[D3 06 4.2TDI ] Opinie na temat silnika i eksploatacji
Doskonały silnik. Spalanie niewielkie - srednio 9,5 -10 l, moc urywająca dupę (chipek) , wymiana oleju i filtrów miedzy 10-15 tys. Regularnie. Nigdy mnie nie zawiód od nowości 247 tyś własnie sprzedaje bo kupiłem rok młodszy z minimalnym przebiegiem okazyjnie. - pokonuje ok 30 tyś rocznie. Słowem - jak A8 lub q7 tylko z tym motorem. Benzyna nie ma sensu...
Dodano:
Kluczem do niskiego spalania jest niehamowanie przy byle okazji, jak widze zawodników co cały czas migają hamulcem to mnie trafia. Mało hamować i przewidywać. W mieście mi pali do 12 litrów.
na trasie do od 120 -150 8,5-9, do 200 km/h 10 l. Wir zaczyna się powyżej.
Dodano:
Kluczem do niskiego spalania jest niehamowanie przy byle okazji, jak widze zawodników co cały czas migają hamulcem to mnie trafia. Mało hamować i przewidywać. W mieście mi pali do 12 litrów.
na trasie do od 120 -150 8,5-9, do 200 km/h 10 l. Wir zaczyna się powyżej.
Ostatnio zmieniony 01 lut 2014, 23:25 przez Mischa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A8
na autostradzie Kraków - Bolesławiec przy tempomacie 180km/h spalanie średnie wyszło 10.8l
Po mieście to mieszczę się w przedziale 12.5 - 14.0 l zależnie od natężenia ruchu ale zdarza się że przekracza nawet 15l
Ja wierzę, że da się mniej niż 10l ale po co kupować auto z taką mocą jak nie przynosi ona szczęścia w serduszku i na twarzy <niewiem>
Po mieście to mieszczę się w przedziale 12.5 - 14.0 l zależnie od natężenia ruchu ale zdarza się że przekracza nawet 15l
Ja wierzę, że da się mniej niż 10l ale po co kupować auto z taką mocą jak nie przynosi ona szczęścia w serduszku i na twarzy <niewiem>
- Audi A8D4 4.2TDI quattro
Chorowałem na ten silnik chyba z 5 miesięcy.... Nie zdecydowałem się jednak ze względu na skomplikowane naprawy przy których często do jakiejś pierdoły trzeba pół auta rozkręcić Auta od zawsze robię sam więc trochę mnie to przeraziło.
Na nastepne pare lat wybrałem 3.0d z palety BMW Rzekłbym że możnaby się "ustawiać" z 4.2 TDI
Może Audi uda się kupić następnym razem Pozdrawiam i zazdroszczę dzwięku V8
Na nastepne pare lat wybrałem 3.0d z palety BMW Rzekłbym że możnaby się "ustawiać" z 4.2 TDI
BMW E60 530xd 322ps / 672nm
Ja sie ustawilem z 530D, mowic kto wygral ?;Pmnichu pisze:Chorowałem na ten silnik chyba z 5 miesięcy.... Nie zdecydowałem się jednak ze względu na skomplikowane naprawy przy których często do jakiejś pierdoły trzeba pół auta rozkręcić Auta od zawsze robię sam więc trochę mnie to przeraziło.
Pewnie Ty To jest tak że 530d po chipie może się się stawiać z 4.2 TDI Ale znowu jak 4.2 tdi po chipie jest... to też wiadomo jaki będzie wynik Nie wiem dlaczego tylko ludzie piszą że to 4.2 TDI po chipie lub podkapcać - no ja akurat w to nie wierzę. Masa aut też robi różnicę. Nie wiem ile waży przeciętne 4.2 TDI ale moje 3.0d w dowodzie ma wbite 1730 KG (wikipedia podaje 1545-1830 ) Jest rochę nie ? Chociaż... mam 4x4 i nie jest to podstawowa opcja. Elementów ALU też jest sporo. Ile u Was w dowodzie jest wpisane masy własnej ? Wikipedia podaje 1670 - 1995 kg więc jak to się ma do rzeczywistości ?genmaxiu pisze:Ja sie ustawilem z 530D, mowic kto wygral ?;P
No słuchaj.... 535i ma 306 koni i pewnie mniej wagi... Więc nie ma się co dziwićKaktus pisze:Ale przyznam, że ja sie ustawiłem z 535i i mnie odjechał.
........................................................
Jak można zobaczyć w moim podpisie nie jeździłem serią Z obecnym 3.0d są plany na ~350ps. Obecnie jest 280ps
Do zobaczenia na drodze I dalej zazdroszczę V8
BMW E60 530xd 322ps / 672nm
Seryjnego 4.2 tdi nie objedzie zadna seryjna 5-tka w dieslu (e60). Kolega miał taka 535d 2006 i jak testowalismy to nie dawala rady 4.2 tdi. Przedwczoraj na trasie próbowałem sie z 730d F01 i tez na predkosciach autostradowych 4.2 tdi sporo odchodzilo, co trzeba przyznac Bmw ma lepsza -szybsza skrzynie biegow niz poczciwy tiptronic. Obecnie na 4.2 tdi wsrod dieslow nie ma mocnego, D4 fl 4.2 tdi 385km robi setke ponizej 5s - szybciej niz s8 d3 ...