Witam. Wywaliłem u siebie filtry DPF i wyrzuciłem je z oprogramowania (tzn. nie ja tylko elektryk) ale teraz strasznie dymi. Sprawdzałem wtryskiwacze i są dobre. Chcę spróbować wrzucić oryginalne fabryczne oprogramowanie silnika, żeby sprawdzić czy dymienie ustąpi.
Może ktoś mi powiedzieć skąd wziąć takie oprogramowanie.
Z góry dziękuję za pomoc
[D3 06 4.2TDI ] Program sterownika silnika
[D3 06 4.2TDI ] Program sterownika silnika
Ostatnio zmieniony 19 maja 2014, 02:37 przez ks555, łącznie zmieniany 2 razy.
A gość który "wycinał" z programu DPF to nie ma wersji oryginalnej przed modyfikacją?
To właściwie jak on to wyciął elektronicznie?
Program oryginalny z twojego auta powinien mieć ten kto robił w nim modyfikację i wycinał DPF - robiłem to ostatnio w jednym Q7 i tam jakoś szczególnie nie dymi.
To właściwie jak on to wyciął elektronicznie?
Program oryginalny z twojego auta powinien mieć ten kto robił w nim modyfikację i wycinał DPF - robiłem to ostatnio w jednym Q7 i tam jakoś szczególnie nie dymi.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
Chodzi o to, że już wcześniej oprogramowanie nie było fabryczne bo podkręcone przez V-techa na 376 km i 850 Nm. Jakiś czas temu samochód przeszedł mi w tryb serwisowy. Pojechałem do elektronika, który stwierdził, że jest to wina zapchanych dpf-ów, więc je wyciąłem a specjalista zmodyfikował oprogramowanie. Efekt jest taki, że ropa zbiera się w wydechach i jak ruszam to za autem są kłęby dymu, tak jakby się kończył silnik (kłęby dymu na wysokość maski innych aut). Silnik oleju nie bierze, wtryski są dobre.
bez dpf`u musi dymić tym bardziej jak masz mapy zmienione co by więcej podlewało paliwkiem, bo mocy z powietrza nie zrobisz... ale to często niewłaściwie napisana mapa paliwowa, egr`u itd. uwala Dpf`y. Panowie tuningowcy często przesadzają z mieszanką co powoduje przegrzanie się katów i spadkiem ich sprawności.
teraz powrót do fabrycznego softu może i zmniejszy dymienie ale na 100% wywali check engine bo katów już nie ma.
teraz powrót do fabrycznego softu może i zmniejszy dymienie ale na 100% wywali check engine bo katów już nie ma.
Piękno w parze z technologią.
Elektronika Audi lampy przednie full led dołożenie.
Elektronika Audi lampy przednie full led dołożenie.