować z powrotem.
We własnym zakresie należy je zdemontować z samochodu i po wstawieniu nowych zamontować z powrotem.
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
-
- Forum Audi A8