![]() |
![]() |
[D2 preFL ALL ] Głośniki BOSE problem
[D2 preFL ALL ] Głośniki BOSE problem
WItam. Postanowiłem zacząć naprawiać moje auto. Posiadam radio Concert blaupunkt oraz system BOSE. Samochód to S8 1998 rok.
Mam nie lada problem ponieważ podczas słuchania radia czy to też CD słychać lekkie pykanie w głośnikach. głośniki od kierowcy działają, prawa strona tylko pyka (film), tylne drzwi w ogóle nie grają (jeszcze tam nie zaglądałem). Półka z tyłu gra elegancko.
CO zauważyłem:
-od kierowcy nie grały głośniki, przecięty był kabel - zrobiłem, i gra
-od pasażera z przodu wypięta była wtyczka.
Czyżby upalone końcówki? Może można to zmierzyć? Mam multimetr.
Sprawdziłem zwarcia multimetrem w sensie, jak mam te wtyczkę którą podpinam głośnik - są tam dwa kable. Ustawiłem multimetr w takie pozycji, że jak zamknie obwód to piszczy. Dotknęłem kabelkiem z multimetru do czerwonego głośnikowego kabla a drugim kabelkiem do masy - zaczęło piszczeć. Prawdopodobnie jest gdzieś przetarty kabel, bo z drugiej strony drzwi tak nie piszczy. Czy potwierdzacie takie przypuszczenie?
Oto link do filmiku (sam nakręciłem)
Bardzo proszę o pomoc. Szczerze bardzo niechętnie chce mi się wydawać na diagnozę, lubię sam naprawiać różne rzeczy.
Pozdrawiam
Mam nie lada problem ponieważ podczas słuchania radia czy to też CD słychać lekkie pykanie w głośnikach. głośniki od kierowcy działają, prawa strona tylko pyka (film), tylne drzwi w ogóle nie grają (jeszcze tam nie zaglądałem). Półka z tyłu gra elegancko.
CO zauważyłem:
-od kierowcy nie grały głośniki, przecięty był kabel - zrobiłem, i gra
-od pasażera z przodu wypięta była wtyczka.
Czyżby upalone końcówki? Może można to zmierzyć? Mam multimetr.
Sprawdziłem zwarcia multimetrem w sensie, jak mam te wtyczkę którą podpinam głośnik - są tam dwa kable. Ustawiłem multimetr w takie pozycji, że jak zamknie obwód to piszczy. Dotknęłem kabelkiem z multimetru do czerwonego głośnikowego kabla a drugim kabelkiem do masy - zaczęło piszczeć. Prawdopodobnie jest gdzieś przetarty kabel, bo z drugiej strony drzwi tak nie piszczy. Czy potwierdzacie takie przypuszczenie?
Oto link do filmiku (sam nakręciłem)
Bardzo proszę o pomoc. Szczerze bardzo niechętnie chce mi się wydawać na diagnozę, lubię sam naprawiać różne rzeczy.
Pozdrawiam
- Nyku
- Super Klubowicz
- Moje auto: A8 D3
- Rocznik: 2005
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Imię: Radek
A głośnik się przypadkiem nie zatarł?
Jak Ci się chce ściągnij drugi boczek i przepnij głośniki, zobacz czy wina nie leży w samym głośniku przypadkiem. Cewka mogła się nie upalić a zatrzeć przez co głośnik dostaje sygnał/impuls ale nie pracuje.
Nie znam się to się wypowiem
UP
Ewentualnie zobacz palcami czy pracuje, spróbuj go wcisnąć i czy wróci do góry czy nie, jeżeli nie to zatarty. Szybciej i mniej roboty <jezyk>
Jak Ci się chce ściągnij drugi boczek i przepnij głośniki, zobacz czy wina nie leży w samym głośniku przypadkiem. Cewka mogła się nie upalić a zatrzeć przez co głośnik dostaje sygnał/impuls ale nie pracuje.
Nie znam się to się wypowiem

UP
Ewentualnie zobacz palcami czy pracuje, spróbuj go wcisnąć i czy wróci do góry czy nie, jeżeli nie to zatarty. Szybciej i mniej roboty <jezyk>
- tutenhamon
- Super Klubowicz
Niestety nie pomogę nie wiem jak idą te kable ale myślę że jak są przetarte to w ruchomym punkcie czyli w tym przypadku między drzwiami a słupkiem nigdzie więcej same raczej by się nie przetarły. Zrób tak podłącz ten miernik tak jak na filmiku i ruszaj delikatnie wiązką jak przestanie piszczeć to gdzies nie daleko jest wada a jeśli nie to niestety ale po nitce do kłębka. Powodzenia.
łukasz88
- tutenhamon
- Super Klubowicz
- tutenhamon
- Super Klubowicz