części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D3 preFL ALL ] Problem z MMI

bart83
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D3 preFL ALL ] Problem z MMI

Post autor: bart83 » 15 lip 2015, 21:25

Witam,

Od kilku dni jestem posiadaczem A8 D3 i na wstępie pojawił się problem. Dałem auto do wyczyszczenia i wróciło do mnie z martwym MMI. Ekran się wogóle nie wysuwa, brak reakcji na przycisk. Ekran przestał się wysuwać po rozładowaniu i ponownym naładowaniu akumulatora (podobno). Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i są OK. Podłączyłem go pod VCDS żeby przeprowadzić diagnostykę, i wychodzi na to że jest brak komunikacji ze wszystkimi modułami związanymi z MMI. Diagnostyka pętli optycznej nie wykazała żadnych błędów (wszędzie OK). Logi z testu w załączniku. Jeśli ktoś miałby jakieś sugestie co mogę jeszcze sprawdzić to będę wdzięczny.

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Re: Problem z MMI

Post autor: FOSS » 16 lip 2015, 12:19

bart83 pisze:Dałem auto do wyczyszczenia i wróciło do mnie z martwym MMI. Ekran się wogóle nie wysuwa, brak reakcji na przycisk. Ekran przestał się wysuwać po rozładowaniu i ponownym naładowaniu akumulatora (podobno).
...
Podłączyłem go pod VCDS żeby przeprowadzić diagnostykę, i wychodzi na to że jest brak komunikacji ze wszystkimi modułami związanymi z MMI. Diagnostyka pętli optycznej nie wykazała żadnych błędów (wszędzie OK).
Na pewno nie jest OK.
A jak ktoś czyścił wnętrze to jest prawdopodobne, że zalali czymś panel sterujący MMI.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

bart83
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: bart83 » 26 sie 2015, 09:59

Witam ponownie,

Wymieniłem w końcu sterownik MMI (ten pod schowkiem) bo wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazywały na niego. Po wymianie częściowy sukces, tzn. ekran zaczął się wysuwać, ale podziała kilka sekund i chowa się z powrotem. Tak prawie za każdym razem, kilka razy zdarzyło się że działał normalnie. Niestety przyciski z panelu MMI nie działają wogóle (kompletny trup), wygląda na to że panel jest do wymiany.

Moje pytanie brzmi czy po odłączeniu panelu MMI (przycisków pomiędzy siedzeniami) cały system powinien działać normalnie, czy fakt że przyciski są odłączone może powodować jakieś anomalie (niewłączanie MMI, czy wyłączanie po kilku sekundach).

Awatar użytkownika
PABLO200
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: PABLO200 » 26 sie 2015, 11:09

powinno ruszyć

MatGol
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: MatGol » 28 sie 2015, 16:39

Jak dla mnie to panel sterujący mmi. Ciężko by było zalać moduł za schowkiem. Może panel się osuszyły i dlatego coś się ruszyło.

o ile się nie mylę moduł ma CP - więc warto zostawić stary i spróbować jeszcze z nowym panelem sterującym

panel sterujący chyba nie ma CP

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl