![]() |
![]() |
![]() |
[ALL] Demontaż silnika i skrzyni
- marekp750
- Administrator
Nie, nic się nie stanie.krzychu22.p1i pisze:Nie zruszę tym sposobem szpilek w głowicy?marekp750 pisze:Cały zespół napędowy łapiesz za otwory z tyłu głowic (2 dziury, lewa i prawa głowica).
Jest to miejsce, gdzie całość (silnik/skrzynia) jest prawie wyważona i można
wyciągać to na dwóch np. łańcuchach.
Są to otwory wskazane przez AUDI do dźwigania całości.
Podnoszę w ten sposób całe (silnik+skrzynia) układy napędowe.
Tak samo jak się stosuje belkę do trzymania od góry to za te otwory się łapie.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2015, 13:41 przez marekp750, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
-
- Super Klubowicz
Ja nie miałem tych płaskowników z otworami co w elsie są pokazane (w sensie tych przedłużek) to wywalalem kolektor ssący żeby niczego nie połamać przy podnoszeniu. Nie wiem jak w polifcie i co dokładnie chcesz robić ale w przedlifcie do zdjęcia oslon rozrządu są potrzebne specyficzne klucze. Nie wiem nawet jak się nazywają ale od razu kupilem nowe sruby w ASO do tego (teraz te co sa w etce sa niedostepne i na szczescie zaminnik ktory aso daje jest juz metryczny)
Pozdrawiam Bugi
"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali"
"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali"
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
-
- Super Klubowicz
Znaczy tydzien urlopu sobie wziales ? Chyba ze auto na kolki postawisz na dluzej to rozumiem 
Mnie zabawa z remontem motoru (bez skrzyni zaznaczam) zajęła bardzo długo (bo był bałagan w ASO i na zasrane panewki czekalem kurcze 3 tygodnie). Sama robota z remontem to jest pikuś, ale zachowanie czystości przy składaniu motoru zajęło mi duzo więcej czasu niż samo kręcenie kluczami. Załatw sobie od razu ze dwa wory czystych szmat i koniecznie sprężarkę z pistoletem do wydmuchiwania całego syfu z motoru (najlepiej to według mnie silnik po demontazu elektryki (wiązki) normalnie umyć ciepłą wodą z kachera, bo potem jak to juz otworzysz to ten piach co sie nagromadzil latami gdzies w zakamarkach będzie się sypał do środka motoru i skrzyni ........

Mnie zabawa z remontem motoru (bez skrzyni zaznaczam) zajęła bardzo długo (bo był bałagan w ASO i na zasrane panewki czekalem kurcze 3 tygodnie). Sama robota z remontem to jest pikuś, ale zachowanie czystości przy składaniu motoru zajęło mi duzo więcej czasu niż samo kręcenie kluczami. Załatw sobie od razu ze dwa wory czystych szmat i koniecznie sprężarkę z pistoletem do wydmuchiwania całego syfu z motoru (najlepiej to według mnie silnik po demontazu elektryki (wiązki) normalnie umyć ciepłą wodą z kachera, bo potem jak to juz otworzysz to ten piach co sie nagromadzil latami gdzies w zakamarkach będzie się sypał do środka motoru i skrzyni ........
Pozdrawiam Bugi
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
Niee, chodzę systemem 4-ro brygadowym 2 zmianowym, o urlopie można u mnie zapomnieć bo robota jest, a jak jest robota to nie ma wolnego
Dzięki za poradę. Mam takie czyściwo papierowe niebieskie i materiałowe tork z rolek
Wcześniej jak darłem kolektor ssący do nawiertów lpg to przedmuchiwałem wszystko, ale to co było pod nim to masakra.. Odkurzałem by nie nasypać na zawory piachu.
Pomysł dobry z umyciem ciepłą wodą, wyczytałem żeby nie używać tego płynu do mycia silników bo alu reaguje i zostaje potem taki nalot.
Będzie fajnie jak w 2 tyg. to oblecę chociaż 3tyg. to zejdzie. Sporo gratów u Michała zamówiłem, po rozebraniu skrzyni okaże się jakim stanie są tarczki, pompa, przekładki bo tego tylko nie dobrałem do obecnego zamówienia.

Dzięki za poradę. Mam takie czyściwo papierowe niebieskie i materiałowe tork z rolek

Pomysł dobry z umyciem ciepłą wodą, wyczytałem żeby nie używać tego płynu do mycia silników bo alu reaguje i zostaje potem taki nalot.
Będzie fajnie jak w 2 tyg. to oblecę chociaż 3tyg. to zejdzie. Sporo gratów u Michała zamówiłem, po rozebraniu skrzyni okaże się jakim stanie są tarczki, pompa, przekładki bo tego tylko nie dobrałem do obecnego zamówienia.