[D2 FL ALL ] Pytanie o zegary
Zrobiłem tak - podebrałęm sygnał z diody po włączeniu przycisku econ , podałęm poprzez rezystor 1kohm na tranzystorek typu npn i tym tranzystorkiem zwieralęm cewkę przekaznika do masy . Przekaznik podaje napięcie +12V na obwód właściwego przekaznika od sprężarki ktoym steruje tzw presostat . Wentylatory załączają się w momencie zadziałania presostatu a on też rozłącza sprężarkę . Podpowiedział mi o tym user k44761 któremu dziękuję . Na razie potrzebował bym schematu lub pinologii od starego licznika audi z przedlifta oraz nowszego licznika 4D0 919 033BR bo taki mam pod ręką i chcialbym go zaadaptować do tego celu
Dziekuje i pozdrawiam.
Krzysiek
Dziekuje i pozdrawiam.
Krzysiek
-
- Super Klubowicz
Nie wiem co dokładnie jest ten presostat ale chyba chodzi o czujnik cisnienia w układzie klimy? Oryginalnie jest tak ze wentylatory startuja od razu po wlaczeniu klimy. Sprezarką steruje sterownik biorąc pod uwage temperature wnetrza zadaną i aktualna. Czujnik cisnienia ( presostat?) wyłącza kompresor gdy cisnienie w układzie jest zbyt wysokie(lub za niskie w przypadku braku czynnika). Wiec Twoj układ pracuje ale na granicy mozliwosci, gdyby nie wisco to bylyby klopoty.
Masz problem z autem? Zapraszam:
Magnice ul.Kwiatowa 1
10km od Wrocławia
Magnice ul.Kwiatowa 1
10km od Wrocławia
EEE wcale nie . W momencie robienia tego bajerku , mialem podłączoną maszynę od klimy
i nadzorowałem ciśnienie w układzie klimatycznym więc moglem sprawdzić na co mogę sobie pozwolić . Wisko fakt pracuje i dosyć dobrze studzi , jednak wentylator zalącza w tym starym abz-cie właśnie czujnik presostat - tak przynajmniej bylo u mnie , bo przed zrobieniem moda sprawdzilem dokladnie jak zachowuje się uklad na starym oryginalnym sterowniku klimy . Zresztą taki uklad jak ja zrobiłem stosowany jest w starych samochodzikach typu vw golf 2 ,3 i innych manualnych więc myslę że tutaj przeżyje caly ten układ . Gdybym mial schemacik poliftowego klimatronika mógłbym sobie pozwolić na zrobienie tego tak jak jest to w oryginale .
Kris
i nadzorowałem ciśnienie w układzie klimatycznym więc moglem sprawdzić na co mogę sobie pozwolić . Wisko fakt pracuje i dosyć dobrze studzi , jednak wentylator zalącza w tym starym abz-cie właśnie czujnik presostat - tak przynajmniej bylo u mnie , bo przed zrobieniem moda sprawdzilem dokladnie jak zachowuje się uklad na starym oryginalnym sterowniku klimy . Zresztą taki uklad jak ja zrobiłem stosowany jest w starych samochodzikach typu vw golf 2 ,3 i innych manualnych więc myslę że tutaj przeżyje caly ten układ . Gdybym mial schemacik poliftowego klimatronika mógłbym sobie pozwolić na zrobienie tego tak jak jest to w oryginale .
Kris
-
- Super Klubowicz
-
- Forum Audi A8