Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

Kontakt do Administracji A8Team.PL

[D2 95 4.2PB ] Przeciekajaca chłodnica

JimBeam
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: JimBeam » 21 sty 2014, 18:30

No niewiem. Czytam w internecie (PL) to same negatywne opinie, a niemcy chwale te uszczelniacze. <niewiem>

Awatar użytkownika
tutenhamon
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: tutenhamon » 21 sty 2014, 18:49

To jest taki Mackgaiwer aby dojechać na warsztat czy też do domu . Wyobraź sobie taką sytuację ;Upalne lato -korek -na autostradzie np. w DE -posuwasz się w żółwim tempie przez 1.5h myślisz że nie sprawna chłodnica wytrzyma coś takiego ? -nigdy ,pocieknie po paru minutach . Posłuchaj kolegów i wymień nie koniecznie na nową ale na sprawną.

Hjeniu
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Hjeniu » 21 sty 2014, 18:59

Weź dwa białka jajka i będziesz miał uszczelniacz. Ze sposobów Pana Hjenia w berecie z antenką jest jeszcze obtykanie chłodnicy chlebem.

Ja wiem, że chłodnica droga
Ja wiem, że roboty przy wymianie kupa
Wiem też, że będziesz musiał uzupełnić olej w skrzyni biegów
Wiem że 80% mechaników nie chce słyszeć nawet o takiej robocie, kolejne 10% nie wie w co się pakuje a ostatnie 10% chce za to dużo kasy

Ale gdy skończy Ci się papier toaletowy to czy sięgasz po szkło ?

Teraz wydasz 1000zł grozi ci wydatek 5000zł. JA tam Ci nie wróg chcesz to kombinuj. Z mojej skrzyni została w zasadzie obudowa i mechanizm różnicowy. Nawet miska olejowa poszła w kubeł bo skrzynia się zagotowała i rozpuściło farbę

ernesto

Post autor: ernesto » 21 sty 2014, 19:04

Nie porównuj się do innego mieszkańca Unii któremu jak się popsuje samochód to jest w stanie go zostawić oddać turkowi i kupić drugi.
Osobiście odradzam stosowanie wszelkiego rodzaju uszczelniaczy. Pisałem na tematu układów chłodzenia doktorata i zjadłem zęby na układach chłodzenia. Cieknie Ci chłodnica, pierwsze co musisz zastosować środek na w pełni rozgrzanym układzie chłodzenia ponieważ środek rozprowadzi się tylko w małym obiegu układu. Nie przepuści termostat. Stosując takie specyfiki możesz nie tylko na pewną chwilę naprawić cieknącą chłodnicę ale też zapchać nagrzewnicę auta a jej wymiana nie należy do przyjemnych czynności.
W warunkach takich jak teraz panują czyli zima wyciek będzie większy ze względu na różnicę temperatur. Materiał się rozgrzewa ( rozszerza ) i schładza czyli ( kurczy ). W większości przypadków cieknie na stygnącym silniku bądź na zimnym.
Naprawa? może i zda rezultat ale osoba naprawiająca chłodnice nie da Ci gwarancji że połączenie będzie dobre, że nie puści lub rozszczelni się w innym miejscu.
Rada jest tylko jedna wymiana i spokojna głowa.

adrian949

Post autor: adrian949 » 21 sty 2014, 20:41

Podeślij fotkę tego przecieku, jak cieknie ci z jednej celi trzeba rozebrać chłodnice z obu stron i zaślepić jedną celę. Kolega ostatnio mi opowiadał że tak robił. Ja sam mam zaspawaną jedną celę.

Gość

Post autor: Gość » 22 sty 2014, 11:28

Ja tam bym nie cudował tylko wymieniał. Wiadomo że troche PLNów sie wyda ale no to jest A8 a nie A80. Uszczelniacze to syf jakich mało i ci co chwala chyba nie wiedzą jeszcze jaki bład popełnili lub sa w tym 1% szczesciarzy. Mając za łepka omegę wsypałem to cos i zima sie obudziłem że prawie nie było ogrzewania. Potem we fieście tez sobie sypłem i tydzień później kupywałem nowa chłodnice i nagrzewnice. No ale to jak napisano wyżej w A8 więcej zabawy ale jak trza to trza.

Awatar użytkownika
tutenhamon
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: tutenhamon » 22 sty 2014, 19:04

Apophis Kiedyś miałem Syrenkę postanowiłem wypłukać cały układ roztworem sody kaustycznej ponieważ słabo grzała a poprzedni właściciel zalewał ją wodą a nie płynem. Po zabiegu przestała grzać w ogóle i na dodatek chodnica zaczęła cieknąć :D .Chłodnicę polutowałem bo się dało a nagrzewnicę trzeba było wymontować i sporo czasu poświęcić żeby ja oczyścić z tego mułu. Jest takie powiedzenie ; " Chytry dwa razy traci ".

Gość

Post autor: Gość » 23 sty 2014, 12:13

Aaa żebys wiedział. O wspomnianej fieście to tez chciałem zaoszczędzic i chyba z kubik wody pod ciśnieniem przepuściłem przez nagrzewnice i mimo że kupa syfu wyszła to i tam nie hasała. :)

Awatar użytkownika
Unknown
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Unknown » 18 cze 2014, 16:57

W jaki sposob jest połaczona chłodnica cieczy z chłodzeniem ASB?

rozciekla mi się własnie chłodnica i nie wiem czy naprawa jej ma w ogole sens?

cieknie z miejsca zaznaczonego po całej chlodnicy.

Obrazek

ernesto

Post autor: ernesto » 18 cze 2014, 18:54

Maciek lepiej wymień. Nie daj Bóg niech pójdzie woda do oleju ASB i będzie kaplica

Awatar użytkownika
Unknown
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Unknown » 19 cze 2014, 13:39

jak juz mam wyciągniętą chłodnice to warto cos sprawdzić jeszcze ?

dodam, że zauwazyłem iż kropi mi też miedzy alternatorem a miska - na misce sie pojawiają krople, ale w etce nie widze w tym miejscu by węze szły - idzie jeden aluminiowy do chłodnicy i to wszystko ?

pb41ns
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pb41ns » 19 cze 2014, 22:59

ernesto pisze:Maciek lepiej wymień. Nie daj Bóg niech pójdzie woda do oleju ASB i będzie kaplica
nie ma takiej możliwości, dziś wymieniałem chłodnice na drugą i z ciekawości rozebrałem starą, znajduje się w niej taka mała chłodniczka oleju która zatopiona jest w płynie i nie ma możliwości aby olej asb dostał się do płynu nawet przy uszkodzonej chłodnicy płynu

Awatar użytkownika
-pawlo111
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: -pawlo111 » 09 wrz 2015, 15:26

w którym dokładnie miejscu jest zlokalizowana chłodniczka oleju w chłodnicy wody?

na dole? w środku gdzieś?
Podpis zastrzelony przez regulamin.

michalwruszak
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: michalwruszak » 09 wrz 2015, 15:41

W środku chłodnicy
Rozkodowywanie numerów VIN grupy VAG i inne

FB: https://www.facebook.com/michalwruszak
mail: michalwruszak@gmail.com
tel: 508121044

pb41ns
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pb41ns » 09 wrz 2015, 18:54

jak staniesz przodem do auta to po prawej , są tam przewody od skrzyni, to właśnie w tym miejscu
Doceniaj co masz..., walcz o co pragniesz....

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl