części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D3 04 4.2MPI/LPG ] Zawieszenie skrzypi jak jest zimno

Awatar użytkownika
pioter
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1998
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna+LPG
Imię: Piotr

Post autor: pioter » 15 cze 2014, 10:59

Zlać ją ile się da penetratorem i odkręć trochę nakrętkę , pojeździj tak jeden dzień . Ja tak robię i jeszcze nigdy nie miałem problemu z wyjęciem .
ex : A8 D2 95r 4.2
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI

Awatar użytkownika
pebo
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pebo » 15 cze 2014, 12:16

Dzięki serdeczne. Teraz wiem konkretnie. Właśnie o to chodziło, aby dłubiąc przy aucie co jakiś czas ją zwilżyć jakimś środkiem. Byłem tydzień temu na badaniach technicznych i posprawdzano mi tam dokładnie wszystkie wahacze i zawieszenia - jest ok. Wiem jednak z doświadczenia i stanu polskich dróg, że kiedyś przyjdzie czas na ich wymianę, a wolałbym uniknąć grzania palnikami i takich tam zabaw. Lepiej wcześniej się przygotować. Jeszcze raz dzięki.
Bądź dobry jak chleb.

Awatar użytkownika
Simone331
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Simone331 » 15 cze 2014, 15:07

Ja robię jeszcze inaczej. Zanurzam tą część zwrotnicy razem ze wspomnianą, nieszczęsną śrubą we wiadrze ze starym olejem silnikowym. Na drugi dzień idzie jak po maśle. Niestety mój sposób wymaga wymontowania zwrotnicy i dzień jesteś uziemiony. W Anglii to stosuję, bo tutaj jak się coś wymienia to leci odrazu cały nowy set wahaczy. Dobrze jak klient dzień wcześniej przyprowadza auto, to mam czas na rozebranie wszystkiego. <tjaa>

Awatar użytkownika
pebo
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pebo » 18 cze 2014, 21:59

Simone331 pisze:Ja robię jeszcze inaczej. Zanurzam tą część zwrotnicy razem ze wspomnianą, nieszczęsną śrubą we wiadrze ze starym olejem silnikowym. Na drugi dzień idzie jak po maśle. Niestety mój sposób wymaga wymontowania zwrotnicy i dzień jesteś uziemiony. W Anglii to stosuję, bo tutaj jak się coś wymienia to leci odrazu cały nowy set wahaczy. Dobrze jak klient dzień wcześniej przyprowadza auto, to mam czas na rozebranie wszystkiego. <tjaa>
To też niegłupie. Przynajmniej odpada zabawa z palnikiem, bo przy A8 to już trochę rzeźba.
Bądź dobry jak chleb.

Gość

Post autor: Gość » 18 cze 2014, 22:23

Simone331 pisze:bo tutaj jak się coś wymienia to leci odrazu cały nowy set wahaczy.
No ale jaki sens skoro podgrzanie i młotek dadzą rade niemal od razu?
Ja zawsze nieszczęsną śrubę jesli już sie usra to grzeje jesli wahacze do wymiany to już tym bardziej.

wafelo
Forum Audi A8
Forum Audi A8

gumy stabilizatora

Post autor: wafelo » 25 paź 2014, 20:52

Witam,
czy ktoś naprawiał stabilizator na tych gumach?
guma stabilizatora
Producent napisał że pasują również do A8 D3

michalwruszak
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: michalwruszak » 25 paź 2014, 21:00

Lepsze by były z wiekszą średnica np. 29mm - drazek w D3 ma 30mm
Rozkodowywanie numerów VIN grupy VAG i inne

FB: https://www.facebook.com/michalwruszak
mail: michalwruszak@gmail.com
tel: 508121044

wafelo
Forum Audi A8
Forum Audi A8

gumy stabilizatora

Post autor: wafelo » 25 paź 2014, 21:05

Endrju_b
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Endrju_b » 01 gru 2014, 09:26

Temat widze wraca jak bumerang jak sie zimo zrobi
u mnie -myślałem ze po wymianie po obu stronach całych wahaczy i wszystkiego co tam było wskazane w tresci tego posta bedzie ok .. nie jest... wystaraczy że droga klejona z dołeczkami i przy "bujaniu": rzrz rzrz , poprzedniej zimy temat znikał po nagrzaniu .. teraz jedynie sie ogranicza - przy większych bujaniach mimo temperatury odpowiedniej samochodu dalej rzępoli

w tym tygodniu zamierzam wymienić gumki na drążku (szukam własnie 29 średnica wewnętrzna)

PYTANIE
co jeszcze warto sprawdzić te tej materii- było co pisane ale bardzo skromnie odnośnie amortyzatorów i dokładnie górnego montażu. czy jest to element który warto zweryfikowac ? jeśli tak co do dokładnie i jak ?

jakieś inne punkty rzępolące na zimnym?

oczywiście jak ciepło cisza absolutna

nagranie z dziś z rana plus śpiący policjant

pozdrawiam

Kaktus
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Kaktus » 04 gru 2014, 21:44

u mnie chwilę po odpaleniu rzy, rzy, później robi się ok

wojt1802
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: wojt1802 » 07 gru 2014, 20:27

Mi skrzypi jak skrecam i wali jak przelatuje przez tory,jutro wjezdzam na podnośnik i będzie próba regulowania przekładni,dam znać jaki efekt.

wojt1802
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: wojt1802 » 08 gru 2014, 19:20

podniosłem dziś autko i jest nakrętka regulacyjna,klucz 18,fakt-mało miejsca, ale można śmiało dokręcić przekładając klucz. Dokręciłem 3/4 obrotu i ciut za mocno i troszkę popuściłem bo kiera nie wracała. Efekt akustyczny znacznie mniejszy ale chyba za późno to zrobiłem bo raczej nie wyeliminuje całkiem pukania. Dwa lata temu poprzedni właściciel wymieniał przekładnie w serwisie audi i pewnie nie była wyregulowana, raczej tak szybko nie padnie orginalna cześć. Latem czeka mnie wyciąganie i wymiana na nowa.
Także dokręcenie daje dużo jak nie jest za późno.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2014, 05:57 przez wojt1802, łącznie zmieniany 1 raz.

Endrju_b
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Endrju_b » 16 gru 2014, 09:38

Panowie jak pisałem wcześniej u mnie skrzypiało na zimnym tylko (zima 2013) i teraz praktycznie już cały czas (na zimnym bardziej a na ciepłym troszkę mniej) wymiana gumek na drążku stabilizującym 2 tygodnie temu rozwiązała problem całkowicie

Co zrobiłem
Kupiłem dwie gumeczki leferedr.. cos tam z średnicą 29 wewnętrzną
wywaliłem stare które już nie trzymał sią drążka a jedynie blaszek
wyciąłem z blaszek resztki starych i ładnie to wyczyściłem (na drążku też usunąłem resztki gumy)

oryginały od tych zamiennych (od A6) różnią się tym że orginalne mają kwadratowy odlew gumy który włazi w karoserię te z A6 mają pogrubienie ale innego kształtu)

Gumki zamontowałem rozcięciem w kierunku do karoserii(do góry).. przejechałem 2 tygodnie (jakies 1000 km ) i jest absolutna cisza

Awatar użytkownika
pebo
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pebo » 16 gru 2014, 21:04

Endrju_b pisze:(...)Co zrobiłem Kupiłem dwie gumeczki leferedr.. cos tam z średnicą 29 wewnętrzną wywaliłem stare które już nie trzymał sią drążka a jedynie blaszek
wyciąłem z blaszek resztki starych i ładnie to wyczyściłem (na drążku też usunąłem resztki gumy) oryginały od tych zamiennych (od A6) różnią się tym że orginalne mają kwadratowy odlew gumy który włazi w karoserię te z A6 mają pogrubienie ale innego kształtu) Gumki zamontowałem rozcięciem w kierunku do karoserii(do góry).. przejechałem 2 tygodnie (jakies 1000 km ) i jest absolutna cisza
Aj Endriu, przydałyby się jakieś fotki.
Bądź dobry jak chleb.

Korton
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Korton » 16 gru 2014, 22:23

Endrju_b pisze:Panowie jak pisałem wcześniej u mnie skrzypiało na zimnym tylko (zima 2013) i teraz praktycznie już cały czas (na zimnym bardziej a na ciepłym troszkę mniej) wymiana gumek na drążku stabilizującym 2 tygodnie temu rozwiązała problem całkowicie
Poczekaj 2-3 miesiace i sie zacznie od nowa, tak przynajmniej u mnie bylo.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl