[D2 99 4.2PB/LPG ] Tulejowanie głowicy pod świecę
[D2 99 4.2PB/LPG ] Tulejowanie głowicy pod świecę
Witam wszystkich.
Wczoraj wydmuchało mi świecę z głowicy. Urwało oczywiście cewkę. Na szczęście nie zrobiło dziury w masce. Po rozmowie z fachowcem od remontów silników i naprawy głowic w Legnicy okazało się że tulei już dawno nie ma a świeca została tylko wklejona czy coś takiego. Problem w tym że nie chcę ściągać głowicy jeśli nie jest to konieczne. Pytanie czy znacie jakiś fachmanów którzy wykonują tego typu usługi bez jej zdejmowania Wrocław i okolice?
Wczoraj wydmuchało mi świecę z głowicy. Urwało oczywiście cewkę. Na szczęście nie zrobiło dziury w masce. Po rozmowie z fachowcem od remontów silników i naprawy głowic w Legnicy okazało się że tulei już dawno nie ma a świeca została tylko wklejona czy coś takiego. Problem w tym że nie chcę ściągać głowicy jeśli nie jest to konieczne. Pytanie czy znacie jakiś fachmanów którzy wykonują tego typu usługi bez jej zdejmowania Wrocław i okolice?
Ostatnio zmieniony 21 sie 2014, 15:58 przez Many, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Miałem już kiedyś taki problem Te zestawy naprawcze nie koniecznie są dobre. Przede wszystkim jakość tulei jest ważna a te po 50 zeta ogólnie specjaliści nie polecają. Samemu lepiej się w to nie bawić bo: jak krzywo rozwiercisz to już nic z tym nie zrobisz i może być problem z wkręceniem świecy. Jak opiłki się dostana do cylindra to ;( Także oszczędność tu nie wchodzi w grę bo jak coś pójdzie nie tak to i tak głowica do zdjęcia. Ja płaciłem za usługę wstawiania tulei 300zł z gwarancją, nie pamiętam dokładnie już na ile (chyba rok). W każdym bądź razie wykręcałem i wkręcałem świecę bez najmniejszych problemów.
Pozdrawiam
Miałem już kiedyś taki problem Te zestawy naprawcze nie koniecznie są dobre. Przede wszystkim jakość tulei jest ważna a te po 50 zeta ogólnie specjaliści nie polecają. Samemu lepiej się w to nie bawić bo: jak krzywo rozwiercisz to już nic z tym nie zrobisz i może być problem z wkręceniem świecy. Jak opiłki się dostana do cylindra to ;( Także oszczędność tu nie wchodzi w grę bo jak coś pójdzie nie tak to i tak głowica do zdjęcia. Ja płaciłem za usługę wstawiania tulei 300zł z gwarancją, nie pamiętam dokładnie już na ile (chyba rok). W każdym bądź razie wykręcałem i wkręcałem świecę bez najmniejszych problemów.
Pozdrawiam
Tylko ciekawe czy ten zestaw naprawczy będzie miał się czego złapać, bo jak tam już było wklejane to pewnie z gwintem jest już cienko
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
-
Faktycznie są takie zestawy, natomiast nie wiem czy to wystarczy. Wygląda na to że poprzedniemu właścicielowi musiało wydmuchać całą tulejkę z gwintem, bądź ktoś wykręcił z nią świecę bo gwintu tam żadnego nie widać który można byłoby poprawić. Najprawdopodobniej w celu sprzedaży auta użyto tylko kleju który trzymał wszystko w kupie. tzw. cięcie kosztów. MASAKRA.
No mi to się wydaje że bez ściągania głowicy się nie obejdzie..... o ile oczywiście chcesz tym jeszcze pojeździć i chcesz aby to było zrobione dobrze.Many pisze:Faktycznie są takie zestawy, natomiast nie wiem czy to wystarczy. Wygląda na to że poprzedniemu właścicielowi musiało wydmuchać całą tulejkę z gwintem, bądź ktoś wykręcił z nią świecę bo gwintu tam żadnego nie widać który można byłoby poprawić. Najprawdopodobniej w celu sprzedaży auta użyto tylko kleju który trzymał wszystko w kupie.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-
Nie kupiłem auta by go teraz sprzedać bo jakiś matoł nie potrafił dokręcić świec. Trzeba to zrobić raz a dobrze.
Znalazłem gościa w Wałbrzychu który od lat wykonuje takie rzeczy bez ściągania głowicy. trochę z nim porozmawiałem by rozeznać się w temacie jak to facet będzie robił. Po kilku pytaniach facet mnie przekonał mówiąc cytuje: "... na klej? Proszę pana na klej już dawno nie robi się takich rzeczy, to epoka kamienia łupanego...." itd., Z tego co zrozumiałem to facet rozwierca z odsysaniem wiórów i osadza gniazdo z gwintem. Koszt takiej usługi to 200 zł.
Auto na lawetę i do Wałbrzycha.
Znalazłem gościa w Wałbrzychu który od lat wykonuje takie rzeczy bez ściągania głowicy. trochę z nim porozmawiałem by rozeznać się w temacie jak to facet będzie robił. Po kilku pytaniach facet mnie przekonał mówiąc cytuje: "... na klej? Proszę pana na klej już dawno nie robi się takich rzeczy, to epoka kamienia łupanego...." itd., Z tego co zrozumiałem to facet rozwierca z odsysaniem wiórów i osadza gniazdo z gwintem. Koszt takiej usługi to 200 zł.
Auto na lawetę i do Wałbrzycha.