Panowie mam problem z moją A4. Mianowicie problem polega na tym że bardzo długo łapie temperaturę.
Sporawa wygląda następująco. Odpalam auto. Na zewnątrz powiedzmy jest około zera stopni.
Żona jedzie do pracy do której ma około 9 km i auto nawet nie łapie 70 stopni.
Temat prosty termostat. Ale. Własnie jest jedno ale.
Dziś żona wróciła z pracy, wsiadłem w auto i jeszcze skoczyłem do znajomego. Po powrocie do domu podejrzałem kodami w klimatroniku czujnik widzie 89 stopni.
Poszedłem do domu i po 30 min wróciłem by jechać zatankować auto. Na blacie 60 stopni

Odpaliłem przejechałem 3 km i dopiero po 3 km auto złapało dopiero 87 stopni. Ogrzewanie na maxa HI + pełen nawiew i na postoju oczekując na zielone światło spadło do 77.
Ewidentnie auto ma problemy z utrzymywaniem temperatury.
Temat jest wałkowany na forach i wiecznie na wszystko problemem jest termostat.
Lecz i nie do końca ponieważ po wymianie termostatu objawy są podobne. auto nie chce łapać temperatury.
Co dziwne jak złapie już te graniczne 88 stopni to jest wszystko ok.
Można pędzić na trasie i temperatura nie spada co by miało wnioskować że termostat się nie zamyka.
Wracając do domu znowu miał problemy z osiągnięciem 88 stopni na klimatroniku. Lecz jak już złapał to było ok.
Postawiłem auto na podjeździe pod wiatr. Wolne obroty ogrzewanie ustawione HI i maxymalna prędkość wiatraka. Auto cały czas utrzymywało 87 stopni.
Czyli wiatrak go nie studzi. Chłodnica zimna

Próbowałem coś wydedukować ale nie mam możliwości. Wiem tylko tyle że górny wąż robi się ciepły ale dolny który jest połączony ze zbiorniczkiem wyrównawczym jest zimny.
Kontrola termiki płynu po przez wkładanie termometru do zbiorniczka wyrównawczego mi nie pomoże.
A jeszcze jedno.. wnioskuje że termostat jest ok. ponieważ dolny wąż od chłodnicy ma rozejście ( rozgałęzienie ) jeden jego element idzie do dolnej części zbiorniczka wyrównawczego.
Po dłuższej pracy pojazdu na wolnych obrotach termika płynu w zbiorniczku nie wzrosła. Stała w miejscu.
Kurcze sam już nie wiem.
Teraz moje pytanie. Potrzebuję pełnego schematu układu chłodzenia do silnika 1.8 ADR
Muszę pojąć jak jest wymieniany płyn chłodniczy. Na jakiej zasadzie on działa. Czy np puszcza gorący płyn przez termostat na chłodnicę czy np jest tak jak w ABZ że zasysa chłodny płyn przez siebie.