Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

Kontakt do Administracji A8Team.PL

[D2 95 4.2PB/LPG ] Losowe wypadanie zapłonu na Vag i kontr

dresio85
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D2 95 4.2PB/LPG ] Losowe wypadanie zapłonu na Vag i kontr

Post autor: dresio85 » 04 lut 2015, 22:42

Witam wszystkich

Zacznę od początku. Samochód kupiłem niedawno. Jechałem i zbrakło mi gazu po czym przełączył się na benzynę po niespełna minucie czuć było brak mocy jakby przerywanie aż musiałem zjechać na poboczę zaczął nierówno pracować i zapaliła się kontrolka CAT. Jeszcze potem z dwa razy udało mi sie odpalić i tyle ale nie pracował na wszystkie cylindry i kontrolka migała Cat. Więc na vagu wychodzi losowe wypadanie zapłonu, wypadanie na 1,2 i 5 cylindrze.
Zamiana modułów kablami pokazuje dalej te same błędy-kupiłem już sprawne moduły ale nie dało to żadnego skutku.
Wyjąłem cewki i zamieniłem 1 z 3 cewke, brak zmiany. Dają iskę na obudowę. Odpala na plaka. Odłączyłem instalacje LPG wyjmując bezpiecznik, bez zmian. Paliwo jest podawane, odkręcałem przewód paliwowy i pompuje paliwo zresztą słychać pompkę. Nie mam pojęcia co może być tego przyczyną, może wy coś doradzicie bo już pomysłów mi zbrakło a auto stoi 30 km od jakiegoś mechanika a Automatu za bardzo nie można holować :-/

Awatar użytkownika
CINEK
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: CINEK » 04 lut 2015, 22:48

Może wtryski od PB padły i taki efekt...
dresio85 pisze:auto stoi 30 km od jakiegoś mechanika a Automatu za bardzo nie można holować :-/
...można holować max do 50km ale też nie przekraczając chyba 50km/h. Lewrek ustawiony w pozycji N
to nie jest zwykły napęd...to

dresio85
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: dresio85 » 04 lut 2015, 22:54

martin_rs4 pisze:Może wtryski od PB padły i taki efekt...
jutro podholuje i zatankuję gazu i spróbuje awaryjnie z gazu go odpalić ale to chyba nie wtryski tak nagle padłoby instalacja ma niecałe 3 lata wiec wtryski PB raczej nie są wysłużone. Żadnych oznak wczesniej, na benzynce bardzo pieknie jeżdził.
Ostatnio zmieniony 05 lut 2015, 08:15 przez dresio85, łącznie zmieniany 1 raz.

Bartul
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Bartul » 04 lut 2015, 22:54

Paliwo podaje ale czy ma ciśnienie?
sprawdź kompa od gazu bo wygląda na to ze nie przełącza na wszystkie wtryski.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
oliwier30
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: oliwier30 » 04 lut 2015, 22:59

Może masz zle włożoną pompe paliwa?Spróbuj mu benzyny dolać

Awatar użytkownika
gtfan
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: gtfan » 04 lut 2015, 23:15

Podobne objawy miałem jak się rozleciał kabel od czujnika położenia wału. Jak odpalisz zakręć silnik powyżej 4tys. obrotów, bo wtedy właśnie wyskakuje błąd czujnika wału jak jest niesprawny.
Four rings to rule them all

Bugalon
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Bugalon » 04 lut 2015, 23:43

Ej, no ale co pokazuja sondy lambda po odpaleniu nawet na plaka? Nie ma jakichs informacji dodatkowych o tym ze sklad mieszanki niewlasciwy? No musi cos takiego byc przy wypadajacych zaplonach na benzynie. Mozesz podac pelna liste bledow z vaga i zlogowac chociaz sondy na kulejacym silniku ?

Jak przedmowcy mowia, na 100% trzeba sprawdzic cisnienie paliwa na listwach. Bo jak na gazidle smigales z susza w baku to pompa pewnie sie zatarla.
Pozdrawiam Bugi

"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali"

ernesto

Post autor: ernesto » 05 lut 2015, 08:20

Zaholuj auto na pobliską stacje lpg. Zatankuj gazu. Odpal auto awaryjnie na gazie i zobacz jak pracuje. Na początku będzie chudził dziwnie do puki reduktor się nie rozgrzeje.
Jesli na gazie będzie ok to elektryke typu cewki, moduły zostaw w spokoju. Szukaj winy po stronie układu paliwowego. Wtryski, wtyczki, pompa paliwa.

Awatar użytkownika
Gabriel
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Gabriel » 05 lut 2015, 08:21

Ewidentnie brak paliwa. Tylko z jakiego powodu?
Ciśnienie obowiązkowo sprawdzić. A profilaktycznie dolać paliwa do baku (myślę ze to pomoże).
Na gazie powinien odpalić awaryjnie, jak masz dobry akumulator, bo chłodno i może trzeba będzie pokręcić troszkę.

dresio85
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: dresio85 » 05 lut 2015, 09:16

Paliwa jest prawie pół zbiornika jak coś.

Awatar użytkownika
oliwier30
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: oliwier30 » 05 lut 2015, 09:58

A ja się założe że jak dolejesz jej piątke Pb to zapali bez problemu :D Mam identycznie,dlatego jeżdze cały czas z pełnym zbiornikiem.Proponuje zanim wymienisz wszystkie możliwe czujniki zacząć od rzeczy najprostszej :)

dresio85
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: dresio85 » 05 lut 2015, 11:54

Dzis zaleje banke paliwa i gaz zatankuje i zobaczymy co bedzie sie działo, pytalem mechanika tutaj u mnie to mowił ze wypadanie zapłonu czesto jest przez instalacje gazową. A powiedzxie mi czy na Stag 300 odpale go awaryjnie tz czy da radę. Przycisk przekrecenie kluczyka pip pip i odpali czy może być problem? jakies podgrzanie parowników albo polewanie gorącą wodą zastosować?

Awatar użytkownika
CINEK
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: CINEK » 05 lut 2015, 12:50

dresio85 pisze:A powiedzxie mi czy na Stag 300 odpale go awaryjnie tz czy da radę.
da rade...przy kręceniu zapłonem musisz jednocześnie i nieprzerwalnie trzymać włącznik lpg.

fajnie miec taką funkcje w razie W, ja niestety w BRC nie moge awaryjnie z LPG opalic...ale i narazie nie potrzebowałem i nie musze :D
to nie jest zwykły napęd...to

dresio85
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: dresio85 » 05 lut 2015, 22:33

Więc koledzy było to tak, zaholowali mnie na stacje zatankowałem gaz. I wyobrazcie sobie odpalił od razu. Benzyny nawet nie tankowałem. Trochę kulał na początku na benzynie ale na gazie chodził idealnie, jak już się rozgrzał troszkę to i na PB pracował ok. Nie wiem co tutaj jest grane ale chyba niezle nas....e jest w tym gazie...

Gość

Post autor: Gość » 05 lut 2015, 22:35

Sugerujesz paliwo? Poczekaj do jutra jak odpalisz i bedzie ok to tak jak nie to...nie :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl