Jesli będzie konieczność, zlac olej, wymienić uszczelke (ew dwie), zakupić korek, lub ew sam oring do niego. Koszt uszczelki to ok 100zł w ASO (dobry zamiennik ok 60-80zł) korek, oring - ASO pare zł. W ASO można ew kupić też ten zestaw śrub do miski - cena jest smieszna, wyjdzie taniej niż zakup na szt w "żeleźnioku" itp, a to chyba nierdzewka jest.
![]() |
![]() |
![]() |
[D2 94 4.2PB/LPG ] Wymiana oleju w silniku
- dice111
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Imię: AHC by MTM
Skoro go nie pali, a ubywa to znaczy, że gdzieś wycieka. Poci się, leje się z niej ? Straszny syf, dodatkowo olej leci na alternator. Na początek sprawdź momenty śrub.
![Obrazek]()
![Obrazek]()
Jesli będzie konieczność, zlac olej, wymienić uszczelke (ew dwie), zakupić korek, lub ew sam oring do niego. Koszt uszczelki to ok 100zł w ASO (dobry zamiennik ok 60-80zł) korek, oring - ASO pare zł. W ASO można ew kupić też ten zestaw śrub do miski - cena jest smieszna, wyjdzie taniej niż zakup na szt w "żeleźnioku" itp, a to chyba nierdzewka jest.
Black Cars Matters
-
- Super Klubowicz
dokladnie, jedziesz na kanał czyscisz okolice miski zdejmujac oslone pod silnikiem jezdzisz dwa dni znow na kanal patrzysz gdzie masz wyciek , zamawiasz uszczelke ( sa dwie jak kolega napisal ) np z rainza dobry zamiennik i tanszy od org. kupujesz olej + filtr na warszat wymieniasz calosc i po klopocie . bo po co ma nastapic dzien w ktorym sie miska calakime rozcieknie. a szkoda zeby a8 plamiło pod siebie jak stary kadet po prostu pewne rzeczy do a8 nie pasuja jedna z nich jest zostawianie plam po sobie:)
-
- Forum Audi A8
bylem na kanale miska cala mokra i alternator i jeszcze pare innych dupereli, faktycznie trzeba to zrzucic i zrobic jak powinno byc. Ile oleju do tego motoru wchodzi? Czy moge przejsc z minerala na polsyntetyk?
[ Dodano: 2010-04-20, 08:28 ]
tak nawiasem mowiac to wiekszosc z nas dolewa spore ilosci oleju i nikt sie nie chcial przyznac
http://www.a8team.pl/topics12/487.htm
[ Dodano: 2010-04-20, 08:28 ]
tak nawiasem mowiac to wiekszosc z nas dolewa spore ilosci oleju i nikt sie nie chcial przyznac
http://www.a8team.pl/topics12/487.htm
-
- Super Klubowicz
-
- Forum Audi A8
wcale nie zjada i nie sporo bo jesli 0.5 L na 1000 km przy wycieku to sporo to lepiej zamknac ten temat bo nikt nic konkretnego nie napisal a polowa to juz wogole nie wie o czym pisac tak jak kolega wyzej cytuje "ryzyko zawsze jest" hehe dzieki, potrzebowalem porady konkretnej a nie wypowiedzi piekarzy bez obrazy kogo kolwiek ale nikt mi w niczym nie pomogl kazdy tylko gdyba i gada ze duzo pali oleju. Panowie nie kopci nie dymi pali na strzala idzie jak burza a wy mowicie ze 0.5 L to duzo. Troche sie zdenerwowalem bo to forum robi sie juz wiejskie,kazdy sie zna i gdyba i bajki tworzy itd.Jezeli jest ktos konkretny i raczy konkretnie odpowiedziec to bede wdzieczny,reszcie dziekuje.
W przeciwienstwie do mnie, ty juz dawno powinienes stanac w kolejce do Poradni Zdrowia Psychicznego.tommi pisze:nastepny madry fachowiec od porad w sprawach a8. Jak masz tak radzic to udaj sie na leczenie
Posluchaj "twardzielu"!
Nie wiem jak to sie dzieje, ze nikt z adminow nie zasadzil ci jeszcze kopa, bo juz za to co napisales jednemu z kolegow czyli;
powinienes go dostac w sam srodek (_!_)tommi pisze:mam cie gleboko w d... i nie zabieraj glosu w moich tematach
Jak znam zycie z regulaminem zapewne sie nie zapoznales, wiec ci cos zacytuje;
"Sposób wyrażania swojego zdania świadczy o Tobie - Twoim dobrym wychowaniu lub chamstwie."
"Nie obrażaj nikogo, staraj się tego nie czynić publicznie nawet gdy masz ku temu powody. Zanim publicznie kogoś ocenisz w jakikolwiek sposób, przemyśl to na spokojnie i dwukrotnie."
P.S.
Zastosuj sie do tego, bo mozesz obudzic sie z reka w nocniku.
watpie w ten nocnik nie ma takiej opcji. Nikomu nie ublizam ani nie groze, doskonale znam definicje obrazy i grózb w prawie polskim (prowadze windykacje) wiec nie sadz mi regulaminem bo czytalem. Masz racje twardzielem jestem i raczej nie chcialbys mnie jako wierzyciela. Wracajac do tematu- po to zadalem pytanie na tym forum azeby otrzymac informacje ktora mnie interesuje moze to zabrzmi smiesznie ale potrafie sciagnac dlug w wysokosci rownej banki a nie wiem co mam zrobic z wymianą oleju w moim starym wysluzonym a8, niestety jako wlasciciel firmy takiej a nie innej wypada mi jezdzic takim autem i zeby mi posluzylo jeszcze rok bo za rok bede mial e65 albo q7, teraz nie dam rady bo dom postawilem to zadalem proste pytanie zeby to jeszcze pojezdzilo a tu mnustwo tworzenia historii,bajek,mitów i zasadzania kopów w tylek. Nie ladnie panowie. Jest na tym forum kilku uzytkownikow ktorzy maja pojecie o tych autach i potrafia cokolwiek doradzic z sensem i ich szanuje i licze sie z ich zdaniem a sa to m.in dice111,paulo79,gierobiala,przemor888,szoszon i jeszcze paru ktorych nie pamietam a reszta to zwykli tworzyciele pierdol bez pokrycia nie obrazajac nikogo.
Dalej nie wiem co mam zrobic takze dziekuje za jasna odpowiedz.
Edit by MorgothV8: i w ten sposób tą "resztą" obrażasz, narazie ostrzegam Cię abyś lekko przyhamował, ale potem polecą WARN-y
Dalej nie wiem co mam zrobic takze dziekuje za jasna odpowiedz.
Edit by MorgothV8: i w ten sposób tą "resztą" obrażasz, narazie ostrzegam Cię abyś lekko przyhamował, ale potem polecą WARN-y
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2010, 07:05 przez tommi, łącznie zmieniany 1 raz.