![]() |
![]() |
![]() |
[D2 preFL ALL ] Log auta z nowa przeplywka potrzebny 4.2
[D2 preFL ALL ] Log auta z nowa przeplywka potrzebny 4.2
Mam taki problem, badalem kilkanascie aut vagiem i przepływki zawsze pokazywały w okolicy 200. Wydaje mi się że to zdecydowanie za malo. Ma ktos loga pod obciazeniem samochodu z nowym przeplywomierzem? Nawet z pedalem w podlodze w bloku 4 uchylenia przepustnicy siegaja maksymalnie 85%, kiedy ta przepustnica otwiera sie na 100? Bo mam uzasadnione podejrzenia ze jesli przeplywka nie pokaze wiecej to i przepustnica do konca nie pojdzie.
Mowisz o przedlifcie? Przepustnica na lince więc sprawdź jej naciąg bo może się zluzować. Moja wiekowa przepływka wskazała 218 więc jeszcze pojeździ. Fakt że sprawdzałem jak miałem jeszcze lekko luźną linke od gazu i nie otwierała do końca lecz wtedy o tym nie wiedziałem.
Jesli jednak jest dobrze naciągnięta linka to czujnik położenia przepustnicy może mieć zadyszkę
Przy okazji zrobie jeszcze jednego loga ale to jak poogarniam sprawy
Jesli jednak jest dobrze naciągnięta linka to czujnik położenia przepustnicy może mieć zadyszkę
Przy okazji zrobie jeszcze jednego loga ale to jak poogarniam sprawy

Kurde widzicie, kilkanascie sztuk pokazywalo do 200 wiec przyjalem to za norme. Te 242 robi robote. Naciag linki sprawdze bo po wdepnieciu w podloge kurde nie pokazuje mi w 4 bloku full throttle i mam wrazenie ze auto jedzie za slabo.
Pozdrawiam Bugi
"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali"
"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali"
U mnie ktoś pochrzanił coś z linką,jej zabezpieczenie było z drugiej strony,jeździłem z tym dobre 6 lat
Skutkiem tego się zluzowała i z półtora cm jeszcze mozna było ją pociągnąć przy pedale już w desce.
Wskazaniami przepływki wyższymi od 220 sie nie martw jest ok. Z wiekiem każda nieco słabnie.
Co do biegów jak wszystko posprawdzasz może zmień kodowanie jak ja (niedawno pisaliśmy o tym) sprawa sie zmieniła i jest lepiej

Wskazaniami przepływki wyższymi od 220 sie nie martw jest ok. Z wiekiem każda nieco słabnie.
Co do biegów jak wszystko posprawdzasz może zmień kodowanie jak ja (niedawno pisaliśmy o tym) sprawa sie zmieniła i jest lepiej

Na wskazania przepływki ma wiele czynników takich jak filtr powietrza czy też szczelność dolotu.
Jeśli dolot będzie nie szczelny będzie sobie jakąś swoją procentowością ciągną powietrze bokiem. Zmniejszając tym samym przepływ powietrza prawidłowym kanałem przez przepływomierz.
Dlatego też w silniku typu gaźnik jest to nieistotne.
Natomiast w naszym przypadku jej prawidłowe wskazania przekładają się na obliczenie odpowiedniej mieszanki paliwowo-powietrznej pracę skrzyni biegów, kulturę pracy, rozruch itp.
Wiele osób w ogóle nie zdaje sobie sprawy z tego jak niewielka nieszczelność potrafi wpłynąć na prace owej jednostki napędowej.
Ja to przechodziłem ostatnich czasy i byłem naprawdę w szoku. Szukałem winy w wielu podzespołach choć mój kolega uparł się bym szukał lewego powietrza i miał racje.
A wskazania przepływki również miałem zaniżone tak jak piszesz.
http://www.a8team.pl/d2-96-42pb-lpg-drg ... t13911.htm
sam zobacz
Jeśli dolot będzie nie szczelny będzie sobie jakąś swoją procentowością ciągną powietrze bokiem. Zmniejszając tym samym przepływ powietrza prawidłowym kanałem przez przepływomierz.
Dlatego też w silniku typu gaźnik jest to nieistotne.
Natomiast w naszym przypadku jej prawidłowe wskazania przekładają się na obliczenie odpowiedniej mieszanki paliwowo-powietrznej pracę skrzyni biegów, kulturę pracy, rozruch itp.
Wiele osób w ogóle nie zdaje sobie sprawy z tego jak niewielka nieszczelność potrafi wpłynąć na prace owej jednostki napędowej.
Ja to przechodziłem ostatnich czasy i byłem naprawdę w szoku. Szukałem winy w wielu podzespołach choć mój kolega uparł się bym szukał lewego powietrza i miał racje.
A wskazania przepływki również miałem zaniżone tak jak piszesz.
http://www.a8team.pl/d2-96-42pb-lpg-drg ... t13911.htm
sam zobacz
Potwierdzam! U mnie po wymianie przepływki, nie wspominając o poprawie kondycji silnika, zmieniła się również praca ASB i teraz pracuje praktycznie niewyczuwalnieernesto pisze:prawidłowe wskazania przekładają się na obliczenie odpowiedniej mieszanki paliwowo-powietrznej pracę skrzyni biegów, kulturę pracy, rozruch itp.
to nie jest zwykły napęd...to
Dobra, czeka mnie wiecej pracy niz myslalem, po wstepnym rozebraniu silnika oczom moim ukazalo sie kilka cewek z BMW i jakies lepienie tej gumy miedzy przepustnica a rura ssaca. Temat na razie otwarty bo trzeba czesci kupic ale mam jeszcze jedno pytanie:
Napiąłem linkę gazu tak jak należy ale dalej mam problem. Nawet przy otwarciu przepustnicy z palucha na full na vagu widzę że uchylenie jest na 87% zaledwie. Może ktoś z Was sprawdzic jak to u Was wyglada? Bo teraz nie wiem czy powinienem rozbierac potencjometr i cos przy nim grzebac czy to normalne.
Napiąłem linkę gazu tak jak należy ale dalej mam problem. Nawet przy otwarciu przepustnicy z palucha na full na vagu widzę że uchylenie jest na 87% zaledwie. Może ktoś z Was sprawdzic jak to u Was wyglada? Bo teraz nie wiem czy powinienem rozbierac potencjometr i cos przy nim grzebac czy to normalne.
Pozdrawiam Bugi
Witam
Kolego wejdz sobie na skrzynie i w grupie 2 masz otwarcie przepustnicy w % u mnie jest 99.61%
Również w silniku grupa 4 otwarcie przepustnicy w stopniach u mnie jest 89,
w tej samej grupie pozycja czwarta to co widzi komp :
Na biegu jałowym - pedał puszczony
Czesciowe otwarcie - czesciowo wcisnięty
Przepustnica całkowicie otwarta - gaz do dechy
Pozdrawiam
Kolego wejdz sobie na skrzynie i w grupie 2 masz otwarcie przepustnicy w % u mnie jest 99.61%
Również w silniku grupa 4 otwarcie przepustnicy w stopniach u mnie jest 89,
w tej samej grupie pozycja czwarta to co widzi komp :
Na biegu jałowym - pedał puszczony
Czesciowe otwarcie - czesciowo wcisnięty
Przepustnica całkowicie otwarta - gaz do dechy
Pozdrawiam