http://cgi.ebay.co.uk/Audi-A8-95-01-HID ... 19ac6274e1
A teraz pytanko czy podejdzie ten zestaw do mojej a8, d2, 2000r. 2.8l apr silnik, bo nie wiem jaki rodzaj zarówek mam :oops: Piszą ze to jest zestaw z zarówkami H1.
Dzieki za podpowiedzi

![]() |
![]() |
![]() |
Kolego dixon a jakie właściwie masz u siebie lampy :?:dixon39 pisze:(...) A teraz pytanko czy podejdzie ten zestaw do mojej a8, d2, 2000r. 2.8l apr silnik, bo nie wiem jaki rodzaj zarówek mam :oops:
no być może tak...grim pisze:FOSS, mnie sie wydaje że były i takie bez xenonów...
dixon39 pisze:Otóż mam fabryczne lampy z soczewką ale jaki tam żarnik i wogóle to nie wiem dlatego prosze o jakies porady kolegów klubowiczów w tym kierunku :-P
Właściwie to temat jest prosty - wystarczy dokładnie spojrzeć na klosz lampy od przodu...grim pisze:dixon39, być może masz jakieś stare żarniki... zrób fotkę reflektora z przodu i z tyłu... to powiemy co i jak... być może wystarczy wymienić na nowy żarnik i tyle.(...)
Masz zwykle refrektory TO NIE SA XENONY!dixon39 pisze:Mam fotki lampy z przodu i od góry:
[url=http://images38.fotosik.pl/298/59a9dfa27ebf82c3med.jpg]Obrazek[/URL]
[url=http://images43.fotosik.pl/301/9a46f5d7c28697f5med.jpg]Obrazek[/URL]
A ja ostatnio widzalem na ulicy merca cls chyba nowka z salonu co mal zwykle refrektory a nie xenony :mrgreen:FOSS pisze:rzeczywiście jak sobie przypomnę to nawet w 2008 roku można było kupić nowe BMW 5-er E60 bez ksenonów a przecież to już epoka xenonów pełną gębą :roll:
i nawet byli tacy świrnięci co tak kupowali - nie dało rady niektórym przetłumaczyć, że za następne 3 lata będzie to egzemplarz wręcz niesprzedawalny :diabel:
No chyba nie chcesz powiedzieć że tradycyjne oświetlenie halogenowe jest lepsze od oświetlenia ksenonowegoapg pisze:Ja się wcale nie dziwię, że niektórzy zamawiają auta bez ksenonów. (...)
Ja przerabiałem już ten temat na swojej C4. Mam teraz wstawione lampy ksenonowe i nie są to chińskie badziewia, tylko wymieniałem całe oryginalne lampy. Wtedy jeszcze były świetlówki zintegrowane z przetwornicami. Paskudne i drogie w eksploatacji rozwiązanie, ale to już historia.FOSS pisze: No chyba nie chcesz powiedzieć że tradycyjne oświetlenie halogenowe jest lepsze od oświetlenia ksenonowego
No właśnie: "chyba", "słyszałem".Ale chyba swiatlo xenonowe nie jest takie złe? Z tego co slyszalem to oswietla jasniej w nocy niz zwykly reflektor.
A kolega apg moze zapomnial o spryskiwaczy refrektorow xenonowych bo zgodze sie z tym jesli lampa jest brudna to swieci gorzej jak lampa u malucha :mrgreen:apg pisze: Ja przerabiałem już ten temat na swojej C4. Mam teraz wstawione lampy ksenonowe i nie są to chińskie badziewia, tylko wymieniałem całe oryginalne lampy. Wtedy jeszcze były świetlówki zintegrowane z przetwornicami. Paskudne i drogie w eksploatacji rozwiązanie, ale to już historia.
W efekcie w warunkach dobrej widoczności, na suchej i ładnie obmalowanej drodze widać pięknie, ale w warunkach jak opisałem powyżej nie jest już tak "różowo". Mokra jezdnia oświetlona światłem o stosunkowo wysokiej temperaturze barwowej jest czarna jak kocmołuch, podobnie jak dziury, których przez to nie widać za cholerę. Masakra.
Światło o niskiej temperaturze barwowej, czyli bliższe żółtemu wbrew pozorom robi w tych warunkach lepszy kontrast i dzięki temu dziurska lepiej widać. Takie są moje odczucia i nie tylko moje.
Oświetlenie ksenonowe ma tą przewagę, że zdecydowanie lepiej doświetla pobocze, ale ideałem dla mnie byłoby, gdyby były dostępne świetlówki o temperaturze ~3000K.