[D2 02 2.8PB/LPG ] Błędy silnika po montażu instalacji LPG
-
- Forum Audi A8
[D2 02 2.8PB/LPG ] Błędy silnika po montażu instalacji LPG
Witajcie.
Używałem "szukajki" w sprawie mojego zapytania. Nic nie znalazłem. Dlatego pozwoliłem sobie założyć nowy temat.
Po założeniu instalacji gazowej w moim aucie (4 dni temu).
Zaczęły mi wyskakiwać takie błędy:
Po skasowaniu błędy powracają. Check Engine sygnalizujący wystąpienie tych błędów pojawia się tylko podczas jazdy na LPG i tylko w momencie mocnego przyspieszania.
Czego to może być wina? Ktoś wytłumaczy mi powód powstania tych błędów?
Po niedzieli pojadę do "gazownika" i chciałbym znać już przyczynę by nie wróżyć z fusów.
Auto: A8D2 2002r. z silnikiem 2,8
Instalacja: Lovato
Dodam jeszcze, że przy okazji montażu LPG wleciał komplet nowych świec i przewodów zapłonowych NGK.
Piszę to by wykluczyć ewentualne wskazania związane z wypadaniem zapłonu z powodu świec.
Używałem "szukajki" w sprawie mojego zapytania. Nic nie znalazłem. Dlatego pozwoliłem sobie założyć nowy temat.
Po założeniu instalacji gazowej w moim aucie (4 dni temu).
Zaczęły mi wyskakiwać takie błędy:
Po skasowaniu błędy powracają. Check Engine sygnalizujący wystąpienie tych błędów pojawia się tylko podczas jazdy na LPG i tylko w momencie mocnego przyspieszania.
Czego to może być wina? Ktoś wytłumaczy mi powód powstania tych błędów?
Po niedzieli pojadę do "gazownika" i chciałbym znać już przyczynę by nie wróżyć z fusów.
Auto: A8D2 2002r. z silnikiem 2,8
Instalacja: Lovato
Dodam jeszcze, że przy okazji montażu LPG wleciał komplet nowych świec i przewodów zapłonowych NGK.
Piszę to by wykluczyć ewentualne wskazania związane z wypadaniem zapłonu z powodu świec.
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2015, 20:46 przez szybki-ens, łącznie zmieniany 2 razy.
Przyczyn może być nieskończenie wiele. Począwszy od źle zamontowanej instalacji gazowej po niesprawności układu zapłonowego.
Zwróć uwagę że gaz jest to paliwo bardzo wymagające. Wszelkie niedostatki w podawaniu napięcia będą odczuwalne pierw na gazie.
Skoro błędy pojawiają się tylko na lpg radził bym sprawdzić wszelkie połączenia napięciowe oraz świece.
Sprawdzić jakość montażu instalacji. Zrób zdjęcia i zamieść tu. Będzie lepiej coś wywnioskować.
17538 P1130 4482 Długoterminowa adaptacja składu mieszanki 2- mieszanka uboga (weak mixture)
Zwróć uwagę że gaz jest to paliwo bardzo wymagające. Wszelkie niedostatki w podawaniu napięcia będą odczuwalne pierw na gazie.
Skoro błędy pojawiają się tylko na lpg radził bym sprawdzić wszelkie połączenia napięciowe oraz świece.
Sprawdzić jakość montażu instalacji. Zrób zdjęcia i zamieść tu. Będzie lepiej coś wywnioskować.
17538 P1130 4482 Długoterminowa adaptacja składu mieszanki 2- mieszanka uboga (weak mixture)
-
- Forum Audi A8
Nowiutkie kable i świece i coś by się działo? Można to źle podłączyć?Skoro błędy pojawiają się tylko na lpg radził bym sprawdzić wszelkie połączenia napięciowe oraz świece.
Ok. Zdjęcie zrobię jutro bo już dziś ściemniło się.ernesto pisze:Sprawdzić jakość montażu instalacji. Zrób zdjęcia i zamieść tu. Będzie lepiej coś wywnioskować.
Czyli do wyregulowania coś zostaje jeszcze w gazie?ernesto pisze:17538 P1130 4482 Długoterminowa adaptacja składu mieszanki 2- mieszanka uboga (weak mixture)
dodam, że strojenie instalacji wykonane było zarówno podczas jazdy jak i postoju
Czasami nowe świece są już popsute. Dam Ci taki przykład że swego czasu miałem NGK i po przejechaniu 5000 km poszły do kosza bo miałem na nich wypadanie zapłonu.
Wiele też ma do tego regulacja. Dawka, czas pracy wtrysku, odległość wtryskiwacza od kolektora, miejsce w którym jest zamontowana dysza wtryskowa itp.
Zrób fotki i podaj jeszcze jaki zestaw masz założony ( sterownik, wtryskiwacze, reduktor )
Wiele też ma do tego regulacja. Dawka, czas pracy wtrysku, odległość wtryskiwacza od kolektora, miejsce w którym jest zamontowana dysza wtryskowa itp.
Zrób fotki i podaj jeszcze jaki zestaw masz założony ( sterownik, wtryskiwacze, reduktor )
-
- Forum Audi A8
Dokładnie taki zestawik siedzi:ernesto pisze:podaj jeszcze jaki zestaw masz założony ( sterownik, wtryskiwacze, reduktor )
http://www.abart.com.pl/Instalacje-Mont ... O-EasyFast
-
- Forum Audi A8
Mam na myśli kable zapłonowe - wysokiego napięcia.Apophis pisze:Jakie kable?
Na co mu zwrócić uwagę?Apophis pisze:Jedź do gazownika i niech reguluje bo spieprzył robote i tyle. Wina lezy w LPG
PS. Przepraszam Panowie, że tyle pytań. To moja pierwsza w życiu benzyna z gazem sekwencyjnym. Muszę się tego teraz wszystkiego uczyć od nowa
-
- Forum Audi A8
Chyba, że coś źle nazywamApophis pisze:W V6 sa kable i kopułka??????
Takie ustrojstwo oprócz świec zostało wymienione.
Generalnie sprawdzone auto było. Zarówno VAG jak i "organoleptycznie".Apophis pisze:przed montażem on ma za zadanie sprawdzić ci czy wsio gra jak trzeba.
VAG żadnych błędów nie pokazał a po obejrzeniu silnika padł werdykt by właśnie wymienić świece oraz przewody, które pokazuje wyżej.
Po wystrojeniu instalacji i wyjechaniu z warsztatu nie było żadnych błędów. Pokazały się dopiero kolejnego dnia. Niestety praca i inne obowiązki nie pozwoliły by od razu podjechać do gazownika z tym.
-
- Forum Audi A8
Generalnie facet, który zakładał mi instalke to jeden z pierwszych w ogóle "gazowników" w naszym mieście. Pracuje już kilka jak nie kilkanaście ładnych lat w tym temacie i same pozytywne opinie. Także mam nadzieję, że zamontowane jest wszystko zgodnie "ze sztuką".Apophis pisze:Musi wyregulować ci instalke o ile wszystko jest załozone zgodnie ze sztuką.
Robiłem u niego instalacje bo się dobrze znamy, a po drugie rok temu zakładał memu wujaszkowi instalację w bliźniaczym silniku tyle, że w A6 i smiga wszystko bez zaklóceń.
Ok. Jutro jeszcze zrobię Wam fotki jak to jest zamontowane.
po punkciku Panowie
-
- Forum Audi A8
Czyli raczej w grę wchodzi drobny błąd w sztuce albo wadliwe części a nie zła wola gazownika. Jedź do niego to na pewno poprawi.szybki-ens pisze: Generalnie facet, który zakładał mi instalke to jeden z pierwszych w ogóle "gazowników" w naszym mieście. Pracuje już kilka jak nie kilkanaście ładnych lat w tym temacie i same pozytywne opinie. Także mam nadzieję, że zamontowane jest wszystko zgodnie "ze sztuką".
Robiłem u niego instalacje bo się dobrze znamy, a po drugie rok temu zakładał memu wujaszkowi instalację w bliźniaczym silniku tyle, że w A6 i smiga wszystko bez zaklóceń.